Esittelyssä: Mighty Mila


Kuvassa Mila hymyilee ja teksti "Mighty Mila"
Katie Petruzziellon kirja Mighty Mila on tarina tytöstä, joka käyttää sisäkorvaistutteita. Istutteet eivät kuitenkaan ole kirjan pääosassa, vaan Milan seikkailut. Kirja julkaistaan syyskuun aikana onnistuneen Kickstarter-kampanjan tuloksena. Kirjan on kuvittanut suomalainen Nadja Sarell. Halusimme esitellä heidät molemmat, koska tämä kirja koskettaa varmasti yhdistyksemme jäseniä. Kirjoittaja ja kuvittaja kertovat siitä, mikä inspiroi heitä ryhtymään tähän projektiin ja mitä he ovat siitä saaneet. 

If you would like to read this article in English, you can do it here. 

Kirjailija Katie Petruzziello 

Meidän perheemme

Kuvitukset Lucasta, Sofiasta ja Milasta

Asumme mieheni kanssa puolen tunnin matkan päässä New Yorkista. Meillä on kolme lasta: Luca 6 vuotta, Mila 4 vuotta ja Sofia 2 vuotta. Tyttäremme Mila on kuuro ja hänellä on sisäkorvaistutteet.  Hänen kuulonalenemansa diagnosoitiin hänen ollessaan 15 kuukauden ikäinen. Tuolloin hänen alenema oli lievä ja hän pystyi käyttämään kuulokojeita äänenvahvistukseen. Vuoden kuluttua hänen kuulonsa alkoi heikentyä. Reilun puolen vuoden aikana hänen molemmat korvansa kuuroutui täysin.  Hänen kuulokojeensa eivät enää pystyneet tarjoamaan hänelle riittävää pääsyä äänien maailmaan, joten maaliskuun alussa 2020 hän sai Cochlear istutteet. 

Olemme niin kiitollisia, että operaatio tehtiin juuri ennen kuin kaikki kiireettömät leikkaukset siirrettiin myöhemmäksi pandemian vuoksi koko New Yorkissa. Meillä on upea tiimi lääkäreitä ja terapeutteja, jotka tukevat meitä kuulomatkallamme. Mila voi hämmästyttävän hyvin istutteiden kanssa. Hän rakastaa erityisesti koristella niitä tarroilla ja hiuspannoilla. Hän käyttää istutteita yhtenä tapana näyttää räväkkä, värikäs tyylinsä!  

Idean synty

Kuulomatkamme alkuaikana tajusimme nopeasti, kuinka harvat lastenkirjat sisälsivät kuuroja/ huonokuuloisia hahmoja. Erityisesti kamppailimme löytääksemme kirjoja, joissa kuulonalenemasta omaava hahmo on edustettuna tavallisena lapsena, jossa heidän kuulonalenemansa EI ole tarinan painopiste.  On niin tärkeää, että lapset voivat nähdä itsensä kirjoissa, ja etsittyäni turhaan päätin ottaa tehtäväkseni kirjoittaa sellaisen. Olen työskennellyt yli vuoden, pääasiassa öisin lasten nukkumisen jälkeen, kirjoittaen ja itsekustantaen Mighty Mila-kirjan.  

Kuva Mighty Mila kirjasta

Mighty Mila on hauska tarina mielikuvituksellisesta ja kiivaasta pienestä tytöstä, johon KAIKKI lapset (kuulokyvystä riippumatta) voivat rakastua. Hänellä vain sattuu olemaan kuulovamma ja hän käyttää sisäkorvaistutteita.  Mighty Milan on tarkoitus luoda edustusta kuulovammaisille sankarihahmoille, jotta myös kuulovammaiset lapset voivat nähdä itsensä tarinan sankarina ja tuntea olevansa vaikutusvaltaisia. Samalla kirja haluaa levittää tietoa ja sitä kautta hyväksyntää myös kuulovammaisten yhteisön ulkopuolelle.  

Nyt enemmän kuin koskaan tarvitsemme lastenkirjoja, jotka juhlistavat erilaisuutta ja tarjoavat laajemman kuvan maailmasta.  Kertomalla lapsille tarinoita erilaisuudesta ja näyttämällä erilaisia hahmoja, kuten Mighty Mila, opettaa se heille lapsista, jotka ovat erilaisia kuin he itse. Tarinat edistää osallisuutta, empatiaa ja kaikenlaisten ihmisten kunnioittamista.  Tämä kirja auttaa avaamaan keskusteluja lasten kanssa ihmisten eroista ja vammaisuudesta. Se on täydellinen osallistava kirja kaikille perheille luettavaksi lastensa kanssa. 

Meillä on vahva missio lisätä tietoisuutta kuuroudesta ja vammaisuudesta, että aiomme lahjoittaa 200 kirjaa paikallisille kouluille, lastensairaalalle ja kuulovammajärjestöille. Olemme todella innoissamme saadessamme kirjamme mahdollisimman moniin pieniin käsiin ja sydämiin. 

Matkani istutteita käyttävän lapsen äitinä 

Kuvassa kirjoittaja Katie ja tyttärensä Mila

Olen kiitollinen, että olen Milan äiti. Kun Milan kuulovamma diagnosoitiin, olimme järkyttyneitä. Meidän perheillämme ei ollut taustaa kuulovammaisista.  Häkellyimme, koska tiesimme niin vähän kuulovammoista ja halusimme varmistaa, että teemme kaikkemme tukeaksemme häntä ja tehdäksemme oikeat valinnat.  Olemme oppineet niin paljon kuulonalenemasta viimeisen 3 vuoden aikana ja aiomme jatkossakin opiskella mahdollisimman paljon. Cochlear-implanttiteknologia on ollut meille siunaus ja Mila on pärjännyt niiden kanssa todella hyvin. 

Mitä tiedämme Suomesta

Emme ole olleet Suomessa, mutta haluaisimme ehdottomasti käydä! Islanti on lähin paikka, jonne olemme matkustaneet. Olemme puhuneet monta kertaa halusta vierailla Suomessa ja Norjassa.  Toivottavasti pääsemme sinne, kun lapset kasvavat. 

Siitä lähtien, kun aloin työskennellä Nadjan kanssa kirjan kanssa, minulla on ollut mahdollisuus oppia lisää Suomesta. Nadja opetti minulle sanan ”hygge” ja on kertonut minulle hieman Lapista (mikä kuulostaa ihanalta!). Kaikki, mitä kuulen Suomesta, kuulostaa niin erityiseltä. Tietenkin haluaisimme kokea revontulet, käydä rannikolla ja tutustua maanne kauniiseen luontoon! 

Kirjasta

Yksi hieno yksityiskohta, jonka haluaisin jakaa, on se, että kirjan lopussa on hauskoja lisäaktiviteetteja. Työskentelen Milan opettajan kanssa luodaksemme kattavan toimintapaketin. Sen avulla vanhemmat, opettajat ja terapeutit voivat osallistaa lapsia hauskan kuuntelun ja ymmärtämiseen kirjan tarinan mukana. Esimerkiksi kirjan takana oleva ”Kuuntele ja katso” -toiminto antaa vanhemmille ja opettajille kuvailevia vihjeitä kirjan erilaisista kuvista. Lapsten tehtävä on etsiä näitä kuvia. Lapset voivat työstää kuuntelu- ja ymmärrystaitojaan ja rakentaa sanastoaan samalla, kun he osallistuvat tähän hauskaan toimintaan! 

Jos haluatte seurata matkaamme sosiaalisessa mediassa, pääsette sivuille alla olevista linkeistä. Kolmas linkki avautuu kirjan nettisivuille. Sieltä löydätte paljon ilmaista materiaalia kaikille lapsille. Mikäli haluatte ostaa oman kappaleenne kirjasta, sivuilta löytyy nettikauppa!

Kuvittaja Nadja Sarell

Lähikuva Nadjasta ulkona

Olen helsinkiläinen freelance-kuvittaja, ja teen kuvituksia pääasiassa lastenkirjoihin. Valmistuin alunperin tanssijaksi Teatterikorkeakoulusta, mutta lähdin myöhemmin opiskelemaan lastenkirjakuvitusta Walesiin, Isoon-Britanniaan. Asuin siellä kolme vuotta, ja muutin takaisin Suomeen. Olen kuvittamisen ohella opettanut tanssia, työpajoja ja liikuntaa eri-ikäisille lapsille ja aikuisille. Työskentelen työhuoneellani Herttoniemessä, lähellä kotiamme. Perheeseeni kuuluu kuvittajapuoliso ja teini-ikäinen poika.

Olen kuvittanut mm. Elsa ja Lauri -sarjaa yhdessä varhaiskasvatuksen opettaja Kerttu Rahikan kanssa, Heidi Viherjuuren Hilja-kirjasarjaa sekä Kipinäkeskuksen Roihusten perhe -puheterapiamateriaalia. Lisäksi olen tehnyt useita kirjoja Isoon-Britanniaan ja Yhdysvaltoihin viime vuosien aikana amerikkalaisen agentuurini kautta. Viimeisin julkaistu kuvakirjayhteistyöni oli Kaksi äitiä ja kaksoset -vloggaajan Susanna Silvander-Rostin kanssa teos ”Sulon ja Elsin uudet naapurit”. Tällä hetkellä työpöydälläni on kirja kouluikäisille eli Elina Hirvosen Julia ja pehmoeläinten maailmanneuvosto -trilogian keskimmäinen osa. Lempiaiheitani ovat lapsen arjen kuvaukset, tunteet ja ylipäätään maailma lapsen näkökulmasta. Haluan omalta osaltani lisätä monimuotoisuutta lastenkirjoissa. Nautin myös tietokuvakirjojen kuvittamisesta, koska saan tehdä taustatyötä ja samalla oppia uusia asioita. Tällaisia projekteja ovat olleet esimerkiksi Lepakon vuosi -kirja (Mia Rönkä, Thomas Lilley) sekä Shini Somaran ”Minusta tulee…” -kirjasarja, joka julkaistaan myös suomeksi.

Mighty Mila

Mighty Mila -kirjan kuvitustarjouksen sain agentuurini kautta. Mietin pitkään, uskallanko lähteä omakustanneprojektiin mukaan. Olin aina työskennellyt kustantamoiden kanssa. Mutta Katie Petruzziellon korkeatasoinen teksti ja ammattilaisen ote tekivät heti vaikutuksen. Ihastuin myös Milaan välittömästi. Koen tärkeäksi tehdä kirjoja niille lapsille, jotka eivät lastenkirjallisuudessa pääse juurikaan esille. Yhteistyömme on ollut todella antoisaa. Olen tutustunut Milan koko perheeseen sekä perehtynyt paljon myös sisäkorvaistutteisiin ja niiden toimintamekanismiin. Aiemmin olin ollut tietoinen vain perinteisistä kuulolaitteista, joten tämä oli minulle aivan uutta. Pohdimme tarkkaan, miten Milan laitteet näkyvät eri kuvakulmista, ja halusimme että ne näyttävät mahdollisimman universaaleilta. Katie oli tämän suhteen todella tarkka. 

Kirjaprosessimme eteni niin, että ensin tutustuin tekstiin sekä Katie lähettämään runsaaseen kuvamateriaaliin mm. perheestä ja sisäkorvaistutteesta eri kuvakulmista. Luonnostelin ensin Milan hahmon, sitten muut perheenjäsenet. Tämän jälkeen tein luonnokset kuvakirja-aukeamille jaettuna. Näitä hieman muokattiin, minkä jälkeen tein lopulliset kuvitukset paperille. Skannasin piirrokset ja väritin ne tietokoneella. Suunnittelin myös Mighty Mila -fontin, koska halusin että siitä tulee Milan luonnetta osuvasti kuvaava ja värikäs. Lähetin myös Katielle valmiita kuvituksia Kickstarter-kampanjaa ja markkinointia varten hyvissä ajoin. Nautin kuvitustyöstä todella paljon! Yhteistyö sujui kuin tanssi.

Olen viime kuukausien aikana oppinut ensimmäistä kertaa sisäkorvaistutelasten arjesta, kuntoutuksesta ja perheen tuen merkityksestä. Mutta itse näen Milan aivan samanlaisena kuin kuulevat lapset, hänen äänimaailmansa vain poikkeaa meidän kuulevien kokemuksesta. Päällimäiseksi on mieleen jäänyt Milan sinnikkyys ja elämänasenne sekä aivan uskomattoman ihana perhe ja heidän kannustuksensa.

Odotan innolla Milan seuraavaa seikkailua, sillä sellainen on luvassa ensi vuonna. Toiveissa on myös löytää jokin taho, joka olisi kiinnostunut kustantamaan Mighty Milan suomeksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *