Joko sinulla on Vammaiskortti?


Päivitetty ajantasaisilla tiedoilla 19.4.2024

Kesälomien aikana matkustaminen lisääntyy ja moni kokeilee uusia elämyksiä. Siksi nyt on hyvä aika muistuttaa EU:n Vammaiskortista ja sen hyödyistä. Tämän kaksiosaisen blogin ensimmäisessä osassa toiminnanjohtajamme Janet kertoo mikä EU:n Vammaiskortti on ja miksi se kannattaa hankkia. Toisessa osassa Janet kertoo seikkaperäisesti miten kortti hankitaan.  

Mikä vammaiskortti?

EU:n Vammaiskortti oli aluksi pilottikokeilukäytössä kahdeksassa EU-maassa. Suomi on ollut mukana vuodesta 2018 lähtien. Pilottikokeilu onnistui hyvin ja siitä saatiin paljon hyvää palautetta. Tämän hyvän palautteen pohjalta vammaiskortti on otettu käyttöön vuoden 2024 alussa kaikissa EU-maissa. Vammaiskortti helpottaa vammaisen henkilön oikeanlaisen tuen saamista matkustaessa tai muuttaessa toiseen EU-maahan. Lisäksi vammaisen henkilön on korttia näyttämällä helppo todistaa statuksensa, ilman henkilökohtaisten terveystietojen avaamista toiselle henkilölle. 

EU:n Vammaiskortti oli itselleni tuttu, mutta emme olleet sitä hankkineet pojallemme. Poikani Samu liikkuu pyörätuolilla, joten olemme pitäneet selvänä, että hänen vammaisuuttaan ei tarvitse erikseen todistaa. Viime syksynä olimme Lontoossa ja teatterilippuja ostaessa myyjä kysyi, onko meillä EU:n Vammaiskorttia ja siinä A-tunnusta. Hämmästyin kysymystä, sillä Iso-Britannia ei enää kuulu EU:hun eikä se ole ollut vammaiskortin pilottimaa. Oli ilo huomata, että vammaiskortti on heillekin tuttu asia. Kerroin, että meillä ei ole korttia, koska poikamme vamma näkyy ulospäin ja avuntarve on ilmeinen, sillä hän ei pysty itse kelaamaan pyörätuolia. Saimme liput vammais- ja avustajahinnoin, mutta päätin, että anon pojallemme Vammaiskortin heti kotiin palatessa.  

Kuvassa Samun Vammaiskortti, josta on mustattu henkilökohtaiset tiedot.
Kuvassa Samun vammaiskortti. Samun etunimen yläpuolella näet valkoisen A-merkinnän, joka kertoo, että Samu on oikeutettu avustajaan

Miksi Vammaiskortti kannattaa hankkia?  

Vammaiset ihmiset voivat todentaa vaivattomasti vammaisuutensa tai avustajan tarpeensa matkustaessaan esimerkiksi julkisilla kulkuneuvoilla ja osallistuessaan liikunta- ja kulttuuritapahtumiin. Tähän asti kortti on ollut vapaaehtoinen, mutta vammaiskortin leviämisen ja tunnettuuden lisääntymisen myötä on mietitty sitä, edellyttääkö tiettyjen vammaisetuuksien saaminen tulevaisuudessa sitä, että etuuden saadessa on esitettävä vammaiskortti. Joten nyt on korkea aika laittaa hakemus sisään.

Suomessa ja Euroopassa on jo runsaasti kohteita, joissa vammaiskortin esittämällä saa tiettyjä etuuksia. Huvipuistoista esim. Linnanmäellä, PowerParkissa, Särkänniemessä, Tykkimäessä ja Visulahdessa kortin A-merkinnällä avustaja pääsee maksutta sisään rannekkeesta maksavan avustettavan kanssa. Myös Korkeasaari, SeaLife, Finnkinon teatterit, SuperParkit, Duudson Activity park sekä monet kylpylät ja uimahallit päästävät avustajan ilmaiseksi sisään, jos Vammaiskortissa on A-merkintä. Etuuspaikkojen määrä kasvaa koko ajan! Huhtikuussa 2024 Vammaiskorttikohteeksi saatiin HSL /Helsingin seudun liikenne. A-merkinnän sisältävä EU:n vammaiskortti oikeuttaa HSL liikenteessä saattajaan. Saatettavalta ei edellytetä enää HSL-kuntalaisuutta. Tästä voit katsoa listan vammaiskorttikohteista.  

Kuulovammaisen tarve EU:n Vammaiskortille ja avustajamerkinnälle on ilmeinen 

Moni kuulovammainen pärjää mainiosti arjessa ilman avustajaa ja pystyy liikkumaan itsenäisesti. Mutta kun mennään hälyiseen ympäristöön, kaikuvaan tilaan, rock-konserttiin tai festareille, missä äänentoisto on todella voimakasta, tarvitsee kuulovammainen avustajan. Myös huvipuistojen rajuimmat laitteet ja aktiviteettipuistojen temppuradat ovat paikkoja, joissa voi joutua ottamaan kuulemisen apuvälineen pois päästä. Silloin on ehdottoman tärkeää, että kuulovammainen henkilö on hankkinut Vammaiskortin ja siinä on avustajamerkintä, jolloin avustavan henkilön ei tarvitse maksaa lippua tai hän saa edullisemman lipun. Avustaja toimii näissä tilanteissa kuulovammaisen tukena ja korvina. Ihan kaikissa paikoissa ei avustajamerkinnälläkään saa alennusta tai ilmaista lippua, mutta kohteiden määrä lisääntyy jatkuvasti.

Kuulo- ja viittomakielialan järjestöjen on tehtävä yhdessä vaikuttamistyötä, jotta kuulovammaiset saavat jatkossa vammaiskortin. LapCI ry, Kuulovammaisten Lasten Vanhempien Liitto ry (KLVL) sekä Kuuloliitto ry lähtevät yhteistyössä ajamaan kuulovammaisten oikeutta vammaiskorttiin. Järjestöt voivat näin yhdessä ehdottaa, mikä olisi sopiva dokumentti, jolla Vammaiskortin ja A-merkinnän voisi saada mikäli tällä hetkellä olevat voimassa olevat kriteerit eivät täyty. EU:n Vammaiskorttia kehitetään jatkuvasti ja tämän vuoden aikana pystytetään uusi kriteerejä miettivä työryhmä, joka pohtii kuka hyötyy vammaiskortista ja miksi juuri tämä vammaryhmä hyötyisi avustajamerkinnästä. Tähän työryhmään järjestöt voivat yhdessä antavaa tietoa ja suosituksia. Kuulovammaisten kohdalla tulee mieleen, että toimiva kriteeri A-merkinnän saamiseen voisi olla esim. desibeliraja.

Seuraavassa osassa kerromme, kuinka haet EU:n Vammaiskorttia. Pysy siis kanavilla!

Vaikuttamistyöterveisin,
toiminnanjohtaja Janet Grundström

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *