SI-käyttäjien koulupolut: Ellinooran tarina


Kuvassa oikealla nuori nainen seisoo sivukujalla. Vieressä lukee Ellinooran tarina: Kokeilemalla löytää oman polkunsa!

Viime viikkoina blogissamme on ollut paljon asiaa kuulovammaisten lasten ja nuorten koulupoluista. Tällä kertaa julkaisemme alun perin syyskuussa ilmestyneessä jäsentiedotteessamme olleen kirjoituksen aikuiselta SI-käyttäjältä Ellinoora Hietalalta, joka kertoo meille hänen koulu- ja työpolustaan. Ellinooran tarina näyttää, kuinka erilaisten sattumien ja kokeilujen kautta voi löytää juuri sen omannäköisen, itselle sopivan polun.

Hei!

Olen Ellinoora ja olen 22-vuotias. Minulla on vasemmassa korvassa toimiva implantti. Ensimmäinen implanttileikkaus minulle tehtiin kolmivuotiaana, mutta tuo implantti oli rikki. Toimivan implantin sain vasta kuusivuotiaana. Viittomakielen kotiopettaja kävi meillä ja opetti minulle viittomia. Kuulovamman lisäksi minulla on vaikea kielellinen erityisvaikeus, joka ilmenee sekä puhutussa suomessa että sen ymmärtämisessä.  

Koulunkäyntini aloitin Veräjäkulman koulussa, Espoossa. Siellä minulla oli avustaja sekä viittova ja puhuva opettaja. Viidennellä luokalla siirryin Albertin kouluun ja yläasteen kävin Pitäjänmäen koulussa. Avustaja minulla on ollut koko koulumatkan aikana. 

Opiskelu sujui hyvin avustajan ja FM-laitteen avulla. Viittomakielen käyttö opiskelussa lisääntyi yläasteella. Siitä on ollut minulle paljon apua. Viittomakieli on visuaalinen, joten se on myös helpottanut minua myös muistamaan asioita. Nyt jälkeenpäin voisi todeta, että minulle olisi ollut hyvin tärkeää opiskella viittomakielellä myös aiemmin. 

Jatko-opiskelut ja monet uudet kokemukset

Ylä-asteen jälkeen mietin jatko-opiskelupaikkoja. Ensimmäisenä ajattelin opiskella poliisiksi, mutta se ei kuulovammani takia tullut mahdolliseksi. Sitten kävin kultaseppäkoulun pääsykokeissa ja sinne minut hyväksyttiin, mutta ennen koulun alkua tuli tieto, että koko koulu on lopetettu. Tämän jälkeen päädyin vuodeksi suorittamaan VALMA-opintoja. Tuo oli hyvä vuosi. Pääsin tutustumaan moniin eri aloihin ja tekemään työharjoitteluita niissä.  Olin töissä mm. leipomossa, päiväkodissa ja puutarhalla. Tuolloin kiinnostuin kukista ja kasveista ja hain opiskelemaan puutarhuriksi. 

Puutarhuriksi valmistuin Kiipulan ammattiopistosta vuoden 2018 joulukuussa. Puutarhurin opintojen aikana vahvistui ajatus floristin työstä. Floristin opinnot aloitin helmikuussa 2019 Mäntsälässä Saaren kartanossa. Floristin opinnoissa minulla oli avustajan lisäksi myös tulkki. He olivat mukana myös työharjoittelupaikoissa. Tulkin avulla pysyin hyvin kärryillä asioista ja ymmärsin mitä opettajat selittivät. Floristiksi valmistuin toukokuussa 2021 ja sain heti vakituisen työpaikan. Töissä minulla on tulkki mukana. Olen erittäin iloinen ja tyytyväinen opintopolkuuni ja mihin se on johtanut.  

Terveisin,
Ellinoora Hietala 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *