SI-käyttäjien harrastukset ja vapaa-aika: haastattelussa Nea Konttinen


Tänä vuonna LapCI ry:n kantava teema on sisäkorvaistutetta käyttävien lasten ja nuorten identiteetti ja minäkuva. Lasten ja nuorten identiteetin kehitykseen vaikuttaa ennen kaikkea lapsen ympäristö, läheiset ihmiset, heidän saamansa tuki ja turva sekä lapsen omat harrastukset ja mielenkiinnon kohteet.  

Teemaa mukaillen haluamme tänä vuonna tuoda esille sisäkorvaistutetta käyttävien nuorten omia kokemuksia heidän harrastuksistaan: siitä miten sisäkorvaistute on vaikuttanut harrastuksen aloittamiseen ja miten harrastus on taas auttanut nuoren itsetunnon ja identiteetin kehitystä vuosien varrella. Ensimmäisenä haastatteluvuorossa on jo lasten leireiltäkin tuttu ohjaaja Nea Konttinen. 

Kuka olet?  

Nimeni on Nea Konttinen. Täytän huhtikuussa 18-vuotta. 

Mikä on ollut suhteesi harrastamiseen lapsena?

Olen aina pitänyt urheilusta ja jo päiväkodissa pelasin aina jalkapalloa tai muuten liikuin aktiivisesti. 5-vuotiaana aloitin jalkapallon paikallisessa kesän ajan toimineessa Euroliigassa. Myöhemmin liityin paikkakunnan jalkapalloseuraan HyPSiin ja samanaikaisesti pelasin ringetteä. Ringeten aloitin jo esikouluikäisenä ringettekoulusta, josta siirryin ringeten ikäkausijoukkueeseen. Myöhemmin lajeihin tuli mukaan myös jääkiekko. Jalkapallo jäi jossain kohtaa, kun aika ei enää riittänyt kaikkiin treeneihin ja peleihin. Harrastan vapaa-ajallani nykyisin myös golfia. 

Lapsena minua ei tarvinnut kannustaa harrastuksiin, koska olin niin aktiivinen, että halusin mennä kaikkeen urheiluun liittyvään mukaan. Vanhemmat ovat kyllä aktiivisesti kannustaneet lajeissa tsemppaamisessa ja olleet mukana treeneissä ja peleissä huoltajina tai valmentajina. 

Sisäkorvaistutteita en ole kokenut esteeksi millekään lajille. Joissakin tilanteissa istutteet täytyy tietenkin ottaa huomioon ja infota joukkuetta ja valmentajia asiasta. Koskaan istutteiden takia en ole jättänyt mihinkään harrastukseen menemättä ja kaikki ovat suhtautuneet asiaan hienosti. 

Mitä harrastat nyt?  

Nykyisin harrastan ringetteä Järvenpään Haukoissa naisten ykkössarja-joukkueessa sekä toisinaan käyn pelaamassa B-SM-joukkueen peleissä. Vapaa-ajalla käyn myös golfaamassa, etenkin kesäisin. 

Ringette valikoitui minulle lajiksi koska pidän siitä ja se on vauhdikas laji. Pidän vauhdikkaista ja tapahtumarikkaista lajeista. Vastapainona golf on lajina mukava ja rentouttava. 

Ringetessä sisäkorvaistute on otettu huomioon siten, että ohjeitten annossa tms. kaikki pyrkivät olemaan hiljaa ja asiat pyritään puhumaan hiljaisessa paikassa, käytetään erilaisia havainnollistavia menetelmiä esim. Coaching board, johon piirretään erilaiset pelikuviot. Joukkueessa kaikki ovat tietoisia kuuroudestani.  

Mikään laji mitä olen harrastanut ei ole vaatinut erityisjärjestelyjä. Olen pelannut ja harrastanut ihan samoin kuten kaikki muutkin.  

Mitä harrastuksesi on antanut sinulle? 

Harrastukset ovat antaneet hyviä kokemuksia, matkoja, uusia ihmissuhteita ja tuoneet erilaisia haasteita lajiin. Harrastukset ovat minulle todella tärkeitä, koska ne ovat kulkeneet kanssani käsi kädessä lapsuudesta aikuisuuteen. 

Olen oppinut harrastuksista, että koskaan ei pidä lannistua eikä luovuttaa, vaikka olisikin tiukka paikka. Huonokin päivä voi muuttua valoisaksi. Onnistumiset ja pienemmätkin virheet kannustavat jatkamaan harrastusta. Parasta harrastuksessa ovat pelit, treenit, mukavuusalueelta poistuminen ja uusien haasteiden kohtaaminen. 

Mitä terveisiä haluaisit kertoa kuulovammaisille lapsille, jotka miettivät harrastuksen aloittamista? 

Minkään lajin tai harrastuksen esteenä ei ole se, että sinulla on sisäkorvaistutteet tai se, että olet kuulovammainen lapsi. Kaikkea voi sopeuttaa ja toimintatapoja voi muuttaa sinulle sopiviksi siten, että harrastus olisi sinulle mahdollinen.

”Jokaisella on oikeus aloittaa tai edes kokeilla haluamaansa lajia.” 

Tietysti turvallisuus täytyy huomioida esim. ringetessä on oltava hyvät suojavarusteet ja kypärässä täytyy huomioida sisäkorvaistutteet. Keskustele avoimesti asioistasi, niin varmasti löydätte keinot yhdessä ja harrastus voi alkaa. Ole rohkea ja kokeile! 

Kiitos haastattelusta Nea!

  

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *