CIsumusa oli kolmivuotinen hanke, jossa kehitettiin puhemuskaritoimintaa kuulovammaisille lapsille ja järjestettiin vertaistukea perheille. Hanke alkoi vuonna 2019 ja jatkui vuoden 2022 kevääseen asti. Puhemuskareita järjestettiin lähi- ja etätoimintana. CIsumusa-hankkeen lopputuotokset antavat kuulovammaisten lasten kanssa työskenteleville ja perheille eväitä musiikin harrastamiseen kielen ja kuulon kehityksen tueksi.
Kun kuulevaan perheeseen syntyy kuulovammainen lapsi, ennalta ajatuksissa ollut lastenkasvatuksen tiekartta muuttuu väärän mantereen kartaksi. Usein vanhemmat vaikenevat, lopettavat puhumisen, laulamisen, iltasadut – “kun eihän se lapsi kuitenkaan mitään kuule”. Tavallinen musiikkileikkikoulun tai päiväkodin musiikkitoiminta ei anna riittävää hyötyä kuulovammaisille lapsille ja heidän vanhemmilleen. Ryhmäkoot ovat usein liian suuria, jolloin taustahäly ja liialliset visuaaliset ja sosiaaliset virikkeet vievät lapsen tarkkaavuuden pois ryhmän toiminnasta. Ohjaajat eivät tiedä, miten kuulovammainen lapsi otetaan huomioon ja millainen musiikki soveltuu heille. Ohjaajat eivät myöskään ole saaneet koulutusta siihen, miten yhdistämällä kuvia, leluja ym. visuaalista materiaalia musiikkitoimintaan voidaan tukea kuulovammaisen lapsen kielellistä kehitystä, sillä heidän koulutukseensa ei sisälly kuulovammaisten lasten erityisaluetta. Vanhemmat eivät saa myöskään vertaistukea, koska ovat yleensä ryhmän ainoat kuulovammaiset lapset. Tähän tarpeeseen CIsumusa-hanke kehitettiin.
Ennen toiminnan alkua kaikille osallistujille järjestettiin henkilökohtainen alkuhaastattelu. Haastattelussa tutustuttiin paremmin osallistujiin ja käytiin läpi mm. lapsen varhaiskehitystä, musiikillisia taipumuksia ja kokemuksia. Lapsille asetetaan yksilölliset tavoitteet ja puhemuskarin sisältö rakennetaan niiden perusteella. CIsumusan toimintamalleja kehitetään yhdessä osallistujien kanssa koko hankkeen ajan ja kehittyneitä malleja ja tuotoksia esitetään ja opetetaan myöhemmin mm. alan ammattilaisille ja opiskelijoille. Puhemuskareita kuvataan ajoittain opetusmateriaalin tuottamiseksi.
CIsumusan ohjausryhmä koostui useista alan asiantuntijoista. Ohjausryhmä kokoontui muutaman kerran vuodessa suunnittelemaan CIsumusa-hankkeen toteutusta.
Kysy lisää CIsumusa-hankkeesta LapCI ry:ltä. CIsumusalla on toimisto Haagassa, Valkeassa talossa, Helsingissä.
CIsumusa – ProjektikoordinaattoriKatariina Varjonen
katariina.varjonen@lapci.fi
puhelinnumero 0405791450