#OnneksiOnJoku: Onhan myös tulevaisuudessa?


Sote-järjestöjen tukien leikkaukset

Valtiovarainministeriön vuoden 2021 budjettiesityksessä esitetään sosiaali- ja terveysjärjestöiltä leikattavaksi ensi vuonna 127 miljoonaa euroa, mikä on 33 prosenttia tämän vuoden avustussummasta. Tuo pudotus on niin suuri, että järjestöiltä vietäisiin toimintaedellytykset. Valtion kokonaisbudjetista tuo 127 miljoonan euron säästö on 0,2%.
Mikäli leikkaukset toteutuisivat, vaikuttaisivat ne juuri siihen kansanryhmään, joka on muutenkin haavoittuvimmassa asemassa tai tarvitsee tukea ja apua saadakseen normaalin arjen sujumaan. Ilman järjestöjen saamaa avustusta moni lapsi, nuori, iäkäs, vammainen, yksinäinen, pitkäaikaissairas tai päihde- ja mielenterveysongelmainen jäisi ilman tukea.

Järjestöjen tekemä työ

Suomi on pitkään ollut jälkihoitomaa. Se auttaa vasta silloin, kun ihminen on jo täysin toimintakyvytön, mistä johtuen tarvittava tuki ja hoito on pitkäkestoista ja usein myös kallista. Järjestöt auttavat perheitä ennaltaehkäisevästi sekä ihmisen omaa toimintakykyä hyödyntäen ja lisäten. Voimavarat löytyvät yhdessä, usein vertaistuen voimalla. Vaikka järjestöissä on paljon vapaaehtoistyötä, eivät ne kuitenkaan toimi ilman palkattua, osaavaa henkilökuntaa, joka koordinoi, kouluttaa ja tukee vapaaehtoisia tärkeässä työssä. Yhteiskunnalla ei ole varaa menettää järjestöjen tekemää työtä, eikä se pysty myöskään kompensoimaan sitä.

Huoli yleishyödyllisten toimijoiden rahoituksesta koskee kaikkia toimijoita, joiden rahoitus perustuu rahapelitoiminnan tuottoihin. ”Veikkauksen vastuullisuustoimet ovat erittäin tärkeitä rahapelihaittojen torjumiseksi. Samaan aikaan hallituksen on syyskuun budjettiriihessä löydettävä kestävät ratkaisut järjestöjen rahoituksen turvaamiseksi. Tämä voi tapahtua esimerkiksi arpajaisveroa alentamalla, siirtämällä avustuskohteita valtion budjettirahoituksen piiriin, kompensoimalla tuoton laskua suoraan budjettivaroin ja vahvistamalla Veikkauksen kanavointikykyä”, SOSTEn pääsihteeri Vertti Kiukas ehdottaa.

Nuori ja SI-lapsi istuvat sohvalla ja katsovat toisiinsa

/ #onneksionjoku -kampanja järjestöjen tukena
Yhdessä olemme enemmän

Avustusten merkitys LapCI ry:n toiminnalle

Avustukset ovat keskeinen osa yleishyödyllisten, voittoa tuottamattomien järjestöjen toimintaedellytyksiä. LapCI ry tukee sisäkorvaistutteen saaneita lapsia ja nuoria sekä heidän läheisiään kustannustehokkaasti, isolla sydämellä ja vertaistuen voimalla. Sisäkorvaistutteen saanut lapsi tai nuori on usein asuinpaikkakuntansa tai koulunsa ainoa eri tavalla kuuleva. Ilman LapCI ry:n toimintaa ei löytyisi tilaisuuksia, joissa SI-lapsi tai nuori saa olla yksi muista samankaltaisista, kuulua joukkoon, ja samalla tietää tarkkaan miltä tuntuu olla se, joka omissa ympyröissä on ainoa erityinen, se joka joutuu jatkuvasti kuulonsa kanssa pinnistelemään. LapCI ry:n järjestämä toiminta on tärkeä tuki sisäkorvaistutteen saaneen lapsen ja nuoren identiteetin muodostumiselle.

Kuulonkuntoutukseen menee valtavasti energiaa, ja perheille uuden tiedon etsimiseen ei jää välttämättä voimavaroja. LapCI ry etsii tietoa uusimmista kuntoutusvälineistä ja tuottaa tekstiä perheille helposti ymmärrettävässä muodossa. Kokenut vertainen auttaa uusia perheitä sopeutumaan ja tukee silloin kun tuntuu, että voimavarat ovat loppu.

LapCI ry:läisiä kanootissa

/ #onneksionjoku järjestöjen tukena
LapCI ry:n tapahtumat ovat kultaakin kalliimpia vertaistuen lähteitä monille SI-lasten perheille

Järjestöt ihmisen turvaverkkoina

Erityisesti koronakevään aikana sosiaali- ja terveysjärjestöt ovat tehneet mittaamattoman arvokasta työtä heikoimmassa asemassa olevien tukemiseksi esimerkiksi järjestämällä ruoka-apua ja vertaistukea etäyhteyksin. Vielä keväällä Sosiaali- ja terveysministeriö vetosi järjestöihin, jotta ne toimisivat ihmisten auttamiseksi ilman, että miettisivät toimintansa sopeuttamista. Tähän vetoomukseen nähden esitetyt leikkaukset antavat täysin päinvastaisen viestin.

Järjestöt ovat toimineet ihmisten turvaverkkoina, joihin voi luottaa kun elämä koettelee. Mitä tapahtuu, jos koronavuoden jälkeen ihminen romahtaa eikä olekaan turvaverkkoa, joka ottaa kiinni?

Terveisin,
LapCI ry:n toimisto

Onneksi on joku -kampanja tuo esille sote-järjestöissä työskenteleviä ihmisiä sekä heidän kokemuksiaan, pyrkien näin synnyttämään keskustelua järjestöjen tekemän työn tärkeydestä. Osallistu keskusteluun somessa käyttäen aihetunnisteena #onneksionjoku! Jos haluat lukea lisää sote-järjestöjä koskevista ajankohtaisista uutisista ja päätöksistä kurkista SOSTEn nettisivuille tästä linkistä.

#onneksionjoku

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *