Muutokset Kelan sopeutumisvalmennuksessa: lasten ja nuorten kuntoutus 


Terveisiä Kuulo-Auriksesta!

Tämä vuosi on tuonut mukanaan joitakin muutoksia Kelan kuntoutuspalveluihin. Aiemmin kuulovammaisille lapsille ja nuorille sekä heidän perheilleen oli yksilökuntoutuksen lisäksi tarjolla sopeutumisvalmennuskursseja. Kurssit toteutettiin kahdessa osassa ja kaikki ohjelma toteutettiin ryhmämuotoisena. Sopeutumisvalmennusten ajankohdat näkyivät etukäteen Kelan sivuilla, ja hakemukset tehtiin aina tietylle kurssille. Mikäli perhe ei päässytkään aloittamaan kuntoutusta, heidän piti hakea uutta päätöstä eri kurssille. 

Sopeutumisvalmennus muuttui yksilökuntoutukseksi

Vuoden 2025 alusta lähtien Kela ei ole enää järjestänyt näitä sopeutumisvalmennuskursseja kuulo- tai näkövammaisille. Sen sijaan sopeutumisvalmennus toteutuu nykyään yksilökuntoutuksena. Mitä tämä sitten käytännössä tarkoittaa? Kuntoutukseen haetaan edelleen tutulla Kelan lomakkeella, ja valitaan haettavaksi palveluksi joko sopeutumisvalmennus tai yksilökuntoutus. Ajankohtaa tai kurssinumeroa ei tarvitse tietää. Me Kuulo-Auriksesta ehdotamme perheelle sopivaa jaksoa, kun päätös on saapunut. Pyrimme järjestämään eri jaksot alle kouluikäisille, kouluikäisille ja nuorille. Mahdollisuuksien mukaan kokoamme myös koulunsa aloittavia samaan ryhmään. Vertaisryhmän muodostumiseen vaikuttavat lisäksi kunkin kuntoutujan yksilölliset tarpeet ja tilanne, joita ikä ei aina kerro. 

Nalle-tunnekuvakortit levitettynä lattialle, keskellä FM-laite ja klipsu.

Koko perhe mukaan

Sopeutumisvalmennus on nykyään aiempaa yksilöllisempää ja ohjelmassa on ryhmätoiminnan lisäksi muun muassa perheen omaa ohjelmaa sekä ammattilaisten tapaamisia. Koko perheen on edelleen mahdollista osallistua kuntoutukseen ja tätä usein suosittelemmekin. Yhteinen vuorovaikutus ja sen sujuminen nimittäin on koko perheen asia ja ylipäätään perheen osallistuminen edesauttaa kuntoutuksen eväiden siirtymistä myös arkeen. Perheen tilanteen mukaan osa porukasta voi jäädä toisella kertaa kotiin tai päinvastoin. Osallistujien määrä voi siis vaihdella eri jaksoilla. Nuoret tulevat joskus itsekseen, kun ovat ensin käyneet vähän tutustumassa. 

Kuntoutusjaksot kestävät kerrallaan viisi päivää maanantaista perjantaihin. Arkipyhinä ei järjestetä kuntoutusta. Jaksot pyritään toteuttamaan pääsääntöisesti vuoden aikana, mutta tässäkin huomioidaan aina perheen tilanne ja lapsen tarpeet. Ehdotettuja ja sovittuja jaksoja on tarpeen mukaan mahdollista myös siirtää. 

Mitä toiminta pitää sisällään?

Mitä kuntoutusjaksolla sitten yleensä tehdään? No vaikka ja mitä! Tutustutaan esimerkiksi kuulon apuvälineisiin ja niiden toimintaan, kuullaan kokemustoimijoiden tarinoita, käydään retkellä, leivotaan, mutta ennen kaikkea leikitään ja puuhaillaan paljon yhdessä! Meille saa myös esittää toiveita, joita pyrimme mahdollisuuksien mukaan toteuttamaan. 

Kotisivuiltamme löytyy lisää tietoa meille hakemisesta, ja tänne saa myös soitella rohkeasti. Hauskaa ja seikkailuntäyteistä tulevaa kesää kaikille!

Taru Leinonen
Kurssisihteeri, sosionomi
asiakaspalvelu(at)auris.fi
p. 044 770 8444

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *