MED-ELin puheprosessorin päivityksen hyödyt


Kirjoitimme lokakuussa, miten puheprosessoreiden uusimissykli on aivan liian pitkä ja kuinka epätasa-arvoisessa asemassa sisäkorvaistutteiden käyttäjät ovat maassamme. Etenkin Kuopion ja Tampereen seudun kuulokeskuksissa uuden puheprosessorin saaminen tuntuu olevan erityisen vaikeaa, kun esim. HUS:n kuulokeskuksessa puheprosessoreita uusitaan jopa sairaalan aloitteesta. Kirjoitimme Cochlearin uusien puheprosessoreiden hyödyistä ja nyt kerromme mitä etua MED-ELin uusissa puheprosessoreissa on verrattuna heidän vanhempiin malleihinsa. Tässä siis puheprosessorin päivityksen hyödyt.

Suurimmalla osalla MED-EL sisäkorvaistutteen käyttäjiä on käytössään OPUS 2 -puheprosessorit, jotka tulivat markkinoille 2006. Tämän jälkeen MED-ELiltä on tullut markkinoille lukuisia uudempia malleja, kuten RONDO (2013), SONNET (2014), RONDO 2 (2017) ja nyt uusimpana vuonna 2019 julkaistu SONNET 2. Vertailussa halusimme keskittyä OPUS 2 (2006) ja uusimman puheprosessorin SONNET 2 (2019) vertailuun.  

MED ELin laitteistoa

Kokonsa puolesta puheprosessorit ovat lähes samaa koko luokkaa. Uusi SONNET 2 on muotoilultaan kuitenkin yhtenäisempi ja vaikuttaa sen vuoksi sirommalta ja pienemmältä. Käsittelyperiaatteet ovat samat, eli puheprosessorissa ei ole ulkoisia kytkimiä, se mukautuu erilaisiin ääniympäristöihin automaattisesti tai säätöjä tehdään kaukosäätimen kautta. SONNET 2 puheprosessorin mukana on uusi FineTuner Echo -kaukosäädin, joka on helppokäyttöinen kaukosäädin näytöllä, joka kertoo prosessorin kuunteluasetukset selkeästi. SONNET 2 puheprosessorin virtakytkimenä toimii paristokotelon suojus. Yleinen käytettävyys on huomattavasti parempaa SONNET 2:ssa, kaapelin vaihto yms. sujuu huomattavasti helpommin kuin OPUS 2:ssa. 

Yksi merkittävä parannus uudemmassa puheprosessorissa on kosteuden kesto. Vanha OPUS 2 on niin sanotusti vapaasti hengittävä prosessori. Mikä tarkoittaa sitä, että jos kosteus menee laitteen sisään, pitää kosteus saada sieltä ulos, mikä tapahtuu kuivattamalla puheprosessori kuivurissa yön yli. Jos laite ei kuivaamisen jälkeen toimi, pitää se huoltaa, korjata/vaihtaa kuulokeskuksessa. Uudessa SONNET 2 puheprosessorissa kosteuden pääsyä puheprosessoriin on rajattu ja se on roisketiivis. Laitteen IP-luokitus on 54. Roisketiiviys ei kuitenkaan mahdollista uintia eikä vesileikkejä ilman uintisuojuksia, joita toki on mahdollista käyttää myös OPUS 2 puheprosessoreissa.  

MED ELin laitteistoa

Käyttömukavuutta ja kuulemista helpottaa uusien puheprosessoreiden äänen esikäsittely, jossa on suuria eroja vanhan OPUS 2 ja uuden SONNET 2 välillä. OPUS 2:ssa on vain yksi mikrofoni, joten se poimii äänet kaikkialta yhtä voimakkaina. OPUS 2:n automatiikka säätää kuulemisen voimakkuutta ympäristön äänenvoimakkuuden mukaan. Äkillisiä voimakkaita ääniä OPUS 2:n pystyy vaimentamaan, mutta sen algoritmi on hidas ja vaimennus tapahtuu jälkijunassa.

SONNET 2:ssa on kaksi mikrofonia. Ne mahdollistavat monia uusia toimintoja, kuten suuntamikrofonitoiminnon, jossa mikrofoni poimii ääniä edestäpäin herkemmin ja vaimentaa sivuilta tai takaa tulevia ääniä. Kaksi mikrofonia mahdollistaa myös tuulesta tai ilman viimasta johtuvan häiriöäänen vaimentamisen. Uusia äänenkäsittelyalgoritmeja on myös äkillisten kovien äänien nopea vaimennus ja tasaisten häiriöäänien vaimennus. SONNET 2:ssa automatiikka tai keinoälyä on lisätty siten, että puheprosessori tunnistaa ja luokittelee ääniympäristöjä ja tekee automaattisesti muutoksia puheprosessorin toimintaan. Luonnollisesti tämän toiminnon saa päälle kahtena eri tehoisena versiona ja pois päältä, jos ei pidä siitä, että puheprosessori tekee muutoksia automaattisesti. Suuntamikrofonitoiminto ja tuulenkohinan vaimennus antavat suuren hyödyn meluisissa ympäristöissä esim. päiväkodissa, koulussa, työpaikalla, ostoskeskuksissa yms. (suuntamikrofoni jopa 6dB edun *1). Äkillisten äänien vaimennus ja tasaisten häiriöäänten vaimennus tuovat nekin pientä hyötyä käyttäjälleen. Se on kuitenkin enemmän kuuntelun helppouden parantamista kuin absoluuttisen kuulotuloksen parannusta. 

Käyttömukavuutta ja -helppoutta lisäävät langattomien lisälaitteiden mahdollisuus uudessa puheprosessorissa. Siinä missä OPUS 2:n lisälaitteet saa liitettyä kolmella eri tavalla; induktiokaulasilmukan avulla, vaihtamalla FM-paristokotelon puheprosessoriin ja liittämällä siihen kaapelin tai adapterikengän (EURO-3-pin -liitos) voi SONNET 2:ssa käyttää MED-ELin omaa Audiolink -lisälaitetta. Audiolinkin voi liittää lähes mihin tahansa äänilähteeseen (puhelin, tabletti, tietokone, TV, mp3 soitin, CD soitin jne.) ja se lähettää äänen suoraan prosessoriin/prosessoreihin langattomasti. Laitteen avulla voi hoitaa puhelut, TV:n ja musiikin kuuntelun ja toimiipa se myös etämikrofonia eli yksi laite kaikkiin toimintoihin. SONNET 2 puheprosessorissa on myös Bluetooth LE siru ja sitä voi ohjata puhelimeen (Android ja IOS) ladattavan Audiokey -sovelluksen avulla. Tässä sovelluksessa on myös näppärä huoltajantoiminto, jolla muille sovelluksen käyttäjille voidaan antaa oikeus joko seurata tai säätää prosessoreita, mikä on näppärää esim. eskari tai ala-asteikäiselle lapselle, kun opettaja tai hoitaja voi seurata ja säätää prosessoreita ilman kaukosäätimen mukana kantamista.  

1. Fixed and adaptive beamforming improves speech perception in noise in cochlear implant recipients equipped with the MED-EL SONNET audio processor 

Clemens Honeder1, Rudolfs Liepins1, Christoph Arnoldner1, Hana S ˇinkovec2, Alexandra Kaider2, Erich Vyskocil1, Dominik Riss1* 

1 Department of Otorhinolaryngology, Head and Neck Surgery, Medical University of Vienna, Vienna, Austria, 2 Center for Medical Statistics, Informatics and Intelligent Systems, Section for Clinical Biometrics, Medical University of Vienna, Vienna, Austria 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *