Vapaaehtoistoiminta on yhteiskuntamme hiljainen voimavara. Se luo hyvinvointia, lisää osallisuutta ja rakentaa kriisinkestävää Suomea. Vaikka talous on tiukilla, on kriittisen tärkeää turvata koordinoidun vapaaehtoistoiminnan toimintaedellytykset. Leikkaukset kansalaisjärjestöiltä ja vapaaehtoistoiminnalta ovat lyhytkatseisia ja tulevat kalliiksi – sekä euroissa että inhimillisesti.
Vapaaehtoistyön arvo Suomessa oli vuonna 2023 noin 3,2 miljardia euroa (Hoffrén 2023). Se on enemmän kuin usean valtionhallinnon osa-alueen budjetti yhteensä. Jokainen vapaaehtoistoimintaan sijoitettu euro palautuu moninkertaisena takaisin yhteiskuntaan – säästöinä sosiaali- ja terveyspalveluissa, parantuneena mielenterveytenä ja lisääntyneenä osallisuutena.
Vapaaehtoiset toimivat arjen sankareina: he ehkäisevät yksinäisyyttä, tukevat nuoria, auttavat ikäihmisiä, järjestävät harrastuksia ja rakentavat paikallisyhteisöjä. He ovat mukana silloin, kun viranomaisvoimat eivät yksin riitä – kuten pandemioissa, kriiseissä tai yhteiskunnallisissa murrostilanteissa.
Rahoitusleikkaukset kansalaisjärjestöiltä ja vapaaehtoistoimintaa mahdollistavilta rakenteilta heikentävät suoraan hyvinvointivaikutusten toteutumista. Tämä tarkoittaa mm. lisää yksinäisyyttä, syrjäytymistä ja palveluiden kuormittumista – ongelmia, joiden korjaaminen maksaa moninkertaisesti enemmän kuin vapaaehtoistoiminnan tukeminen.
Kansalaisareena muistuttaa, että organisoitu vapaaehtoistoiminta ei ole ilmainen resurssi, vaan edellyttää suunnitelmallista koordinointia, koulutusta ja tukirakenteita. Ilman näitä vapaaehtoisten panos jää vajaaksi tai menetetään kokonaan. Koordinoidun vapaaehtoistoiminnan taustalla on taho, joka vastaa toiminnasta lisäten niin vapaaehtoisten itsensä kuin vapaaehtoisen tukea saavan ihmisen turvallisuutta.
Vapaaehtoistoiminta ei ole vain sosiaalista hyväntekeväisyyttä – se on yhteiskuntamme kriisivalmiuden ja resilienssin keskeinen osa. Valtioneuvoston tuore raportti (Tieto käyttöön 3/2025) osoittaa, että paikallis- ja vapaaehtoistoiminta vahvistavat pitkän aikavälin yhteiskunnallista kestävyyttä ja kriisinsietokykyä. Turvallinen ja yhteisöllinen yhteiskunta syntyy, kun kansalaiset voivat osallistua ja kokea kuuluvansa johonkin.
Vapaaehtoistoimintaan osallistuvat kokevat vahvaa merkityksellisyyttä, osallisuutta ja hyvinvointia (Vapaaehtoiskysely 2024). Tämä ei ole vain yksilötasoinen ilmiö, vaan koko yhteiskuntaa kantava perusta. Osallistumisen mahdollisuudet ovat myös osa toimivaa demokratiaa ja yhdenvertaisuuden toteutumista.
Pyydämme hallituksen puoliväliriihtä katsomaan hyvinvointivaltiomme taloudellista kestävyyttä pidemmälle. Taloudellinen kestävyys ei synny vain leikkaamalla. Se syntyy ja lisääntyy ennen kaikkea investoimalla siihen, mikä ehkäisee ongelmia ja vahvistaa ihmisten ja yhteisöjen hyvinvointia. Vapaaehtoistoimintaan panostaminen on tulevaisuusteko. Se vahvistaa:
Kaikki kannanoton allekirjoittaneet järjestöt on listattu tänne: kansalaisareena.fi/kannanotto-hallituksen-puolivaliriiheen-vapaaehtoistoimintaan-panostaminen-on-yhteiskunnan-kestava-investointi
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Kommentti *
Nimi *
Sähköpostiosoite *
Kotisivu
Tallenna nimeni, sähköpostiosoitteeni ja kotisivuni tähän selaimeen seuraavaa kommentointikertaa varten.
Lähetä kommentti