CIsumusan soittorasia suljetaan jouluksi


Kuvassa äiti lapsensa kanssa istumassa etualalla, taustalla näkyy visiiriä käyttävä CIsumusan ohjaaja osoittamassa seinällä olevaa kuvaa.

Nyt eletään CIsumusan toista vuotta ja se tarkoittaa sitä, että pakkasimme syksyllä soittimet matkalaukkuun ja suuntasimme nokkamme eri suuntaan, kuin muuttolinnut, kohteenamme Jyväskylä. Osa meistä jäi kuitenkin vielä pääkaupunkiimme Helsinkiin toteuttamaan kolmatta puhemuskariryhmää suuren kysynnän vuoksi. Lue alta lisää, miten CIsumusan syksy 2020 sujui, minkälainen porukka sitä toteutti ja mitä uutta syksy toi tullessaan!

Jyväskylässä musisoitiin etänä

Jyväskylään suunniteltiin kaksi erilaista ryhmää ja tapaa toteutukseen. Haimme osallistujia lähiryhmään, mikä onkin ollut se tavanomaisempi osallistumistapa puhemuskarille, mutta lähiryhmän lisäksi haimme osallistujia myös CIsumusan etäryhmään, johon pääsisi osallistumaan mistä päin Suomea tahansa. Lähiryhmää emme saaneet toteutettua hakijoiden puutteesta johtuen, mutta etäryhmään riitti kysyntää.

Jyväskylän etäpuhemuskareihin löysimme ohjaajiksi mahtavan parivaljakon. Ohjaajina ovat tänä syksynä toimineet musiikkiterapeutti/musiikkipedagogi Riitta Koski-Helfenstein ja puheterapeutti Nina Kuusinen. Heidän lisäkseen mukana on ollut neljä opiskelijaa eri koulutussuuntauksista: musiikkipedagogiopiskelija Heidi Laulumaa, musiikkiterapeutti- ja logopedian opiskelija Leena Maria Heikkola, logopedian opiskelija Tiiti Eerikäinen sekä logopedian opiskelija Ida Aakko.

Kuva CIsumusan syksyn 2020 tiimin etäpikkujouluista. Kuvassa neljä Zoom-ruutua, joissa näkyy osallistujia tonttulakit ja hirvensarvet päässä
CIsumusalaisten etäryhmä pikkujoulutunnelmissa. Vasemmassa yläkulmassa hymyilevät Riitta, Heidi ja Nina. Oikeassa yläkulmassa Leena, vasemmassa alakulmassa Tiiti ja oikealla Ida

Helsingissä järjestettiin lähiryhmä… Ainakin aluksi

Helsingin päässä lähipuhemuskareissa ohjaajana on toiminut musiikkipedagogi Juha-Matti Grönlund ja hänen apunaan kaksi logopedian opiskelijaa, Reea Pilli ja Sallamari Katainen. Juha-Matti on osallistunut CIsumusaan opiskelijan roolissa alusta alkaen ja tänä syksynä hän on ollut vastuuohjaajan roolissa. 

Kuvassa kolme CIsumusan syksyn ohjaajaa lattailla istumassa: kaksi naista etualalla ja yksi mies taaempana. Kaikilla on visiirit päässä ja rumpuja ja kitara edessä.
CIsumusan syksyn 2020 ohjaajat, logopedian opiskelijat Reea Pilli ja Sallamari Katainen sekä oikealla musiikkipedagogi Juha-Matti Grönlund
Helsingissä tehtiin pikainen hyppy etään

Puhemuskareiden paikkana toimi Musiikkikeskus Resonaari, joka sijaitsee Kulosaaressa. Meille oli tärkeää järjestää puhemuskarit alusta alkaen koronaturvallisesti, joten ohjaajat käyttivät visiirejä ja noudattivat turvavälejä. Osallistujille oli varattu riittävästi tilaa, jotta heidänkin turvavälit toteutuisivat. Tarjolla oli myös käsidesiä ja kasvomaskeja. Yllätyksiltä ei tälläkään kerralla vältytty: pääsimme musisoimaan paikan päällä kahdeksan kertaa, kunnes rajoitukset iskivät ja siirsivät viimeiset kaksi kertaa etäyhteyden päähän. Tämä oli meille jo tuttu juttu viime keväältä, jolloin koronan ensimmäinen aalto iski kesken silloisen CIsumusan lähipuhemuskarikauden. Jyväskylässä toteutettiin koko syksyn ajan etäryhmää, joten olimme keränneet osaamista etäpuhemuskarista monesta tuutista ja osasimme mukautua tilanteeseen, eikä se siten aiheuttanut paniikkia.

Kuvassa CIsumusan syksyn ohjaajat Reea, Salla ja Juha-matti seisomassa seinän edessä, kasvot valokuvaajaa kohti. Ympärillä näkyy soittimia, tietokone sekä tauluja. Sallalla kädessä huilu.
Reea, Salla ja Juha-Matti ovat valmiina etäpuhemuskarin alkuun

CIsumusan koulutuspäivä yhdisti musiikkipedagogi- ja logopedian opiskelijat

Alkusyksystä järjestettiin CIsumusan etäkoulutuspäivä, jossa luennoivat CIsumusan ohjausryhmän jäsenet ja ohjaajat, Helsingin yliopiston logopedian yliopistonlehtori ja puheterapeutti Ritva Torppa sekä Metropolia ammattikorkeakoulun musiikkikasvatuksen lehtori, yliopettaja Laura Huhtinen-Hildén.

Koulutuspäivän aiheista oli koostettu hyvin mielenkiintoinen kokonaisuus. Päivään oli yhdistetty kuulovammaisen lapsen huomioiminen niin logopedian kuin musiikkipedagogiankin näkökulmasta. CIsumusassa kohtaa kaksi erilaista tutkintoa yhteisessä hankkeessa, ja niiden avulla rakennetaan yhteistyössä tarkkaan harkittua kokonaisuutta puhemuskaritoimintaan.

CIsumusan koulutuspäivään osallistui Jyväskylän ohjaajien lisäksi kasa musiikkipedagogi- ja logopedian opiskelijoita. Ääneen pääsivät Ritvan ja Lauran lisäksi CIsumusassa toimineet opiskelijat, jotka kertoivat kokemuksistaan puhemuskareiden suunnittelusta ja toteuttamisesta. He olivat saaneet paljon uusia oivalluksia ja mielenkiintoisia pohdinnan aiheita hanketyöskentelynsä aikana. Koulutukseen osallistuikin kokonaisuudessaan huikeat 67 henkilöä.

CIsumusa siirtyy syksyllä 2021

Kuvassa Suomen kartta sinisellä pohjalla, CIsumusan logo vasemmalla puolella. Karttaan on merkitty Tampere, Helsinki ja Jyväskylä.

Vielä viimeisenä, mutta ei suinkaan vähäisempänä, on paljastuksen aika! CIsumusan alkuperäisessä suunnitelmassa kolmas vuosi oli tarkoitus järjestää Pohjois-Suomessa. Näin puolivälissä hanketta heräsi kysymys siitä, missä puhemuskarin kohderyhmä maantieteellisesti sijaitsee. Kysyimme pienten kuulovammaisten lasten vanhemmilta, missä päin Suomea he haluaisivat osallistua toimintaan. Ääniä tuli monista eri kaupungeista, mutta eniten niitä keräsi lopulta Tampere! Näin me, tai oikeastaan te päätitte, että kolmas kaupunkimme syksyllä 2021 tulee olemaan väkiluvultaan yksi Suomen suurimmista kaupungeista, Tampere!

Uudet ohjaajat

Tiesimme heti kuka olisi CIsumusalle sopiva ohjaaja Tampereella. Onneksemme tämä puheterapian ammattilainen jo ​20 vuoden kokemuksella oli heti innoissaan osallistumaan puhemuskareiden toteutukseen! Tampereen CIsumusan puhemuskaria tulee ohjaamaan puheterapeutti Ulla Sergejeff, jonka erikoisosaamista on kuulovammaisten lasten ja aikuisten kuntoutus sekä puhetta tukevat ja korvaavat keinot. Ullalla oli myös mielessä sopiva musiikkipedagogi rinnalleen, jolla on taustallaan myös logopedian ja lastentarhanopettajan koulutukset. Hän on Mikaela Molander, jolla on myös aiempaa taustaa sisäkorvaistutetta käyttävien lasten puhemuskarista Ritva Torpan kanssa. Odotamme innolla tulevaa syksyä ja yhteistyötä Tampereella!

Kiitos kaikille, jotka olivat mukana toteuttamassa CIsumusan syksyn 2020 puhemuskareita ja erityinen kiitos myös puhemuskareiden osallistujille!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *