CIsumusa


Kuvassa SI-lapsi etualalla kädet ylös nostettuina. Kulmassa CIsumusan logo

CIsumusa – Puhemuskareita kuulon ja kielen tueksi

CIsumusa-hankkeessa järjestettiin puhemuskaritoimintaa pienille kuulovammaisille lapsille. Puhemuskari kehitettiin erityisesti kuulovammaisia lapsia varten, jossa yhdistettiin kielen ja kuulon kuntoutus tavoitteelliseen musiikkitoimintaan. CIsumusa-hanke järjesti vertaistukitoimintaa perheille vertaisviikonloppujen muodossa. CIsumusa-hankeen tavoitteena oli juurruttaa puhemuskaritoimintaa sekä kuulovammaisille suunnattua musiikkitoimintaa, jotta toiminta jatkuisi myös hankkeen jälkeen.

Puhemuskareita ohjaa aina musiikkipedagogi yhdessä puheterapeutin kanssa. Kyseessä on kehittämishanke, jota tehdään yhdessä ohjausryhmän asiantuntijoiden avustuksella. Puhemuskareista toteutetaan toimintamalli, jonka avulla on mahdollista kouluttaa alan ammattilaisia ja tukea perheitä käyttämään musiikkia osana kuulovammaisen lapsen puheen ja kielen kehitystä. Hankkeessa kehitetään lähitoteutuksen lisäksi myös etäpuhemuskaria.

Kuka voi osallistua CIsumusan puhemuskareihin?

Puhemuskaritoiminta on suunnattu 0-6-vuotiaille kuulovammaisille lapsille sekä heidän huoltajilleen. Toiminta sopii kaikille kuulovammaisille lapsille, lievästä erittäin vaikeaan kuulovammaan. Lapsi voi käyttää kuulokojetta tai/ja sisäkorvaistutetta. Toiminta on perheille maksutonta.

Kuvassa etualalla äiti ja lapsi lattialla istumassa. Takana näkyy CIsumusan ohjaajia osoittamassa seinällä näkyviä kuvioita

Puhemuskareita järjestettiin eri paikkakunnilla

CIsumusa-hanke oli kolmivuotinen ja puhemuskaritoimintaa järjestettiin hankkeen aikana eri paikkakunnilla. Helsingissä ryhmiä järjestettiin kolme vuosina 2019-2020. Jyväskylän kaksi puhemuskaria järjestettiin etätoimintana vuosina 2020-2021. Syksyllä 2021 toiminta siirtyy Tampereelle, jossa järjestetään lähitoiminnan lisäksi myös etätoimintaa. Etätoimintaan pystyi osallistumaan mistä päin Suomea tahansa Zoom-sovelluksen avulla.

CIsumusan puhemuskareiden vertaisviikonloppu

Toimintaan sisältyi yksi vertaisviikonloppu ryhmää kohden, jonka tarkoituksena oli vertaistuen ja ystävyyksien syntyminen puhemuskaritoiminnan oheistuotteena. Viikonloppuun tervetulleita olivat kaikki ryhmän puhemuskarilaisten perheet.


Tulossa CIsumusassa

Kuvassa lapsia ja musiikkisoitin. Lapset katsovat aikuisen kanssa eläinkirjaa.

Kuulomuskarin syksyn 2021 ryhmä jatkaa syksyllä 2022

Ryhmä on käynnissä.


Yhteistyössä CIsumusan puhemuskareita kehittämässä:

CIsumusalla on toimisto Haagassa, Valkeassa talossa, Helsingissä.

CIsumusa – Projektikoordinaattori
Katariina Varjonen
Puh. 040 6646059
S-posti katariina.varjonen@lapci.fi