Vieraskynä: Kurssikirje Musiikista puhtia arkeen ja kuntoutumiseen -kurssilta 9.2.2019


Viime lauantaina LapCI ry järjesti Musiikista puhtia arkeen -kurssipäivän yhdessä KLVL ry:n ja Jaatinen ry:n kanssa. Lue kurssin tunnelmista KLVL:n Susanna Salokanteleen kertomana.

Aikuisten kuunnellessa asiantuntijaluentoa lapset saivat leikkiä vapaasti Majan runsailla virikkeillä, kuten taikalattialla, peleillä, leluilla ja isoilla rakennuspalikoilla. Lastenohjaajat loivat rauhallisen ja mutkattoman tunnelman lasten touhuihin.

Filosofian tohtori, psykologi Päivi Saukolla on 30 vuoden kokemus musiikkiterapeuttina. Hänen luentonsa oli kattava katsaus musiikin monipuoliseen merkitykseen ihmisille yleensä ja erityisesti terapiamuotona.

Musiikki tuo jokaiselle meistä jonkinlaisia mielikuvia, ja monikanavaisena se aktivoi laajoja alueita aivoissamme. Sitä ei ainoastaan kuunnella, vaan se tarjoaa virikkeitä myös näkö- ja tuntoaisteille. Ääniaallot aiheuttavat värähtelyjä, jotka ovat aistittavissa vaikka kuulo olisikin huono tai olematon. Ihminen kuullessaan rytmin alkaa liikkua ihan pienestä lapsesta lähtien pyytämättä ja kannustamatta. Musiikki ja tanssi on ihmiselle hyvin luontaista.

Terapiassa musiikin avulla on mahdollista luoda turvallista vuorovaikutusta silloinkin, kun ei ole olemassa yhteistä kieltä. Musiikkiterapia onkin hyvä silta kohti puheterapiaa, tai sen rinnalla, kertoi Päivi Saukko.

Äänellään se lintukin laulaa!

Päivi Saukko kehottaa kaikkia vanhempia laulamaan lapsilleen, sillä olennaista ei ole oikea sävelkulku tai virheettömästi muistetut sanat, vaan yhteys, joka musiikin avulla syntyy. Sylissä istuva lapsi tuntee vanhempansa laulun, vaikkei sitä kuulisikaan, ja laulusta on myös paljon apua kuulonkuntoutuksessa kuulokojeita tai sisäkorvaistutetta käyttäville.

Jenni Venäläisen kantele-konsertti ihastutti ja onnistuipa meiltä yhteislaulukin. Kiitos paljon osallistujille, esiintyjille ja lastenohjaajille!

Susanna Salokannel, KLVL ry

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *