#TekojenTiistai: vuoden täydeltä hyviä tekoja


On taas se aika vuodesta pohtia mitä hyviä tekoja on tullut tehtyä tämän vuoden aikana: missä asioissa olemme onnistuneet antamaan enemmän kuin olemme saaneet. #TekojenTiistai antaa loistavan syyn reflektoida, missä asioissa olemme saaneet aikaiseksi muutosta parempaan suuntaan ja missä meillä on vielä kehitettävää. Tekojen tiistaina kannustamme myös kaikkia seuraajiamme miettimään, mitä he voisivat yhdistyksemme eteen tehdä Onneksi on joku- ja Tekojen tiistai -kampanjoiden hengessä.

Etätapahtumien määrän kasvu ja toiminnan tasa-arvoisempi kattavuus

Jouduimme poikkeustilanteen takia perumaan kaikki viime keväälle kaavaillut livetapahtumat, mutta sen sijaan että olisimme jättäneet kaikki tapahtumat järjestämättä, suuntasimme nopeasti etäyhteyksien pariin. Teimme jäsenkyselyitä ja pohdimme millaiset etätapahtumat palvelisivat parhaiten jäsenperheitämme. Näiden palautteiden ja aivoriihien pohjalta saimme järjestettyä tänä vuonna enemmän etätapahtumia kuin koskaan ennen!

Kuvassa kaavio. Webinaarien osuus etätapahtumista 1/24, vertaistukitreffit 3/24, lasten ja nuorten toiminta 18/24 ja muiden tapahtumien 2/24.
Etätapahtumia on ollut moneen lähtöön: olemme järjestäneet yhden asiantuntijawebinaarin; kolmet vanhempien vertaistukitreffit; 18 lasten ja nuorten tapahtumaa (15 CIsumusakertaa, kaksi etäpakopeliä ja yhden etämuskarin); yhdistyksemme vuosikokokouksen Zoomissa; sekä pikkujoulut striimin välityksellä yhteistyössä muiden kuulo- ja viittomakielialan järjestöjen kanssa

Etätapahtumien osuus kokonaistapahtumamäärästä on tänä vuonna ollut 24/48, eli huimat 50 prosenttia kaikista tapahtumistamme. Etätoiminnan ansiosta olemme pystyneet tavoittamaan paremmin syrjäisemmillä paikkakunnilla asuvia jäseniämme, ja siten myös järjestämään toimintaa entistä tasa-arvoisemmin valtakunnallisella tasolla.

Kuvassa piirakkamallinen kaavio, jossa puolet kaaviosta kuvastaa etäoiminnan ja puolet lähitoiminnan osuutta
Etätapahtumien määrä on ollut tänä vuonna 50 prosenttia tapahtumien kokonaismäärästä

Etätöistä koituvat sivuhyödyt

Koko toimistomme väki siirtyi maaliskuussa tekemään etätöitä, ja olemme sillä tiellä edelleen. Turvallisuussyistä päätimme, että me työntekijät emme edusta tapahtumissa enää kaikki samaan aikaan, vaan toimistomme tiimistä on korkeintaan kaksi henkilöä paikalla samassa lähitapahtumassa. Näin minimoimme altistumisten määrän ja pystymme järjestämään tapahtumia myös siinä tapauksessa, jos kaksi työntekijää joutuisi karanteeniin (mitä ei onneksi ole vielä kertaakaan tänä vuonna käynyt!). Näiden ja erinäisten muiden päätösten ansiosta olemme tänä vuonna onnistuneet pitämään turvallisia lähitapahtumia myös koronan rantautumisen jälkeen sekä vähentämään työmatkoistamme koituvia päästöjä viidennekseen edellisvuosista!

Kuvassa poseeraa joulupukki, tonttu sekä kaksi LapCI ry:n työntekijää Isa ja Marianne.

#TekojenTiistai
Työntekijöistämme Isa ja Marianne pääsivät ilakoimaan LapCI ry:n pikkujouluihin Lahteen

Onneksi on joku -kampanja ja muut kannanotot

Niin kuin aikaisempinakin vuosina, on LapCI ry myös vuonna 2020 jatkanut vahvaa edunvalvonnan ja vaikuttamistyön linjaansa. Olemme ottaneet aktiivisesti kantaa esim. sisäkorvaistutteen apuvälineisiin liittyviin tasa-arvokysymyksiin. Yksi näyttävimmistä kampanjoista mihin yhdistyksemme osallistui oli SOTE-järjestön rahoituksen leikkauksia vastaan taisteleva Onneksi on joku -kampanja. Osana kampanjaa teimme mm. kannanoton yhdessä muiden kuulo- ja viittomakielialan järjestöjen kanssa, kirjoitimme blogiimme oman tukitekstimme kampanjalle ja julkaisimme sekä blogissamme että tiedotteessamme vuoden luetuimman tekstin, Tuulia Harjunmaan kertomuksen hänen omasta polustaan SI-käyttäjänä. Lisäksi otimme somekanavissamme aktiivisesti kantaa ja toimme vahvasti esiin jäseniemme antamia palautteita ja kertomuksia siitä, mikä merkitys meidän toiminnallamme on ollut heille ja heidän arkeensa.

Kuvassa Onneksi on joku -kampanjan mainoskuva, jossa lukee "Yhteiskunta tuntuu usein olettavan, että koska minulla on SI, en ole enää kuuro tai vammainen. Tämä aiheuttaa liian usein merkittävää laiminlyöntiä mitä tulee vammaisoikeuksiin ja tätä LapCI ry pyrkii aktiivisesti oikaisemaan" - Tuulia Harjunmaa
Onneksi on joku -kampanjan yhteydessä julkaisimme otteita jäseniltämme saamastamme palautteesta

Stipendejä kerrakseen

LapCI ry on jo vuosia myöntänyt kevään lopuksi kuulovammaisille lapsille stipendejä koulu- ja harrastusmenestyksestä, hyvästä kaveruudesta, esiintymistilaisuuksista ja muista merkittävistä saavutuksista. Tänä vuonna jaoimme stipendejä ennätykselliset kuusi kappaletta! Meille oli erityinen ilo jakaa suuri määrä stipendejä poikkeuksellisen haastavan kevään päätteeksi. On hienoa nähdä, miten vaikeista tilanteista huolimatta lapset ja nuoret jaksavat tsempata, ja haluammekin olla mukana tukemassa näitä onnistumisen tunteita.

Kuvassa etualalla SI-käyttävä poika, joka on maalaamassa. Takana pöydän ympärillä näkyy muita ihmisiä myös maalauksen parissa
Osaamista ja hyvää yritystä on ilo palkita!

Mitä sinä voit tehdä LapCI ry:n hyväksi?

Me LapCI ry:ssä arvostamme suuresti jäsentemme meille antamaa tukea sekä vapaaehtoistemme tekemää työtä. Ilman teitä ei olisi meitä! Jos haluat tukea yhdistystämme ja toimintaamme, siihen on useampi eri tapa:

  • Liity LapCI ry:n jäseneksi, hinta 25 euroa per vuosi (ensimmäinen jäsenvuosi on ilmainen)
  • Jos perheessäsi ei ole sisäkorvaistutteen käyttäjiä, voit liittyä kannatusjäseneksi. Kannatusjäsenmaksu on 30 euroa per vuosi
  • Järjestä asuinpaikkakunnallasi CIsupajanen! Jos haluat tutustua muihin lähialueellasi asuviin SI-perheisiin, niin ota meihin yhteyttä info@lapci.fi ja autamme sinua järjestämään tapahtuman. Me maksamme tapahtumasta koituvat kustannukset!
  • Ilmoittaudu vapaaehtoiseksi tapahtumiimme (esim. lastenhoitajaksi, CIsupajasen järjestäjäksi, muuksi tukihenkilöksi)

#TekojenTiistai on hyvä aika pohtia, mitä hyvää jokainen on omalla osallaan tehnyt ja antanut tänä vuonna, ja mitä voisi tehdä lisää tulevaisuudessa. Me LapCI ry:llä sitoudumme panostamaan entistä enemmän etätapahtumiimme, jotta voimme tarjota jäsenillemme entistä tasa-arvoisempaa toimintaa. Jos sinulla on mielessäsi oivia ajatuksia etätoiminnallemme, niin laita meille rohkeasti viestiä osoitteeseen info@lapci.fi.

Kiitos tuestasi LapCI ry:lle!

Talvisin terveisin,
LapCI ry:n väki

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *