Yhdistyksemme hallituksen jäsen ja sisäkorvaistutteeseen liittyvän tekniikan asiantuntija Lasse Vilminko paneutuu tässä tekstissä kuulon apuvälineisiin ja niiden hyviin ja huonoihin puoliin. Mitkä apuvälineet ovat hyödyllisimpiä SI-käyttäjän arjessa ja mitkä taas voi jättää hyllylle tilanteesta riippuen? Lue tästä Lassen analyysi sisäkorvaistutteelle saatavilla olevista apuvälineistä!
Tässä kirjoituksessa keskityn Nucleus 6 -puheprosessoriin saataviin lisälaitteisiin, joista osa on myös käytettävissä uudemmilla sekä vanhemmilla Cochlearin laitteilla. Minimikrofoni on ollut perheessämme käytössä jo tyttäremme Olivian ollessa kolmivuotias, vaikka sitä suositeltiin hoitavan sairaalan puolesta huomattavasti myöhemmälle iälle, käytännössä esiopetuksen alkuun. Aluksi minimikrofonin käyttö oli melko vähäistä jo käytännön syistä, koska pieni lapsi ei osaa itse kommentoida saatavia hyötyjä ja volyymisäädöt ovat hankala toteuttaa ilman luotettavaa palautetta lapselta. Päivähoidossa ja harrastuksissa tärkeintä on mahdollistaa lapselle paras mahdollinen kuuloympäristö luonnollisin keinoin, mutta iän ja vauhdin lisääntyessä tulee tilanteita, joissa täytyy tehdä kompromisseja. Alussa mikrofonia käytettiin päivähoidon aamupiireissä ja muissa ryhmätilanteissa. Myös liikuntasaleissa tapahtuvissa harrastuksissa mikrofoni on ollut mukana alusta saakka.
Noin 6-7 vuoden iässä Olivia alkoi kommentoimaan tilanteista, joissa koki mikrofonin äänimaailman hieman epämiellyttävänä ja tämän vuoksi mikrofonin käyttö on nykyään hyvin rajattua ulkona tapahtuvissa ryhmäharrastuksissa. Yleisimmin mikrofoni on ollut käytössä ohjaajalla tai opettajalla, ja olemme myös pyytäneet heitä pitämään Oliviaan mahdollisimman paljon katsekontaktia ohjeita annettaessa. Ryhmätilanteissa eskarissa ja koulussa lapset ovat yleensä kokoontuneet piiriin ja mikrofoni on pyritty laittamaan ryhmän keskelle ”kokous toiminto” päällä (eli asettamalla mikrofoni vaakatasoon), jolloin mikrofoni osaa tunnistaa äänilähteen suunnan paremmin.
Konserteissa ja muissa tilaisuuksissa, joissa on istumapaikat induktiosilmukalle, on mikrofonista myös ollut suuri apu, koska T-toiminnon avulla ääntä voidaan merkittävästi vahvistaa suoraan prosessoreihin. Vähimmälle käytölle on jäänyt kolmas toiminto, jolla äänilähteestä voidaan ääni siirtää normaalilla 3,5mm kuulokeliitännällä suoraan prosessoreihin. Tätä toimintoa olemme käyttäneet lähinnä matkustaessa autossa, junassa tai lentokoneessa. Erityisesti lentokoneessa häiriöäänet ovat varsin kovia ja silloin olemme joskus muuttaneet oletusasetusten sekoitussuhdetta 50/50 (prosessori/mikrofoni) niin, että ympäristön äänet eli prosessorien mikrofonit mykistetään täysin. Eniten näistä lisäasetuksista saadaan hyötyä, kun lapsi kasvaa ja osaa jo itse muuttaa asetuksia tai pyytää sitä vanhemmilta. Olivia on nyt 8-vuotias ja osaa itse aktivoida mikrofonin, mutta sekoitussuhteen muutokset tekee aikuinen.
TV-Streamer on ollut käytössämme nyt noin kaksi vuotta. Aluksi mietin sen tarpeellisuutta, koska voihan samaan lopputulokseen päästä myös minimikrofonilla käyttäen aiemmin mainittua kuulokeliitäntää. Lisälaitteiden käytössä kuitenkin korostuu käytännön helppous ja TV-streamer voi olla koko ajan liitettynä televisioon, jolloin sen kytkeminen päälle on erittäin helppoa kauko-ohjaimesta. TV-streamerin käyttöä ajatellen tärkeää on myös ottaa huomioon television ääniliitännät ja –valinnat. Liitäntä televisioon voidaan tehdä perinteisellä RCA-liitännällä tai parempi laatuisella optisella kuitukaapelilla. Tärkeimpänä pidän kuitenkin television omia vaihtoehtoja äänilähtövalinnoissa.
On tärkeää koko perhettä ajatellen, että ääntä saadaan ulos useampia kanavia pitkin. Meillä yleisin asetus on, että ääni kuuluu normaalisti TV:n omista kaiuttimista sekä samanaikaisesti äänisignaali ohjataan myös optisella yhteydellä streameriin. Näin koko perhe voi katsoa TV:ta yhtä aikaa. Karkeasti arvioiden LG:n televisiossa tämä onnistuu, mutta Samsungilla ei. Itselleni tämä on tärkein kriteeri television hankintaa suunnitellessani, ja varmistan asian mallikohtaisesti ennen ostopäätöstä. TV-Streamerin käytössä on joskus havaittu sellaisia ongelmia, ettei ääni ja kuva liiku samaan aikaan. Laitteessa on viivekorjaus, joka kuitenkin vaatii, että SI-käyttäjä itse korjaisi viiveen. Näissä tilanteissa olemme toistaiseksi joutuneet luopumaan streamerin käytöstä, mutta vanhemmalla iällä lapsen osatessa tehdä nämäkin säädöt, Streamerin käyttö tulee vain lisääntymään entisestään.
Aluksi en osannut sanoa onko TV-Streamerista Olivialle hyötyä, eikä kysyttäessä saa luotettavaa palautetta oikein vieläkään. Käytännön kautta olen kuitenkin huomannut, että siitä on suuri apu kuulemiselle, pyytäähän Olivia streamerin aktivoimista lähes päivittäin ja osaa sen itsekin laittaa päälle, jos television optinen äänilähtö on jätetty aktiiviseksi.
Aqua+ -vesisuojat ovat olleet meillä käytössä heti niiden tultua saataville. Kuuloympäristö niiden käyttökohteessa on yleisesti haastava ja suojat itsessäänkin heikentävät hieman ääniä. Tätä olen pyrkinyt kompensoimaan laskemalla prosessorien herkkyyttä ja nostamalla volyymitasoa perusasetuksista. Kaikesta huolitamma Aqua+ -suojien hyöty on kiistaton verrattuna siihen, että prosessoreja ei voisi muuten käyttää lainkaan. Vesisuojien asennuksessa tulee olla erittäin tarkkana, koska kelan johdon vaihtaminen pitää tehdä huolellisesti ettei tahattomasti vahingoittaisi liitoskohtaa ja tietenkin silikonisuojat tulee myöskin sulkea tiiviisti. Tämän vuoksi vain vanhemmat ovat asentaneet vesisuojia ja olemme menneet jopa koulun uimahallikäyntien yhteydessä avustajiksi mukaan.
Kiitos Lasse erittäin kattavasta analyysistä! Lasse kirjoitti aiemmin keväällä esittelyn itsestään, voit käydä lukemassa sen tästä linkistä. Löydät lisää tietoa Cochlearin erilaisista langattomista lisälaitteista täältä. Jos sinulla tuli kysyttävää sisäkorvaistutteen apuvälineisiin tai muuhun tekniikkaan liittyen, tai haluaisit lisää asiantuntija-artikkeleita SI-tekniikan saralta, niin laita meille viestiä info@lapci.fi ja kerro, mistä aiheesta haluaisit kuulla lisää.
Kesäterveisin,LapCI ry:n toimiston väki
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Kommentti *
Nimi *
Sähköpostiosoite *
Kotisivu
Tallenna nimeni, sähköpostiosoitteeni ja kotisivuni tähän selaimeen seuraavaa kommentointikertaa varten.
Lähetä kommentti