LapCI ry:n vuosi 2022


Taas on yksi onnistunut vuosi saatu purkkiin, ja on aika tarkastella mitä kaikkea siihen kuuluikaan. Tapahtumia piisasi kaikenikäisille, ja mukavia muistoja tarttui niistä jokaisesta mukaan. Kuinka monessa yhdistyksemme tapahtumista sinä kävit?

Tekemistä pienille lapsille

Kaksi pientä tyttöä poseeraa hiekkarannalla hiekkalinnan edessään ja kädet ilmassa. Takana näkyy lentopalloverkko.
Pienten viikonlopussa rakennettiin hiekkalinnoja

Vuoteen 2022 mahtui muutama täysin pienille, alle kouluikäisille suunnattu tapahtuma. Järjestimme maaliskuussa etämuskarin, jota veti CIsumusastakin tuttu, kaikkien lemppari Juha-Matti Grönlund. Juha-Matti oli myös mukana kesäkuussa, kun pääsimme pitämään ensimmäistä kertaa kolmeen vuoteen perinteisen Musapajan. Vietimme Musapajassa koko iltapäivän yhdessä pienten lasten ja heidän perheidensä kanssa musisoiden! Lokakuussa taas oli vuorossa pienten lasten oma vertaisviikonloppu, joka vietettiin tällä kertaa Sääksin leirikeskuksessa, Nurmijärvellä. Vertaisviikonlopun aikana pienet pääsivät leikkimään ohjaajien kanssa ulkona samalla, kun vanhemmat kuuntelivat Kuulo Auriksen ja kokemusasiantuntijoiden luentoja sisällä.

Neljä pientä lasta istuu tuoleilla, jotka on aseteltu jonoksi. Lapset taputtavat käsiään. Taustalla näkyy Resonaarin juliste ja rumpusoittimet
Kuulomuskarilaisia junassa

Pienten lasten toiminnasta puhuttaessa ei voi olla mainitsematta menestyksekästä CIsumusa-hanketta. CIsumusan puhemuskarit pyörivät etätoimintana keväällä ja sen ohessa syntynyt Kuulomuskari toimi lähitoteutuksena läpi syksyn. CIsumusa-hankkeelle ehdittiin jo syksyllä heittää haikeat hyvästit hankkeen päätösseminaarissa sen hankerahoituksen päättyessä, mutta saimme joulukuussa kuulla ilouutiset: CIsumusa sai jatkorahoituksen ja vakiintuu pysyväksi toiminnaksi CIsupajan tapaan!

Seikkailuja isompien lasten kanssa

Alakouluikäisille lapsille oli tänä vuonna erityisen paljon ohjelmaa. Kuulopaja (LapCI ry:n ja Kuuloliiton yhdessä järjestämä vertaistoiminta) järjesti pelkästään alkuvuodesta useamman tapahtuman lapsille: helmikuussa illan etäpakopelien parissa, huhtikuussa (huippusuositun) reissun Fazerin suklaatehtaalle ja toukokuussa hauskan temppuillan Pirkkolan liikuntapuistossa, Helsingissä. Kesäkuussa pankki räjäytettiin todella, kun vuoden paras viikko eli Musaleiri pidettiin Itäkeskuksessa, Helsingissä. Musaleirillä käytiin päivittäisten bändisoittotuntien lisäksi mm. uimassa, keilaamassa ja Lintsillä. Lokakuussa alakouluikäisille oli taas mukavaa tekemistä, kun Kuulopaja piti Megazonepäivän Tampereella. Pelasimme kaksi vauhdikasta peliä, minkä jälkeen kävimme vielä yhdessä pizzalla.

Musaleirin osallistujat ja ohjaajat poseeraavat Linnanmäen huvipuiston edessä kalliolla. Osalla lapsista on päällään oranssi paita.
Musaleiriläisiä valmiina menemään Lintsille

Nuorten tapahtumat ja leirit

Myös nuorille riitti tänä vuonna monenlaista ohjelmaa. Helmikuussa Kuulopaja piti etäpakopeli-illan ja huhtikuun Fazer-kierrokselle tuli useampikin nuori herkuttelemaan. Huhtikuun lopussa Kuulopaja järjesti rennon hengailu-illan nuorille Helkan tuvalla, Helsingissä. Illan ohjelmaan kuului pizzan tekoa, lautapelejä, hauskoja leikkejä ja ihan vaan olemista. Vuoden kohokohta monelle nuorelle oli kuitenkin varmasti Suurleiri, joka järjestettiin jo toista kertaa Nuorisokeskus Metsäkartanossa, Rautavaaralla. Osallistujia Suurleirillä oli huimat 41, joten vilinää ja vilskettä riitti koko viikolle. Suurleirin omalta Instagram-tililtä löytyy mieletön kuvakavalkadi leiristä, joka kannattaa tsekata!

Kuvassa Suurleirin osallistujat ryhmäkuvassa. Kaikilla on valkoiset paidat ja he tekevät hassuja käsieleitä
Suurleirin osallistujia ryhmäkuvassa

Mutta ei syksy jäänyt täysin kalpeaksi Suurleirin rinnalla: syyskuussa Kuulopaja lähti runsain joukoin Linnanmäen iik!week-kauhufestivaaleille, ja lokakuussa järjestimme yhdessä KLVL ry:n ja Kuuloliiton kanssa Syysleirin Solvallan urheiluopistolla, Espoon Nuuksiossa. Syysleirin aikana osallistujista (ja meistä ohjaajistakin) koulittiin oikeita eräjormia: leiriltä jäikin käteen hauskojen metsässä vietettyjen hetkien ja erätaitojen lisäksi oikein kipeät lihakset, sillä tällä leirillä todella liikuttiin! Näiden lisäksi Kuulopaja piti vielä etäpeli-illan nuorille Discordissa marraskuussa, ja LapCI ry ja Kuuloliitto järjestivät yhteistyössä opiskeluwebinaarin (näitä on tulossa myös ensi vuonna, joten kannattaa pysyä kuulolla).

Nuoria ja ohjaajia istumassa kivellä keskellä metsää, osa nuorista poseeraa kameralle
Evästauko Syysleirillä

Vanhempien omaa aikaa

Vanhempia seisomassa järven rannalla selät kameraa kohtii
Vanhempien viikonlopussa nautittiin yhdessäolosta

LapCI ry pyrkii säännöllisin väliajoin järjestämään vertaistapahtumia, jotka on suunnattu vain vanhemmille. Tänä vuonna pidimme helmikuussa ja lokakuussa vertaistreffit vanhemmille Zoom-sovelluksessa. Keskustelun vetäjinä näissä matalan kynnyksen vertaisilloissa toimivat hallituksemme rautaiset ammattilaiset, Mari ja Anri, jotka ovat itsekin SI:ta käyttävien lasten vanhempia. Vertaistreffien lisäksi järjestimme syyskuussa perinteisen vanhempien viikonlopun Backbyn kartanossa, Espoon Nuuksiossa. Vanhempien viikonloppu on tarkoitettu täydelliseksi irtiotoksi arjesta muiden vertaisten parissa, ja tässä onnistuttiin taas tänäkin vuonna: ohjelmaan kuului mm. tanssia, kävelyitä, kehonhuoltoa, uintia ja saunomista.

Koko perheen tapahtumat

Kaikista kivointa aina on, kun koko perhe voi osallistua kerralla mukaan. Tähän tarjoutui useampikin mahdollisuus tänä vuonna. Helmikuussa vietimme oikein talvisen vertaisviikonlopun Susiniemen leirikeskuksessa, Otavassa. Koko viikonloppu kului pulkkaillessa, nauttiessa pannukakuista ja kuumasta kaakaosta sekä tietysti rupatellessa vertaisten kanssa. Seuraava isompi tapahtuma olikin jo maaliskuussa, kun Humakin tulkkiopiskelijat järjestivät Koko perheen keväisen tapahtuman Helsingissä, jossa päästiin liikkumaan ja leikkimään kaikki yhdessä. Paikalla oli LapCI ry:n lisäksi useita muitakin kuulo- ja viittomakielialan järjestöjä.

Lapsia ja aikuinen paistavat makkaraa ja vaahtokarkkeja takan äärellä
Talvisessa vertaisviikonlopussa rentouduttiin takan äärellä

Huhtikuussa LapCI ry:n Vuosikokous pidettiin pitkästä aikaa lähitoteutuksena. Samalla kun aikuiset kokoustivat pääsivät lapset ohjaajien kanssa tutustumaan Helsingin SeaLifen kauniiseen maailmaan. Elokuussa pidimme taas jo perinteeksi muodostuneet Kesäpäivät, jotka tänä vuonna järjestettiin Peurungan kylpylähotellissa, Laukaassa. Kesäpäivien suurin vetonaula (kylpylän lisäksi kenties) oli kylpylän edustalla järjestämämme kesäfestarit, jossa pääesiintyjänä oli lastenmusiikkia soittava, mahtava WimmaRalli. Lokakuussa CIsupajanen, eli yhdistyksen jäsenien järjestämä ja ideoima tapahtuma, teki hienon paluun pitkän koronatauon jälkeen kun hallituksen varapuheenjohtaja Mari Vassinen järjesti (yhdistyksen rahoittamana ja henkilökunnan avulla) koko perheen tramppapäivän Jyväskylän Jump Parkissa.

Kuvassa joukko lapsia nostaa pahvista tehdyn LapCI-pokaalin ilmaan liikuntasalissa
Lapsia nostamassa LapCI-pokaalia Kesäpäivillä

Marras-joulukuussa juhlimme joulua kerrakseen! Järjestimme ensin yhdistyksemme omat pikkujoulut Turun kylpylä Caribiassa (jossa osallistujat pääsivät niin SuperParkkiin pomppimaan kuin kylpylään polskimaan) ja sen jälkeen olimme mukana järjestämässä kuulo- ja viittomakielialan yhteisiä Koko perheen pikkujouluja Valkeassa talossa, Helsingissä. Molemmissa pikkujouluissa oli kaikenikäisiä osallistujia, ja joulupukki ehti vierailla molemmissa paikan päällä.

Muuta mainittavaa vuodelta 2022

Tapahtumien lisäksi LapCI ry:n vuoteen 2022 kuului paljon muutakin. Yhdistyksemme jatkoi vahvaa edunvalvontatyötä, ja jätti lausunnot mm. valtakunnallisiin lääkinnälliseen kuntoutukseen ohjautumisen perusteisiin, vammaispalvelulain uudistukseen sekä jatkoi sitkeää vaikuttamistyötä yhdenvertaisuusvaltuutetun kanssa Kelan vammaistukea koskevasta etuusohjeesta. Siitä saatiinkin Kelalle suositus loppuvuodesta. Somekanavillamme nostimme vuoden teemaa Tutkimustieto ja vuorovaikutus esiin mm. #Tiesitkö, että -julkaisuissa, joissa kirjoitimme kuulovammoihin liittyvistä tutkimuksista ja artikkeleista. Haastattelimme blogiamme varten vuoden aikana useita nuoria aikuisia SI:n käyttäjiä, ja he kertoivat omista koulu- ja urapoluistaan. Myös monet eri alojen asiantuntijat, kuten puheterapeutti Tanja Rasmussen, musiikkiterapeutti Laura Huhtinen-Hildén, logopedian yliopistolehtori Ritva Torppa, puheterapeutti Sari Vikman sekä AVT-terapeutti Elizabeth Tyszkiewicz ovat kirjoittaneet toinen toistaan mielenkiintoisempia vieraskynäartikkeleita blogimme ja tiedotteemme seuraajille.

Vuonna 2022 LapCI ry:n työntekijät kävivät edustamassa yhdistystä pitkin maita ja mantuja. Toukokuun Cochlear Family Dayssa, Tampereella, olimme paikalla kuuntelemassa uusinta tietoa Cochlearin tekniikasta ja tapaamassa monia tuttuja perheitä. EURO-CIU Symposiumissa Rotterdamissa toiminnanjohtajamme Janet sekä hallituksen varapuheenjohtaja Mari kuuntelivat esityksiä, joissa kerrottiin uusinta tutkimustietoa sisäkorvaistutteista, ja he saivat myös tarkempaa tietoa siitä, miten SI-käyttäjiä tuetaan ympäri Eurooppaa. Marraskuussa LapCI ry oli edustamassa ja puhumassa ihka ensimmäisillä Lasten audiologian päivillä siitä, miten SI:ta käyttävien lasten perheet kaipaavat parempaa ensitietoa ja tukea koko kuulotiimiltä varsinkin kuntoutuksen alkumetreillä.

Loppusanat

Näin hienon vuoden lopuksi ei voi muuta kuin kiittää kaikkia jäseniä, vapaaehtoisia, osallistujia, ohjaajia, yhteistyökumppaneita, sponsoreita ja muita tahoja: teidän ansiosta pystymme jatkuvasti parantamaan työtämme. Kiitos jokaisesta rakentavasta palautteesta, kannustavasta sanasta ja tuen osoituksesta, niistä jokainen merkitsee meille paljon. Yhdessä olemme enemmän!

Teimme myös lyhyen koostevideon tämän vuoden tapahtumista YouTube-kanavallemme! Bongaatko siitä tuttuja kasvoja?

LapCI ry:n toimisto kiittää ja kuittaa, nähdään taas ensi vuonna!

Talvisin terveisin,
Janet, Katsu, Isa & Iiris

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *