Yllättäviä apuvälineitä


Yllättäviä apuvälineitä

Oletko koskaan tullut ajatelleeksi, että normaalikuuloisille ihmisille suunnitellut tuotteet toimivat joskus myös kuulovammaisten apuvälineinä? Yksi esimerkki on ns. korvan päälle kokonaan tulevat kuppikuulokkeet, joista voi sisäkorvaistutteilla ja kuulokojeilla kuunnella ns. T-asennolla kuten induktiosilmukasta kuuluvaa ääntä. Toki kuulokkeiden malli pitää valita niin, ettei kupin reuna paina kojetta vasten korvaa. Toisena mieleeni tulevat aktivisuusrannekkeet, joista kerron tarkemmin tekstissäni.

Ei enää ohimeneviä puheluja

Erittäin hyvä ominaisuus kuulovammaisen näkökulmasta on älyrannekkeissa ja -kelloissa oleva värinähälytys. Rannekkeiden toimintoja ohjataan useimmiten älypuhelimilla tai tableteilla. Yksinkertaisimmat rannekkeet voi ajastaa värisemään tiettyyn kellonaikaan. Kalliimmat ja monipuolisemmat rannekkeet voi ohjelmoida värisemään, kun puhelin soi. Kaikkein edistyksellisimmät voivat jopa näyttää tekstinä ruudulla, kuka soittaa tai jopa hälyttää puhelimeen tulevista tekstiviesteistä ja näyttää tekstiviestin sisällön myös rannenäytössä.

Käyttökokemus: Fitbit Charge HR

sdr
Rannekkeen lataus onnistuu USB-johdon avulla tietokoneella tai USB-laturilla. Esimerkiksi uusissa kännyköissä on laturit, joihin voi liittää eri USB-johtoja.

Olen käyttänyt Fitbit Charge HR -mallia kohta kahden vuoden ajan ja ollut pääsääntöisesti tyytyväinen tuotteeseen. Käytössä on nyt kolmas samanlainen ranneke, koska ensimmäinen ranneke ”kuoli” kesken päivityksen eikä enää toennut millään vippaskonsteilla. Tilalle saatu ranneke ei toiminut puheluiden hälyttämisessä, mutta kolmas ranneke on onneksi toiminut hyvin. Fitbitillä takuupalvelu on toiminut hyvin ja olen saanut uuden rannekkeen muutamassa päivässä. Vanhaa ei ole tarvinnut lähettää takaisin, koska näkyy suoraan, ettei ranneke toimi, jos se ole synkronoinut tietoja tililleni.

Lataan rannekkeen noin 4 päivän välein tietokoneeseen liitettävällä USB-johdolla. Johto kiinnitetään näytön alapuolella olevaan liitäntään. Tunnissa akku on latautunut täyteen. Esimerkiksi saunan aikana on kätevää tuo lataus tehdä.

Charge HR -mallissa on led-valo rannetta vasten, jonka kautta se mittaa sykettäni koko ajan. Urheilusuorituksia voi siis analysoida jälkikäteen ja lenkilläkin näkee sen hetkisen sykkeen. Sykkeeseen ja liikkeeseen perustuu myös unenlaatuni tarkkailu. Näen siis olenko yöllä kääntyillyt rauhattomasti vai nukkunut kuin tukki. Laite laskee myös keskisykkeen ja huomaankin siitä, koska minulla on stressiä.

Rannekkeessa on pieni nappi sivussa, josta pääsen selaamaan näytöltä mm. askelmäärää ja sykettä. Näen näytöltä myös ohjelmoimani seuraavan herätyksen kellonajan. Herätyksen ”ohjelmointi”, isommat asiat ja edellisten päivien historian näen kännykältä tai tabletilta, johon olen asentanut Fitbitin oman ohjelman.

Charge HR värisee myös, kun puhelimeeni soitetaan. Voin pitää puhelinta koko ajan äänet pois, värinähälytystilassa. Jos puhelin on kokonaan äänettömällä, värinä ei toimi.

Huonojakin puolia rannekkeessani on:

  • Herätyksen ohjelmointi vaatii yhteyden joko mobiilidata- tai WLAN-verkkoon. Eli viidakko- / korpivaelluksille tarvitaan edelleen kannettava matkaherätyskello.
  • Välillä myös rannekkeen ja puhelimen välinen yhteys takkuilee, mutta siinä auttaa, kun käytän puhelimen nopeasti lentokonetilassa. Veikkaan, että tämä yhteysvika on puhelimen päässä.
  • Ranneke ei ole vedenpitävä, joten se pitää riisua, kun menee saunaan / suihkuun.
  • Tämä rannekemalli ei ilmoita viesteistä lainkaan vaan värisee vain puhelut ja herätykset.
cof
Ullan Fitbitin ranneke osoittaa, ettei apuvälineen tarvitse olla tylsän värinen! Tosin ranneke on ehtinyt saada jo kolhuja ja naarmuja näyttöönsä. Lisäksi silikonisen osan reuna repsottaa näytön yläpuolella ja alapuolella on pullistuma.

Nyt kun Charge HR -rannekkeella on ikää vajaat kaksi vuotta, ranneke alkaa olla nuhjuisen oloinen. Olenkin kirjoittanut joulupukille kirjeen, jossa toivon uutta Fitbitin Charge 2 -mallia, jossa on isompi näyttö ja GPS-seuranta minulle jo tuttujen ominaisuuksien lisäksi. Saa nähdä, olenko ollut riittävän kiltisti ja kiikuttaako pukki minulle tuon 160 euron hintaisen uuden rannekkeen.

Muitakin malleja on

Järjestöassistenttimme Viivi tutki muitakin malleja, jotka värisevät. Huomaathan, että värinä voi olla vain herätysvärinä tai sitten ranneke värisee herätyksen lisäksi puhelujen/viestien saapuessa. Tämä ei ole kaikenkattava lista, joten jos sinulle tulee muita malleja mieleen, kommentoi jutun alle! Emme myös ota vastuuta, mikäli olemme katsoneet ominaisuuksia virheellisesti, joten tarkista vielä myyjän kanssa tarvitsemasi ominaisuudet ennen ostopäätöstä.

Fitbit (www.fitbit.com): Fitbitillä on useita väriseviä malleja, mm. Flex 2 (ei näyttöä, hinta ~100 €), Charge 2 (~160 €) ja Surge (~250 €).

Garmin (www.garmin.com): Väriseviä malleja ovat mm. Vivosmart HR (~170 €) ja Vivosmart HR+ (~240 €)

Polar (www.polar.fi): Useita väriseviä malleja, mm. Polar Loop 2 (~100 €), Pulse Polar A360 (~170 €).

Näiden lisäksi on muitakin valmistajia sekä puhelinvalmistajia, joilla on omia älykellojaan – mm. Apple Watch värisee. Mutta nämä älykellot ovat yleensä vielä monipuolisempia ja kalliimpia ominaisuuksiltaan, joten en esittele niitä tässä artikkelissa.

Liikunnan iloa ja arjen helppoutta toivottaen!

Ulla, LapCI ry:n toiminnanjohtaja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *