Kevään täydeltä musiikkia CIsumusassa!


CIsumusa

CIsumusan tavoitteena on saada musiikki osaksi kuulovammaisten lasten perheiden arkea varhaislapsuudesta asti ja juurruttaa kuulovammaisille lapsille suunnattua musiikkitoimintaa. Viimeinen hankevuosi lähti heti vilkkaana käyntiin ja puhemuskarin lisäksi järjestettiin myös muuta musiikkitoimintaa eri ikäisille kuulovammaisille lapsille ja heidän perheilleen, jotta musiikin ilo ja hyödyt saavutettaisiin mahdollisimman monen perheen parissa. Lue tästä miten uusi projektimme Kuulomusiikkiryhmä on lähtenyt sujumaan!

Kuulomusiikkiryhmä

Kuvassa Kuulomuskari ohjaaja Juha-Matti istuu lattialla kitara sylissä.

CIsumusa ja Musiikkikeskus Resonaari järjestivät yhteistyössä keväällä täysin uudenlaisen kuulovammaisille 5-8-vuotiaille lapsille suunnatun musiikkiryhmän Helsingissä, nimeltään Kuulomusiikkiryhmä. Kuulomusiikkiryhmässä lapset tutustuivat musiikin maailmaan elämyksellisen ja kokonaisvaltaisen kokemisen kautta. Lapset pääsivät harrastamaan musiikkia tavallisen muskarin tavoin, mutta musiikissa ja opettamismetodeissa otettiin huomioon kuulovammaisille lapsille sopivat menetelmät ja yksilölliset rajoitteet. Toiminnan tarkoituksena on tuoda iloa lapsen elämään, tarjota vertaisten seuraa ja antaa valmiuksia jatkuvan musiikin harrastuksen syntymiseen. 

Kuulomuskarituokiot alkoivat maaliskuussa 2021 ja niitä järjestettiin kerran viikossa lauantaisin yhteensä yhdeksän kertaa. Ryhmään osallistu 5-6-vuotiaita sisäkorvaistutteen ja kuulokojeen käyttäjiä, jotka olivat aiemmin osallistuneet CIsumusan puhemuskareihin.

Kuvassa Juha-Matti Grönlund ohjaamassa syksyn 2020 puhemuskariryhmää.

Turvallista toimintaa

Koronasuositukset rajoittivat toimintaa joiltain osin, mutta tilanteisiin osattiin varautua jo etukäteen, joten toimintamuotoa ei jouduttu muuttamaan kesken kaiken. Rajoitusten vuoksi ryhmätuokiot järjestettiin ainoastaan lapsille, ilman vanhempia. Toiminnassa varauduttiin siirtymään etäopetukseen jos rajoitukset tiukentuvat, mutta pienen ryhmäkoon ansiosta pystyimme jatkamaan lähiopetuksessa. Tuokioissa pidettiin turvavälit ja ohjaaja käytti kasvomaskia. Maskin tiedettiin vaikeuttavan huuliolukua, mutta halusimme järjestää toimintaa turvallisesti ja suositusten mukaisesti ja vuorovaikutuksen tapoihin kiinnitettiin erityistä huomioita.

Osallistujat toivovat lisää musiikkiryhmiä

Kuulomusiikkiryhmän palautekyselyyn vastanneet olivat tyytyväisiä toimintaan. Palautetta kysyttiin pääosin lapsilta, mutta myös vanhemmat saivat kertoa siitä, huomasivatko he musiikkitoiminnan vaikutuksia kotioloissa.

Kuvassa kuvakaappaus Kuulomuskarin Pokka-kyselystä: Kysymykseen "Millaista muskarissa oli?" on vastattu vihreällä hymynaamalla

Kaikki vastaajat antoivat vihreän hymynaaman vastauksena kysymykseen ”Millaista muskarissa oli?” ja ”Miltä ryhmään meneminen tuntui?”. Lapset vastasivat myös saaneensa toiminnasta joitakin uusia kavereita. Vanhemmat kertoivat lasten musisoinnin lisääntyneen kodeissa. Toimintaan osallistuttaisiin mielellään uudelleen, jos sellaista tulevaisuudessa järjestetään.

”Ehdottomasti positiivinen vaikutus kun lapsi tykkäsi kovasti muskarissa käymisestä.”
”Kiitos kun järjestitte! Ollaan myös jatkossa mukana näissä.”

Kuulomusiikkiryhmän palaute

Toivottavasti pääsemme jatkamaan samankaltaisten musiikkiryhmien järjestämistä jatkossakin uusien ryhmien parissa, sillä vastaavalle toiminnalle on selkeästi kysyntää.

Etämuskarituokio kuulovammaisille lapsille

Puhemuskarin ja Kuulomusiikkiryhmän lisäksi kevätkaudella järjestettiin jo toista kertaa Etämuskarituokio yhteistyössä CIsupajan kanssa. Tämänkin tuokion suunnitteli ja toteutti Juha-Matti Grönlund. Ohjelma suunniteltiin 5–7-vuotiaille kuulovammaisille lapsille, mutta Etämuskariin sai osallistua kaikenikäiset kuulovammaiset lapset ja heidän sisaruksensa. Etämuskariin osallistuikin lapsia laajalla ikäskaalalla, aina 3-vuotiaasta 10-vuotiaaseen. Mukana musisoi myös neljä kuulovammaisen lapsen sisarusta. Lue lisää Etämuskarista alla olevasta blogitekstistä.

Kesäisin terveisin,
CIsumusan projektikoordinaattori Saana
saana.poutanen@lapci.fi
p. 040 809 7049

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *