Nyt eletään CIsumusan toista vuotta ja se tarkoittaa sitä, että pakkasimme syksyllä soittimet matkalaukkuun ja suuntasimme nokkamme eri suuntaan, kuin muuttolinnut, kohteenamme Jyväskylä. Osa meistä jäi kuitenkin vielä pääkaupunkiimme Helsinkiin toteuttamaan kolmatta puhemuskariryhmää suuren kysynnän vuoksi. Lue alta lisää, miten CIsumusan syksy 2020 sujui, minkälainen porukka sitä toteutti ja mitä uutta syksy toi tullessaan!
Jyväskylään suunniteltiin kaksi erilaista ryhmää ja tapaa toteutukseen. Haimme osallistujia lähiryhmään, mikä onkin ollut se tavanomaisempi osallistumistapa puhemuskarille, mutta lähiryhmän lisäksi haimme osallistujia myös CIsumusan etäryhmään, johon pääsisi osallistumaan mistä päin Suomea tahansa. Lähiryhmää emme saaneet toteutettua hakijoiden puutteesta johtuen, mutta etäryhmään riitti kysyntää.
Jyväskylän etäpuhemuskareihin löysimme ohjaajiksi mahtavan parivaljakon. Ohjaajina ovat tänä syksynä toimineet musiikkiterapeutti/musiikkipedagogi Riitta Koski-Helfenstein ja puheterapeutti Nina Kuusinen. Heidän lisäkseen mukana on ollut neljä opiskelijaa eri koulutussuuntauksista: musiikkipedagogiopiskelija Heidi Laulumaa, musiikkiterapeutti- ja logopedian opiskelija Leena Maria Heikkola, logopedian opiskelija Tiiti Eerikäinen sekä logopedian opiskelija Ida Aakko.
Helsingin päässä lähipuhemuskareissa ohjaajana on toiminut musiikkipedagogi Juha-Matti Grönlund ja hänen apunaan kaksi logopedian opiskelijaa, Reea Pilli ja Sallamari Katainen. Juha-Matti on osallistunut CIsumusaan opiskelijan roolissa alusta alkaen ja tänä syksynä hän on ollut vastuuohjaajan roolissa.
Puhemuskareiden paikkana toimi Musiikkikeskus Resonaari, joka sijaitsee Kulosaaressa. Meille oli tärkeää järjestää puhemuskarit alusta alkaen koronaturvallisesti, joten ohjaajat käyttivät visiirejä ja noudattivat turvavälejä. Osallistujille oli varattu riittävästi tilaa, jotta heidänkin turvavälit toteutuisivat. Tarjolla oli myös käsidesiä ja kasvomaskeja. Yllätyksiltä ei tälläkään kerralla vältytty: pääsimme musisoimaan paikan päällä kahdeksan kertaa, kunnes rajoitukset iskivät ja siirsivät viimeiset kaksi kertaa etäyhteyden päähän. Tämä oli meille jo tuttu juttu viime keväältä, jolloin koronan ensimmäinen aalto iski kesken silloisen CIsumusan lähipuhemuskarikauden. Jyväskylässä toteutettiin koko syksyn ajan etäryhmää, joten olimme keränneet osaamista etäpuhemuskarista monesta tuutista ja osasimme mukautua tilanteeseen, eikä se siten aiheuttanut paniikkia.
Alkusyksystä järjestettiin CIsumusan etäkoulutuspäivä, jossa luennoivat CIsumusan ohjausryhmän jäsenet ja ohjaajat, Helsingin yliopiston logopedian yliopistonlehtori ja puheterapeutti Ritva Torppa sekä Metropolia ammattikorkeakoulun musiikkikasvatuksen lehtori, yliopettaja Laura Huhtinen-Hildén.
Koulutuspäivän aiheista oli koostettu hyvin mielenkiintoinen kokonaisuus. Päivään oli yhdistetty kuulovammaisen lapsen huomioiminen niin logopedian kuin musiikkipedagogiankin näkökulmasta. CIsumusassa kohtaa kaksi erilaista tutkintoa yhteisessä hankkeessa, ja niiden avulla rakennetaan yhteistyössä tarkkaan harkittua kokonaisuutta puhemuskaritoimintaan.
CIsumusan koulutuspäivään osallistui Jyväskylän ohjaajien lisäksi kasa musiikkipedagogi- ja logopedian opiskelijoita. Ääneen pääsivät Ritvan ja Lauran lisäksi CIsumusassa toimineet opiskelijat, jotka kertoivat kokemuksistaan puhemuskareiden suunnittelusta ja toteuttamisesta. He olivat saaneet paljon uusia oivalluksia ja mielenkiintoisia pohdinnan aiheita hanketyöskentelynsä aikana. Koulutukseen osallistuikin kokonaisuudessaan huikeat 67 henkilöä.
Vielä viimeisenä, mutta ei suinkaan vähäisempänä, on paljastuksen aika! CIsumusan alkuperäisessä suunnitelmassa kolmas vuosi oli tarkoitus järjestää Pohjois-Suomessa. Näin puolivälissä hanketta heräsi kysymys siitä, missä puhemuskarin kohderyhmä maantieteellisesti sijaitsee. Kysyimme pienten kuulovammaisten lasten vanhemmilta, missä päin Suomea he haluaisivat osallistua toimintaan. Ääniä tuli monista eri kaupungeista, mutta eniten niitä keräsi lopulta Tampere! Näin me, tai oikeastaan te päätitte, että kolmas kaupunkimme syksyllä 2021 tulee olemaan väkiluvultaan yksi Suomen suurimmista kaupungeista, Tampere!
Tiesimme heti kuka olisi CIsumusalle sopiva ohjaaja Tampereella. Onneksemme tämä puheterapian ammattilainen jo 20 vuoden kokemuksella oli heti innoissaan osallistumaan puhemuskareiden toteutukseen! Tampereen CIsumusan puhemuskaria tulee ohjaamaan puheterapeutti Ulla Sergejeff, jonka erikoisosaamista on kuulovammaisten lasten ja aikuisten kuntoutus sekä puhetta tukevat ja korvaavat keinot. Ullalla oli myös mielessä sopiva musiikkipedagogi rinnalleen, jolla on taustallaan myös logopedian ja lastentarhanopettajan koulutukset. Hän on Mikaela Molander, jolla on myös aiempaa taustaa sisäkorvaistutetta käyttävien lasten puhemuskarista Ritva Torpan kanssa. Odotamme innolla tulevaa syksyä ja yhteistyötä Tampereella!
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Kommentti *
Nimi *
Sähköpostiosoite *
Kotisivu
Tallenna nimeni, sähköpostiosoitteeni ja kotisivuni tähän selaimeen seuraavaa kommentointikertaa varten.
Lähetä kommentti