Pienten lasten päivä Lempäälässä


Tänä vuonna LapCI ry ei poikkeuksellisesti järjestänyt pienille SI-lapsille suunnattua syksyistä vertaisviikonloppua, vaan sen korvasivat huhtikuussa pidetty Musaviikonloppu (järjestetty yhdessä KLVL ry:n kanssa) sekä Pienten SI-lasten päivä, joka pidettiin kuluneena viikonloppuna Ideaparkissa, Lempäälässä. Vaikka Pienten SI-lasten päivä kesti tapahtumana vain kolme tuntia, mahtui siihen sekä vanhemmille että lapsille paljon ohjelmaa.

Naamioita ja villiä menoa

Heti pienten päivän aluksi lastenhoitajat ottivat lapset mukaansa ja suuntasivat kulttuurikeskus PiiPoohon. PiiPoon iloisen Virpi-ohjaajan johdolla teimme hurjia naamioita, joita koristelimme mm. höyhenin ja glitterein. Askartelun jälkeen leikimme vielä hetken PiiPoon mielikuvituksellisissa tiloissa ennen kuin uhmasimme koleaa ulkoilmaa. Tämä ryhmä oli kuitenkin sen verran energinen pakkaus, että happihyppely tuli todella tarpeeseen!

Taapero huomioliivissä leikkii hiekkalaatikolla.
Askartelemisen ja sisätiloissa kiipeilyn jälkeen piipahdimme lasten kanssa ulos leikkimään

Tietoa, vertaistukea ja keskustelua

Lasten touhutessa vanhemmat joivat kaikessa rauhassa kahvia ja kuuntelivat luentoja. Ensimmäisenä luennoitsijana oli puheterapeutti Ulla Sergejeff Outloud Oy:sta. Ulla antoi vanhemmille käytännön vinkkejä kuulon ja puheen kuntoutukseen arjessa, ja pisti vanhemmat tekemään luennon aikana erilaisia paritehtäviä. Luennoitsijana Ulla on vertaansa vailla, ja hänellä on paljon kokemusta ja tietotaitoa juuri kuulovammaisten lasten tukemisesta puheenkuntoutuspolulla erityisesti CIsumusa-hankkeen kautta.

Kuvakaappaus Ulla Sergejeffin (Outloud) diaesityksestä. Diassa lukee otsikkona "Päivällinen – puheen ja kielen tukeminen." Alla lueteltu erilaisia vinkkejä siihen miten ruokailutilanteessa saa kehitettyä kieltä ja kuuloa. Vieressä kuva syövästä taaperosta.
Kuvakaappaus Ullan diaesityksestä
Oona Konttinen istuu pöydän ääressä ja hymyilee kameralle.
Oona Konttinen

Ullan jälkeen ääneen pääsi SI-käyttäjä ja vertaistukihenkilönäkin toimiva Oona Konttinen, jonka moni saattaa tuntea mm. kuulo- ja viittomakielialan tapahtumista ohjaajana sekä Kuuloliiton TikTok-kanavan hauskoista videoista. Oona kertoi vanhemmille omasta kuulopolustaan: varhaislapsuudestaan, koulussa saaduista tukitoimista, harrastuksista, työelämään siirtymisestä ja kaikesta muusta. Oonan puheenvuoron tärkein viesti oli uskoa siihen, että kaikki lopulta järjestyy. Hän lopettikin luentonsa nuorelle itselleen suunnattuihin sanoihin:

Olisin sanonut pikku-Oonalle, että ei hätää ja kaikki järjestyy lopulta! Uskalla olla oma itsesi eikä tarvitse hävetä sitä, mitä on oikeasti. Sekä voit olla mitä tahansa, mitä itse haluat ja olet valmis tekemään töitä sen eteen. Uskalla unelmoida ja toteuttaa niitä.

Oona Konttinen

Kun vanhempien luentotilaisuus saatiin päätökseen ja ohjaajat keräsivät lapset leikkikentältä, siirryimme kaikki syömään maittavan päivällisen Rax-ravintolassa. Lasten oli kiva esitellä vanhemmille tekemiään naamioita ja samalla herkutella jäätelöiden parissa.

Kiitos kaikille osallistujille mukavasta päivästä yhdessä, ja toivottavasti nähdään taas pian!

Syysterveisin,
LapCI ry:n toimisto

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *