SI-nuoren ajatuksia vertaistuesta 2/2


Osana tämän vuoden vertaistuki-teemaa julkaisemme tänä kesänä haastatteluita ja vieraskynätekstejä aiheen tiimoilta. Tällä viikolla pääsemme kuulemaan sisäkorvaistutetta käyttävän nuoren ajatuksia vertaistuesta. Netta Teeri kertoo tässä haastattelussa siitä miten hän on kokenut vertaistuen tärkeyden elämässään.

SI-nuori Netta Teeri, jonka ajatuksia vertaistuesta kuullaan tässä artikkelissa
Netta Teeri

Kuka olen?

  • Netta Teeri
  • 17-vuotias sisäkorvaistutteen käyttäjä
  • Sain sisäkorvaistutteen vuoden ja kuuden kuukauden ikäisenä
  • Perhe ollut mukana LapCI ry:n toiminnassa vuodesta 2005

Mitä vertaistuki tarkoittaa/merkitsee sinulle? Mitä se parhaimmillaan on? 

Vertaistuki tarkoittaa minulle itsetunnon kohotusta ja itsensä hyväksymistä muiden ihmisten avulla. Mielestäni kaikki jakavat toisilleen vertaistukea eri asioihin liittyen. Vertaistuen tärkeyttä ei kannata unohtaa. Parhaimmillaan vertaistuki on mutkatonta yhdessäoloa ilman asian liiallista korostamista.

Mitä kautta löysitte aluksi vertaistukea? Mitä kautta saat vertaistukea nyt? 

Aluksi terveydenhuollon kautta ohjattiin järjestötoimintaan, josta perheemme sai vertaistukea. Järjestötoiminnan kautta saimme perheystäviä. Nykyään saan vertaistukea erilaisista tapahtumista, leireiltä ja sosiaalisesta mediasta.

Millaista vertaistuki on sinulle arjessa, miten se näkyy? 

Pikkuveljeni on SI-käyttäjä, joten arjessa voi tulla tilanteita, missä tuemme toisiamme. Koska kyseessä on pikkuveli en ajattele sitä vertaistukena, vaan sisaruuteen kuuluvan osana. Arjessa en ole paljoa tekemisissä muiden SI-nuorten kanssa. Enemmän käytän viittomakieltä kuurojen ystävieni kanssa.

Onko/oliko sinulla koulussa kuulovammaisia tuttavia ja kavereita? Onko kuulovammasta puhuminen ei-kuulovammaisille helppoa, vaikeaa, vai tuleeko asia esille lainkaan? 

Koulussa ei ole muita kuulovammaisia. Kuulovammasta ja sisäkorvaistuteesta puhuminen on minulle helppoa ja mieluisaa. Vastaan mielelläni kysymyksiin ja olen pitänyt aiheesta esitelmän koulussa.

Oletko löytänyt LapCI ry:n kautta ystäviä, joiden kanssa pidät yhteyttä ja/tai kokoonnut? Näettekö usein esim. LapCI ry:n tapahtumien merkeissä? 

Kyllä, olen saanut muutamia kavereita leireillä ollessani. Olemme nähneet pari kertaa leirin jälkeen.

Onko itsetuntosi parantunut muita SI-käyttäjiä tavatessasi? 

Itsetuntoani on auttanut muiden SI-käyttäjien kohtaaminen. Muut lapset ja nuoret ymmärtävät kokemuksiani paremmin, eikä kaikkia asioita tarvitse erikseen selittää. SI-käyttäjillä on yleensä asiasta jokin oma kokemus taustalla.

Mitä terveisiä lähettäisit lukijoille?

Haluaisin kannustaa monia hyödyntämään Sateenvarjoverkoston toimintaa. Minusta on hienoa, että monet kuulo- ja viittomakielialalla toimivat liitot ovat yhdistäneet voimansa ja tekevät yhteistyötä. Tästä yksi esimerkki on elokuussa järjestettävä Suurleiri. Sateenvarjoverkoston ansiosta tapahtumia ja leirejä on enemmän. Eri liitot pystyvät tarjoamaan erilaisia kokemuksia leirien ja tapahtumien muodossa.

Itse olen osallistunut Kuurojen liiton, LapCI ry:n ja monen muun liiton leireille ja tapahtumiin. Olen päässyt eri paikkoihin Suomessa ja ulkomailla viittomaan sekä puhumaan. Ja se on mahtavaa!

Hyvää kesää kaikille!

Kiitos, Netta! Tähän päättyi juttusarjamme ’Ajatuksia vertaistuesta’, mutta ensi viikolla on tulossa vielä asiantuntijatekstiä aiheesta, joten pysykää kanavilla!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *