Tarvitaanko meitä? #onneksionjoku


Kuvassa Tuulia Harjunmaa #onneksionjoku

Olen sisäkorvaistutetta käyttävä 26-vuotias Tuulia Harjunmaa ja olen mukana LapCI ry:n hallituksessa kokemusasiantuntijana. Äitini on yhdistyksen perustajajäsen ja olen saanut kasvaa yhdistyksen rinnalla sen perustamisesta lähtien vuodesta 1999. Yhdistyksen täyttäessä 20 v. tuumasin, että LapCI ry:lle olisi hyötyä saada viimeinkin hallitukseensa mukaan joku, jolla olisi ensi käden kokemusta sisäkorvaistutteista pienestä pitäen.

Olen vasta ensimmäinen sisäkorvaistutekäyttäjä LapCI ry:n hallituksessa, sillä olen myös ensimmäistä syntymäkuurojen SI-sukupolvea Suomessa. Tällä on iso merkitys, sillä tiedän kokemuksesta, millainen SI-lapsen maailma on ilman yhdistystä ja vertaistukea. Minulle on erityisen tärkeää, että pääsemme yhdistyksen kautta ehkäisemään SI-lasten ja -nuorten syrjäytymistä yhteiskunnasta.

Ilman LapCI ry:tä SI-lapset putoaisivat suoraan kahden maailman, kuulevien ja kuurojen, väliin. Näin kävi minulle ennen LapCI ry:n perustamista, sillä olin vasta toinen Suomessa implantoitu syntymäkuuro lapsi, eikä minulla näin ollen ollut vertaistukiverkostoa. Se on jättänyt minulle ison identiteettikriisin ja masennuin jo varhain syvästi mm. puutteellisen tukiverkoston vuoksi. Kaveripiirini oli lähes olematon. En ole koskaan päässyt oikein kuurojen yhteisöön sisään, eivätkä kuulevat osaa aina huomioida minua kuulovammaisena. Näin ollen olen joutunut väkisinkin jäämään pois sosiaalisista piireistä. Näitä ongelmia työstän edelleen nykypäivänäkin. Yhteiskunta tuntuu usein olettavan, että koska minulla on SI, en ole enää kuuro tai vammainen. Tämä aiheuttaa liian usein merkittävää laiminlyöntiä mitä tulee vammaisoikeuksiin ja tätä LapCI ry pyrkii aktiivisesti oikaisemaan.

Hallituksessa työskennellessäni olen päässyt näkemään läheltä, miten uusien SI-sukupolvien lapsilla on kehittynyt vankka ja omanlainen SI-käyttäjän identiteetti sekä vertaistukiverkosto. LapCI ry on tehnyt todella hienoa ja elintärkeää työtä tuodessaan nämä SI-lapset ja perheet yhteen sekä huolehtimalla heidän oikeuksiensa toteutumisesta. LapCI ry:n ansiosta en ole enää huolissani nykyisten SI-lasten puolesta.


Tuulia Harjunmaa
SI-käyttäjä
LapCI ry:n hallituksen jäsen

Onneksi on joku -kampanja tuo esille sote-järjestöissä työskenteleviä ihmisiä sekä heidän kokemuksiaan, pyrkien näin synnyttämään keskustelua järjestöjen tekemän työn tärkeydestä. Osallistu keskusteluun somessa käyttäen aihetunnisteena #onneksionjoku! Jos haluat lukea lisää sote-järjestöjä koskevista ajankohtaisista uutisista ja päätöksistä kurkista SOSTEn nettisivuille tästä linkistä.

#onneksionjoku

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *