SI-käyttäjien harrastukset ja vapaa-aika: haastattelussa Jenna


LapCI ry:n vuoden 2023 teema on identiteetti ja positiivinen minäkuva. Pitkin vuotta olemme haastatelleet blogiimme nuoria aikuisia SI-käyttäjiä heidän harrastuspoluistaan. Näiden tarinoiden kautta haluamme näyttää, miten erilaisten kokeilujen kautta voi löytää juuri itselleen mieluisimpia harrastuksia. Tällä kertaa haastattelussa on 22-vuotias SI-käyttäjä Jenna, jolla on pitkä tausta muodostelmaluistelussa.

Mikä on ollut suhteesi harrastamiseen lapsena? Kannustettiinko sinua lapsena harrastuksien pariin?  

Jenna poseeraa hymyillen laivan kaidetta vasten, taustalla näkyy auringonnousu horisontissa.
Kuvassa Jenna

Olin innostunut lapsi, kiinnostunut eri asioista ja osallistuin mielelläni kaikkeen mukaan. Minut kannustettiin lapsena monenlaisiin harrastuksiin. Vanhemmat tukivat ja kannustivat minua positiivisesti.

Pienenä harrastin balettia ja temppukerhoa. Ala-asteikäisenä kokeilin uintia, jalkapalloa, ratsastusta, cheerleadingia ja kuviskerhoa. Äiti huomasi luistelukoulun ilmoituksen ja ilmoitti minut sinne. Laji vei minut mukaansa. Seura perusti uuden muodostelmaluistelujoukkueen, aloitin siinä. Ja siitä tuli merkittävä laji elämässäni. Harrastin luistelua 11 vuotta. Harmikseni jouduin lopettamaan rakkaan harrastuksen koronan ja toiselle paikkakunnalle muuton takia. 

Oletko kokenut sisäkorvaistutteen esteeksi/mahdollisuudeksi harrastamiselle?  

Minulle leikattiin istute oikeaan korvaan 2,5-vuotiaana ja vasempaan 10-vuotiaana. En ole ikinä kokenut sisäkorvaistutteita esteeksi harrastuksille. Kerroin harrastuskavereille ja valmentajille kuulovammastani avoimesti, minut otettiin hyvin huomioon, ja ongelmatilanteissa olen saanut tukea ja apua.

Istutteet eivät ole vedenkestäviä, niin hikoillessaan paljon on joskus joutunut sivuun kuivatteleen laitteita tai treenannut kuurona. Luistelutreenissä olen vetänyt kerran kisaohjelman kuurona. Oli kyllä hieno tunne, kun askeleet ja tahdit menivät täysin oikein!

Muodostelmaluistelussa joukkueessa kaikilla on samat vaatteet, meikit, hiukset niin on vaikea tunnistaa kuka on kuka, mutta minut löytää helposti istutteen avulla. 

Mitä harrastat nyt?  

Kesällä aloitin salilla käynnin parin vuoden tauon jälkeen ja syksyllä herättelen taas luisteluharrastuksen uudestaan. Jännittää, koska tällä kertaa luistelen uudessa kaupungissa ja harrasteryhmässä taitoluistelua. Innolla odotan, koska pääsen haastamaan ja kehittämään itseäni.

Miten harrastuksessasi on huomioitu sisäkorvaistute/kuulovamma?  

Infoan aina etukäteen valmentajille, miten minut pitää huomioida. Esimerkiksi palautteet annetaan rauhallisessa paikassa ja kasvokkain. Harrastuskavereille kerron suoraan, että minulla on kuulovamma. En aina kuule hyvin niin saatan kysyä vierustoverilta, mitä valmentaja ohjeisti yms. Olen visuaalinen oppija, joten olen toivonut valmentajien näyttävän esimerkkiä, mitä pitää tehdä seuraavaksi. Muuten kohtelu on ollut tasavertaista.

Onko harrastamisen mahdollistaminen vaatinut erityisjärjestelyitä? 

Korona-aika oli painajainen, tuolloin harrastin luistelua viimeistä kautta. Valmentajilla oli maskipakko, joten tuli paniikki, kun huuliltalukeminen ei ollut mahdollista. Valmentaja tuli omatoimisesti minulle juttelemaan, ja ehdotti käyttävänsä visiiriä, mikä oli ihanasti ajateltu. 

Mitä harrastuksesi on antanut sinulle? 

Harrastuksista olen oppinut tiimityöskentelyä, vuorovaikutustaitoja ja aikatauluttamista. Sitouduin luisteluun ja halusin panostaa kouluun, tämä on vaatinut paljon suunnittelua, jotta saisi koulun suoritettua että käytyä treeneissä ja kisoissa. Harrastuksissa oli helppoa keskittyä siihen asiaan mitä tekee, maailman asiat, huolet ja murheet unohtuivat. 

Paras muisto on kisareissut, etenkin ulkomailla! Jalkapallossa kävimme pari kertaa Ruotsin Luulajassa turnauksissa ja luistelussa kisamatkalla Puolan Gdanskissa.

Kuulovammaisille lapsille, nuorille ja aikuisille haluaisin sanoa, että kuulovamma ei ole esteenä harrastuksen aloittamiselle tai edes kokeilulle! Kaikkea pystyy harrastamaan, toimintatapoja voi sopeuttaa sopivammaksi ja sopia yhdessä säännöistä ja käytännöistä. 

Jenna

Kiitos haastattelusta Jenna!

Jos haluat lukea muiden SI-käyttäjien harrastuspoluista, niin löydät heidät kootusti tästä:

Mirella
Tomi
Nea

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *