Kajo Finnjamboree: Saavutettava partioleiri Evolla


Onko lapsesi kiinnostunut partiotoiminnasta? Etsittekö jo kesä-/partioleirejä ensi vuodelle? LapCI ry:n jäsen ja partioaktiivi Satu-Maria Turunen esittelee tässä artikkelissa ensi vuonna järjestettävää Kajo Finnjamboreeta, jonka järjestelyissä on panostettu erityisesti saavutettavuuteen. Partioon voi liittyä mukaan vuoden 2022 alusta ja Kajon leirille ilmoittautuminen loppuu 1.2.2022.

Esittelyssä Kajo Finnjamboree

Kajo on Suomen Partiolaisten kahdeksas kansainvälinen suurleiri, Finnjamboree, joka järjestetään Hämeenlinnan Evolla 15.-23.7.2022. Kajo pyrkii myös olemaan kaikkien aikojen saavutettavin partioleiri.

Finnjamboree on joka kuudes vuosi järjestettävä suurleiri, joka järjestettiin ensimmäisen kerran Kolilla 1979. Jamboree tarkoittaa partiolaisille suurta kansainvälistä leiriä ja maailmanjamboree järjestetään 4-5 vuoden välein.

Kajolle odotetaan noin 15 000 partiolaista ympäri maailman ja leiri on tarkoitettu 12-vuotiaasta ylöspäin oleville partiolaisille. Aikuisten johtajien perheiden mukana leirille voi tulla myös nuorempiakin lapsia. Partioleirin on tarkoitus olla avoin kaikille partiolaisille, joten leiriläiset ovat myös läpileikkaus partiota harrastavasta nuorisosta.

Kajolla on neljä merkittävää tavoitetta, jotka ovat:

1. Kajo luo uusia tapoja järjestää isoja yleisötapahtumia kestävästi

2. Kajo on mahdollisimman monen saavutettavissa

3. Kajo on yhteinen, ainutlaatuinen ja kansainvälinen partioelämys

4. Kajo kasvattaa osallistujansa ja tekijänsä tekemään vastuullisempia valintoja

Kajolla on saavutettavuuden tiimi, jonka vastuut on jaettu kolmeen alaryhmään: esteettömyyteen, kielelliseen saavutettavuuteen ja moninaisuuteen. Jos miettii implantoitua partiolaista, niin esteettömyyden tiimi pohtii mm. hyvää kuunteluympäristöä, kuulon apuvälineiden latausta sekä mahdollista lisätarvikkeiden lainaamista. Kielellisen saavutettavuuden tiimi pohtii mm. viittomakieltä, selkosuomea ja kuvallisia ohjeita. Moninaisuuden tiimi huomioi partiolaisten moninaisuuden.

Kuvassa joukko partiolaisia Kajon järjestäjätiimiläisiä poseeraa ryhmänä rannalla, heillä kädessään kylttejä joista muodostuu sana "Kajo"
Kuvassa Kajon järjestäjätiimiläisiä

Vaikka Kajo järjestetään keskellä metsää, on kyseessä tavallaan kylä tai jopa pieni kaupunki, jonne tulee myös pienen kaupungin infra sairaaloineen, palokuntineen, kahviloineen yms. Kajolle vedetään myös sähköt niin, että esimerkiksi sisäkorvaimplantin akut saa ladattua hyvinkin leirillä. Kajolla pyritään vähentämään jätettä, ja jo se, että leirillä ladataan akkuja kertakäyttöisten pattereiden sijaan, on vastuullisempi valinta.

Kajolla kuuloasioita on pohtinut suunnittelun alusta saakka kielellisen saavutettavuuden mestaripari, jossa kumpikin osapuoli on viittomakielen tulkkeja, vaikka eivät tässä roolissa Kajolla olekaan. Esteettömyyden mestariparista taas toinen on kuulovammaisen, toiselta puolelta implantoidun ja toisella puolella korvantauskojetta käyttävän tytön vanhempi. Myös paljon muutakin osaamista saavutettavuuden puolelta mestareilta löytyy.

Haluamme rohkaista kaikkia, joita kiinnostaa lähteä isolle partioleirille, tulemaan mukaan! Kuuloasioissa löytyy varmasti apua, neuvoja ja tukea!

Lue lisää leirin nettisivuilta osoitteesta www.kajo2022.fi.

Lisätietoja saavutettavuudesta saa:

Esteettömyysmestarit

Kielellisen saavutettavuuden mestarit

Moninaisuuden mestarit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *