Vieraskynä: Ulla Konkarikoski – Apuvälineiden ABC


Kuulovammaiset tarvitsevat korvien takana olevien laitteiden lisäksi myös muita apuvälineitä ja tukitoimia. Ulla Konkarikoski Cochlearilta kertoo mistä ja miten näitä voi hakea.

Kirjain 'A' / Ulla Konkarikoski - Apuvälineiden ABC

Monet apuvälineistä saa omasta sairaalasta. Tällöin otetaan yhteyttä yleensä omaan kuntoutusohjaajaan. Hänen avullaan lapselle voidaan kuulon tasosta riippuen saada mm. puheen suoraan korvaan tuova mikrofonijärjestelmä kouluun tai aamuisin tärinällä herättävä herätyskello.

Kirjain 'B' / Ulla Konkarikoski - Apuvälineiden ABC

Osa apuvälineistä ei tule sairaalan kautta vaan ne kuuluvat muiden tahojen kustannettavaksi. Esimerkiksi vaikeasti kuulovammaisille oman asuinkunnan sosiaalitoimiston vammaispalvelun kautta voi tulla hälytinjärjestelmä, joka hälyttää vilkkuvaloilla ja täristimellä, kun palovaroitin tai ovikello soi. 

Tulkkipalvelua tarvitseva lapselle voidaan hakea tulkkipäätös Kelasta – tähän tosin tarvitaan kuntouttavan tahon suosittelulausunto. Näissäkin asioissa saat lisätietoa ja apua omasta kuulokeskuksesta.

Kirjain 'C' / Ulla Konkarikoski - Apuvälineiden ABC

Jotkin laitteista pitää maksaa itse. Arjessa on myös yllättäviä apukeinoja kuulovammaisen tueksi. Esimerkiksi aktiivisuusrannekkeessa on värinähälytys, jolla lapsi voi herätä tai huomata puhelimen soivan. Edistyneimmät mallit hälyttävät myös puhelimeen tulevista viesteistä. 

Cochlearin istutteita käyttävien lasten perheet voivat halutessaan liittyä Cochlear Familyn jäseniksi (Liittymisetuna on -70 %:n alennus yhdestä langattomasta lisälaitteesta, tarjous on voimassa yhden kerran. Langattomia lisälaitteita ovat Minimic 2+, PhoneClip ja TV Streamer. Jatkuvana etuna Cochlear tarjoaa -15 % alennuksen Aqua-vesisuojista, langattomat lisälaitteista ja ladattavista akuista. Jäsenet saavat myös aika ajoin Cochlear Familyn uutiskirjeen, jossa kerrotaan ajankohtaisia asioita ja käyttövinkkejä.

Yksi ”apuväline” on myös vammaiskortti – A-merkinnällä olevalla vammaiskortilla saa moniin paikkoihin avustajan ilmaiseksi mukaan. Jos lapsella on voimassa oleva tulkkipäätös tai koulussa erityisen tuen päätös, hän saa A-merkinnällä olevan vammaiskortin.

Kiitos Ulla Konkarikoski!

Onko sinulla kohdan C-mukaisia esimerkkejä hyvistä apukeinoista? Kommentoi alle, niin saamme koottua kuulovammaisten oman nikCI-pirkan!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *