Nucleus 6 -puheprosessorien päivitys Nucleus 8 -puheprosessoreihin on tuonut helpotusta Olivian ja perheen arkeen  


Neljäsluokkalainen hämeenlinnalainen Olivia Vilminko sai sisäkorvaistutteet yksivuotiaana molempiin korviinsa. Hänellä oli käytössä Nucleus 6 -puheprosessorit yhdeksän vuotta. Keväällä 2023 Olivialle päivitettiin Nucleus 8 -puheprosessorit. 

Cochlear haastatteli Oliviaa ja hänen isäänsä Lasse Vilminkoa, ja molemmat ovat tyytyväisiä uusiin puheprosessoreihin –  moni asia on helpottunut arjessa niin Olivialle itselleen kuin myös vanhemmille.  

Mukavammat käyttää ja suoratoisto tuo yksityisyyden puheluihin  

Olivia kertoo, että uudet puheprossessorit ovat litteämmät, kevyemmät ja niissä on parempi ääni. Ne istuvat lisäksi mukavasti korvan takana. Nucleus 8 -puheprosessoreissa on äänen suoratoistomahdollisuus yhteensopivista älylaitteista ja Olivia käyttääkin paljon suoratoistoa arjessaan.  

– Mä tykkään näissä uusissa laitteissa siitä, että pystyy kuuntelemaan musiikkia, että musiikki tulee suoraan prosessoreihin. Nykyään, kun puhun puhelua, ääni tulee suoraan prosessoreihin, vanhoissa piti käyttää kauitinta, Olivia kertoo.  

Olivia kokee, ettei tarvitse minimikrofoni-lisälaitetta koulussa. Hän on pärjännyt hyvin koulussa, kun paikka on ollut luokan eturivissä. Lasse kertoo lisäksi, että kaukosäätimen käytölle ei enää ollut tarvetta, kun laitteiden käytössä apuna on puhelinsovellus.  

Akun keston seuraaminen on helpompaa 

Olivia istuu talon portailla ja hymyilee lähikuvassa kameralle.
Olivia (Kuva: Copyright Cochlear Ltd)

Nucleus 8 -puheprosessorien akkujen varaustilanteen voi tarkistaa kätevästi Nucleus Smart -sovelluksen kautta.  

– Aiemmin N6-puheprosessorien kanssa piti aika paljon miettiä sitä, milloin akut on viimeksi vaihdettu, ja itse piti arvioida mikä akkujen kesto on ja miten ne tulisi vielä kestämään. Nykyään uusilla puheprosessoreilla akkujen varaustilan seuranta on tarkempaa ja se hoituu myös sieltä kännykän kautta, Lasse toteaa.  

Olivia seuraa myös itsenäisesti akkujen kestoa sovelluksesta.  

– Sovelluksesta katson, että onko mulla akkua prossuissa, että voinko lähteä jonnekin vai vaihdanko vara-akut, Olivia kertoo.  

Vesisuojien kiinnitys onnistuu nyt itsenäisemmin 

Nucleus 8 -puheprosessorien lisävarusteena on mahdollista käyttää Aqua+ -vesisuojia. Lasse muistelee, että N6 -puheprosessoreiden vesisuojien laitto vaati erityistä tarkkuutta, ja vanhemman piti olla mukana laittamassa ne paikalleen esimerkiksi koulun uimatunneilla.  

– Nykyään N8-puheprosessorien uimasuojien käyttö on huomattavasti helpompaa. Uimakelan liittäminen puheprosessoriin ja silikonisuojan sulkeminen on tehty helpommaksi. Olivia käyttää uimasuojia nykyään omatoimisesti. Näiden asioiden vuoksi koen varmuutta, että voi ja uskaltaa antaa lapsen toimia omatoimisemmin, Lasse kertoo.  

Cochlear Nucleus 8 -puheprosessori valkoisella ulkokuorella.
Kuvassa Nucleus 8 -puheprosessori (Copyright Cochlear Ltd)
Päivitysprosessorista on monenlaisia hyötyjä 

Lasse neuvoo muita vanhempia, joiden lasten puheprosessori on jo elinkaarensa lopussa.  

-Kannattaa olla yhteydessä omaan kuulokeskukseen ja perustella miksi juuri sinun lapsesi tarvitsisi päivityksen. Uuden puheprosessorin myötä äänimaailma on parantunut koulunkäynnissä ja harrastuksissa. Laitteiden fyysinen koko on pienempi, kevyempi ja istuvuus on parempi. Lisäjutut, kuten äänen striimaus (eli suoratoisto) puheluissa ja vapaa-ajalla tuo lisää mukavuutta ja helpottaa elämää.  

Etäpalveluista säästöjä ajankäyttöön ja kustannuksiin 

Etäpalvelut*, kuten sisäkorvaistutekäyttäjille etänä tehtävä kuulotarkastus ja laitteen säätäminen etänä on käytössä vasta joillain sisäkorvaistuteklinikoilla Suomessa. Lasse kuitenkin toivoo, että etäpalvelut voitaisiin ottaa laajemmin käyttöön. Hänen mielestään niillä pystyttäisiin tekemään moni asia tällä hetkellä mikä nykyään vaatii fyysistä käyntiä sairaalassa. Koska sisäkorvaistutteisiin keskittyneitä yliopistosairaaloita on vain muutama, voivat etäisyydet olla tämän vuoksi pitkiä.  

– Käynti sairaalassa voi olla melko lyhyt, ja siihen nähden miten kauan se käynti kestää, saattaa mennä nelin-viisinkertainen aika matkustamiseen ja kaikkeen muuhun. Vanhemmille tulee myös kustannuksia, koska pitää olla pois töistä ja ajaa satoja kilometrejä autolla. Se tuntuu turhalta ajankäytöltä, kun se voitaisiin hoitaa todella sujuvasti vaikka sitten etäpäivän lomassa, kun lapsi on tullut koulusta, Lasse tuumaa.  

Videolla Olivia kertoo lisää Nucleus 8 -puheprosessorin tuomista hyödyistä arkeen

*Cochlear on tuonut markkinoille Remote Check ja Remote Assist -etähoitopalvelut, jotka ovat saatavilla potilaille, joilla on yhteensopiva Nucleus- tai Kanso-puheprosessori, yhteensopiva älypuhelin ja Nucleus Smart -sovellus. Tietoja yhteensopivuudesta on osoitteessa www.cochlear.com/compatibility 

Haastattelun teetti Cochlear Nordic AB.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *