Olavi kuuroutui aivokalvontulehduksen seurauksena – Perhe kertoo millainen oli tie sisäkorvaistutteen käyttäjäksi


lapsen pää kuvattu takaa päin ja korvien takana näkyy sisäkorvaistute. Taustalla kuulokeskuksen kuulontestaus huone.

Meillä oli ihana uudenvuodenaatto. Vuosi vaihtui vuoteen 2023 ja se vuosi tulisi olemaan erilainen, koska vanhin lapsistamme aloittaisi syksyllä ekan luokan. Emme kuitenkaan olisi koskaan voinut kuvitella, että parin päivän päästä perheemme elämä muuttuisi lopullisesti ja koulufiilistelyn sijaan, yksi meistä taistelisi elämästään. Loppiaisviikolla Olavi sairastui hengenvaarallisesti pneumokokkibakteerin aiheuttamaan aivokalvontulehdukseen ja verenmyrkytykseen. Vaikka bakteeri saatiin tehohoidolla pysäytettyä, jätti se jälkeensä oikeaan korvaan täydellisen kuuroutumisen.

Lapsi istuu sairaalavuoteella vihreässä sairaala-asussa sininen ilmapallo sylissään. Päässä lapsella, on side aivokalvotulehhduksen jälkeisen sisäkorvaistuteleikkauksen jälkeen.

Alun haasteet sisäkorvaistutteen kanssa

Olavilla on sisäkorvaistute vain toisessa korvassa, koska vasen korva kuulee normaalisti. Tästä syystä Olavi ei välttämättä hahmota mistä suunnasta ääni tulee. Haastavimmat hetket onkin paikat, jossa on paljon ihmisiä tai muuten paljon erilaisia ääniä. Myös laitteen pois ottaminen esim trampalla hyppimisen ajaksi on ollut haasteellista, koska Olavin muisti huonontui sairastumisen jälkeen, joten hän ei aina muista mihin sen on jättänyt. Laitetta etsitään usein koko perheen voimin ja toistaiseksi se on aina löytynyt.

lapsen pää kuvattuna takaa päin, lapsella on korvan takana musta sisäkorvaistutteen puheprosessori ja sylissä kasvainen koala nalle, jolla on myös valkoiset sisäkorvaistutteet.

Alkuun sisäkorvaistutteen käyttö jännitti Olavia kovasti, koska hän mietti mitä muut lapset sanoisivat. Olavin oli myös hankala kuvailla alkuun, miten istutteen kautta äänet kuului. Nykyään omasta mielestään hän kuulee normaalisti ja on tottunut istutteen tuomaan äänimaailmaan. Myös pelot muiden sanomisista osoittautuivat turhiksi, sillä lapset olivat kiinnostuneita kuulemaan, mitä Olavi kantaa mukanaan.

Olavin oppiessa kuulolaitteen käyttöä, nousi vertaistuen tarve suuremmaksi. Teimme jäsenhakemuksen LapCI ry:lle ja meihin oli yhteydessä projektikoordinaattori, joka suositteli Olaville kuulomuskaria. Kuulomuskari on ollut aivan supermahtava juttu Olaville ja opettajana toimii ihminen, joka selvästi nauttii lasten kanssa musisoinnista. On ollut ihana seurata vierestä, miten kuulomuskarista on tullut Olaville tärkeä kohtaamispaikka. Vertaistuen merkitys on valtava, eikä siinä aina edes tarvita sanoja.

lapsi seisoo valkoisen sohvan edessä kädessään papereita ja ruusu. Lapsi hymyilee.

Olavin aurinkoisuus ja huumorintaju säilyivät ennallaan

Vuosi on ollut raskas ja kaikesta tapahtuneesta huolimatta, Olavin aurinkoisuus ja huumorintaju on säilynyt ennallaan. Sisäkorvaistute on tullut osaksi hänen identiteettiä ja nykyään, Olavi kokee sen omaksi vahvuudeksi. Onhan hänellä superkuulo, jolla kuulee pitkälle.

Lopuksi haluaisimme vielä kiittää LapCI ry henkilöstöä, jotka ovat suhtautuneet lämpimästi ja empaattisesti meidän perheeseen ja ovat tarjonneet jokaisella yhteydenotolla tukea ja antaneet neuvoja perheellemme.

Lapsi seisoo silmät kiinni tiellä, päässään lippalakki ja päällään harmaa-sini-punainen paita ja mustat housut. Päässä oranssi lippis.

Aurinkoista kesää kaikille!

Toivottaa: Olavi ja perhe

Pssst… Kuulomuskareihin haetaan taas uusia osallistujia, jos kiinnostuit toiminnasta, voit lukea toiminnasta lisää tästä linkistä: Kuulomuskarin syksy 2024

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *