Vuosi 2020 paketissa: kuvakimara ja muistoja


Vuosi 2020 tulee jäämään mieleemme monella eri tavalla. Tässä postauksessa haluamme keskittyä vain ja ainoastaan parhaimpiin muistoihimme kuluneesta vuodesta, eli LapCI ry:n toteutuneisiin tapahtumiin. Katso kuvakimara tapahtumien ihanimmista hetkistä, ja lue otteet parhaimmista muistoista!

Hetki ennen pysähtymistä

Kuvassa aikuisia ja lapsia ravintolapöydän ääressä syömässä hampurilaisia.

Oli suuri lykky, että ehdimme (ja pystyimme!) järjestämään muutaman onnistuneen lähitapahtuman ennen poikkeusolojen alkamista maaliskuussa. Pääsimme pitämään CIsupajasen keilauksen merkeissä, nuorten lasketteluleirin yhdessä SKULin kanssa sekä Perhepäivät yhteistyössä Satakieliohjelman kanssa Jyväskylässä juuri ennen rajoituksia. Näistä tapahtumista saimme voimaa pitkäksi aikaa sekä paljon hyvää ja rakentavaa palautetta.

Kuvassa poseeraa joukko nuoria, joilla on laserpyssyt käsissään.

SKULin ja LapCI ry:n yhteistyössä järjestämä lasketteluleiri nuorille oli todella pidetty!

Kuvassa istuu vanhempia ja heidän edessään pieniä lapsia lelut ja soittimet käsissään

Perhepäivät Satakieliohjelman kanssa Jyväskylässä maaliskuussa oli onnistunut kokonaisuus: lapset kiittelivät palautteissa iloisin hymynaamoin ja vanhemmat kokivat saaneensa tapahtumasta paljon uutta tietoa.

Muutoksien kevät: siirtyminen etätoimintaan

Suurten mullistusten kevät pakotti meidät kehittämään toimintaamme etänä, jotta pystyisimme tavoittamaan jäsenemme myös poikkeusolojen aikaan. CIsumusan puhemuskarit ehtivät pyöriä keväällä Helsingissä seitsemän kertaa, ennen kuin se siirtyi etätoteutukseen. CIsumusan kuluneesta vuodesta voi tarkemmin lukea täältä.

Loppukeväästä järjestimme vanhemmille (ja muille kiinnostuneille) webinaarin ”Kuulovammaisen lapsen etäterapia – toimivia käytänteitä ja kokemuksia” yhdessä Satakieliohjelman kanssa sekä Kuulopajan etäpakopeli-illan nuorille yhdessä Kuuloliiton kanssa. Olimme myös onnesta soikeita, kun saimme kesäkuussa järjestettyä CIsumusassa toimivan tähtiohjaajan Juha-Matin johdolla etämuskarin 5–6-vuotiaille Zoomin välityksellä.

Kuvassa istuu vanhempia lattialla ympyrässä pienet lapset sylissään. Ympärillä soittimia ja lattialla lumiukko-matto
CIsumusa ehti onneksi kerääntymään lähitoteutuksena suurimman osan kevätkaudesta
Kuvakaappaus Zoomista, kuvassa näkyy ruutuja joissa vilkuttavat peliin osallistuneet nuoret ja ohjaajat
Ensimmäinen etäpakopelikokemus takana! Palaute peli-illlasta oli sen verta positiivista että päätimme järjestää toisen pelitapahtuman myös syksyllä

Suuri, suurempi, Suurleiri

Elokuun alussa järjestimme nuorten Suurleirin Metsäkartanon nuorisokeskuksessa Rautavaaralla yhdessä muiden kuulo- ja viittomakielialan järjestöjen kanssa. Suurleiristä jäi käteen monta ikimuistoista hetkeä niin osallistujille kuin ohjaajille, ja varmaa on, ettei tämä jää viimeiseksi kerraksi kun leiri järjestetään. Leirillä leikittiin, uitiin, saunottiin, tehtiin uusia kavereita, askarreltiin, pelattiin salibandya ja kilpailtiin aamusta iltaan. Suosittelemme lukemaan tämän postauksen, jos haluat tietää tarkemmin leirin menosta.

Kuvassa joukko nuoria rannalla juoksemassa kohti järveä
Meitä hellittiin ihanilla keleillä lähes koko viikko, ja sehän tietysti tarkoitti päivittäisiä uintireissuja!
Kuvassa nuoria istuu ringissä ja juttelee toistensa kanssa
Viimeisen illan disco oli hauskoja tilanteita ja pelejä täynnä! Suurin hitti oli ”tyynytanssi”, jota leikittiin useampikin kierros

Kesäpäivät, syksyn CIsumusa sekä etäpakopeli-ilta vol. 2!

Toimisto lomaili heinäkuun ja elokuussa palasimmekin takaisin sorvin ääreen. Lisäksi Marianne Peltoniemi palasi äitiys- ja opintovapaaltaan takaisin tiimimme projektikoordinaattoriksi!

Vielä elokuussa tilanne koronan suhteen oli melko rauhallinen, ja olimmekin innoissamme, että pääsisimme tapaamaan jäseniämme kasvotusten pitkästä aikaa LapCI ry:n perinteisillä Kesäpäivillä! Tänä vuonna järjestimme Kesäpäivät Tampereella Viikinsaaren kauniissa miljöössä, mihin meille oli varattu notkuvia noutopöytiä ja aikaa vanhempien vertaistuelle, uimapaikka lapsille sekä virkistävä luontopolku koko poppoolle. Kesäpäivillä tuli paljon puhetta mm. sisäkorvaistutteiden vesisuojista, joista olimme tehneet kannanoton aikaisemmin kesästä.

Kuvassa pieni taapero ikkunan edessä selkä notkollaan, ikkunasta näkyy sumuisa järvimaisema
Matka Viikinsaareen ja takaisin lautan kyydissä oli hyvin jännittävä tälle pikkuiselle
Kuvassa vanhempia ja lapsia seisomassa luontopolulla olevan infotaulun edessä
Luontopolulla opimme kaikki jotain uutta!

Syksyn etätapahtumat lähtivät käyntiin syyskuussa. Kuulopajan etäpakopeli-ilta järjestettiin tällä kertaa sekä lapsille että nuorille. Varsinkin lasten ryhmässä oli huiman nopeita toimijoita, ja he selvittivätkin pakohuoneen arvoituksen hyvin vähillä vihjeillä reilusti alle tavoiteajan!

CIsumusan uudet ryhmät aloittivat myös syyskuussa, tällä kertaa CIsumusa toteutettiin sekä lähitoteutuksena Helsingissä että etänä Jyväskylästä.

Zoom-kuvakaappaus, kuusi ruutua joissa jokaisessa etäpakopeliin osallistuneita pelaajia. Alla lukee "8–12-vuotiaiden etäpakopeli 19.9.2020. Kuuloliitto ry ja LapCI ry + Room Escape Rabbit."
Kuvassa lasten etäpakopelin osallistujat: näiden pelaajien kanssa ei ohjaajien tarvinnut paljoa auttaa!
Kuvassa etualalla pieni CIsumulainen (lapsi) ja takana kaksi CIsumusa-ohjaajaa lattialla istumassa, toisella kitara kädessä ja molemmilla visiirit kasvoilla.
Syksyn CIsumusassa mentiin turvallisuus edellä, mutta se ei menoa hidastanut tai haitannut; hauskoja tilanteita ja onnistumisen tunteita piisasi samalla mitalla kuin aiemminkin

Vuoden teemana vertaistuki

Olimme valmistautuneet siihen, että koronan toinen aalto tulisi takaisin syksyllä ja siksi suunnittelimme tapahtumamme niin, että niihin voisi osallistua lähitoteutuksena mahdollisimman ”koronaystävällisesti”. Tämä tarkoitti mm. sitä, että varasimme tapahtumiimme reilusti käsidesiä ja maskeja halukkaille, pidimme osallistujamäärät pieninä, vältimme turhaa lähikontaktia ja pyrimme muutenkin tekemään mahdollisimman paljon joko ulkona tai isoissa, avoimissa tiloissa.

Vuoden 2020 teemanamme oli vertaistuki, ja siksi meille oli erityisen tärkeää saada pidettyä tapahtumia, joissa jäsenemme tapaisivat toisiaan ja pääsisivät jakamaan kokemuksiaan, oli se sitten etä- tai lähimuodossa. Olemme hyvin tyytyväisiä vuoden saldoomme: järjestimme kolmet SI-lasten vanhempien vertaistukitreffit Zoomissa sekä vertaistukiviikonloput niin pienille lapsille, nuorille kuin vanhemmille.

Vanhempien Zoom-illoista yksi tapahtui englannin kielellä. Tämä kielitoive oli tullut aiemmin ilmi, joten päätimme toteuttaa sen. Nettitreffit isännöi/emännöi aina joku LapCI ry:n hallituksen jäsenistä, joten vertaistukea ja kokemusasiantuntijuutta oli varmasti tarjolla.

Kuvassa pieni SI:tä käyttävä poika leikkii tuolilla
Pienten viikonloppu oli vanhemmille voimaannuttavaa aikaa: heille oli varattu niin luentoja kuin nuorten SI-käyttäjien ”haastatteluhetkiä”. Lapsille viikonloppu antoi oivan tilaisuuden päästä leikkimään yhdessä muiden SI-käyttäjien kanssa. Päivölän upean virkistyskodin tiluksilla lapset temmelsivätkin innoissaan ja me ohjaajat yritimme parhaamme mukaan pysyä perässä
Kuvassa kaksi nuorta hevosen selässä.
Nuorten viikonlopussa Halloweenina ehdimme tehdä vaikka ja mitä yhden vuorokauden aikana. Yksi mieluisimmista ohjelmanumeroista nuorille (ja ohjaajille!) oli ratsastus; muutama osallistuja istui hevosen selkään ensimmäistä kertaa elämässään!
Vanhempien viikonloppu oli (makuupaikan hyisistä huoneista huolimatta) vanhemmille tärkeää omaa aikaa. Moni osallistuja kokikin, että esimerkiksi kanoottiajelun lomassa pääsi ”zen-tilaan”, mitä oli kaivannut jo pidempään

Pikkujouluja niin lähellä kuin etänä

Juuri ennen koronatilanteen pahentumista ja uusia rajoituksia Etelä-Suomessa ehdimme pitämään perinteiset pikkujoulumme Lahdessa! Pääsimme taiteilemaan yhdessä, tapaamaan joulupukin ja syömään viikinkiravintolassa. Mutta joulupidot eivät loppuneet tähän: marraskuun lopussa järjestettiin myös kuulo- ja viittomakielialan järjestöjen yhteiset koko perheen pikkujoulut etänä!

Kuvassa etualalla äiti sylissään taapero, joka piirtää edessään olevaan paperiin liidulla. Taustalla näkyy visiiripäinen ohjaaja.
Perheen pienimmätkin pääsivät tutustumaan erilaisten menetelmien saloihin taide- ja muotoilukoulu Taikassa
Kuvassa vihreän kankaan edessä istuvat joulupukki ja tonttuasuun sonnustautunut tyttö. Pukki viittoo tontulle
Koko perheen (etä-)pikkujouluissa joulupukki ja Fanny-tonttu juttelivat lasten kanssa suorassa lähetyksessä

Vuoden viimeiset sanat

Huh, siinä oli muistelua kerrakseen! Me toimistolaiset olemme tyytyväisiä ja kiitollisia kuluneesta vuodesta, ja odotamme jo innolla tulevaa vuotta 2021. Olemme kuunnelleet niin tapahtumissa kuin palautekyselyissä esitettyjä toiveita mahdollisimman tarkasti, ja ensi vuonna pyrimmekin toteuttamaan uudistuksia monen suunnitelman kohdalla. Niistä kuitenkin lisää ensi vuoden puolella!


Kiitos kaikille tapahtumiin osallistuneille, nähdään taas ensi vuonna uudestaan!

Terveisin, LapCI ry:n toimisto


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *