CIsumusan Vertaisperheviikonloppu


On aina mukava tavata muita kuulovammaisten lasten perheitä ja vaihtaa kokemuksia. Tapahtuma oli tervetullut irtiotto arjesta ja ohjelmaa oli mukavasti tarjolla koko perheelle.

Lainaus vanhempien palautteista
Kuvassa maisema, jossa näkyy laituri jossa seisoo henkilö. Taustalla Saunarakennus ja puiden keskellä vielä vanha puutalo.

Pääsimme vihdoin järjestämään CIsumusan vertaisperheviikonlopun ja näkemään puhemuskareihin osallistuneita perheitä. Olimme Varalan Urheiluopiston upeissa maisemissa Pyhäjärven rannalla. Edellinen vertaisperheviikonloppu järjestettiin ennen koronaa syksyllä 2019, voit lukea siitä tästä linkistä: CIsumusan Vertaisperheviikonloppu Suomenlinnassa.

Aloitimme tapahtuman päivällisellä, jonka jälkeen tutustuimme hieman toisiimme. Perheitä oli saapunut eri puolelta Suomea. Olimme kaikki mielissämme, että tapahtuma saatiin vihdoinkin järjestää. Meille oli Varalan puolesta valmisteltu jännittävä motoriikkarata; näimme toinen toistaan taitavampia temppuja ja myös vanhemmat innostuivat kokeilemaan mihin omat taidot riittävät. Temppuilun lomassa vanhemmat pystyivät keskustelemaan, jakamaan kuulumisia ja kertoilemaan omista kokemuksistaan kuulon kuntoutuksen polulla. Kun temppurata oli kerätty pois mahduimme vielä ottamaan yhden erän klassikkopeli polttopalloa.

Viimeinen CIsumusan puhemuskari

Kuvassa musiikkipedagogi Mikaela Molander kädet nostettuna ylös

Lauantaina heti aamulla pääsimme Mikaelan johdolla nauttimaan ja musisoimaan yhdessä viimeisessä puhemuskarituokiossa. Oli ihana huomata pienten osallistujien ilmeistä, kun Zoom-sovelluksen kautta tuttu Mikaela olikin ihan oikea ihminen eikä vain henkilö ruudun takana. Ihan pienemmätkin tunnistivat ruudun kautta tutuksi tulleen aikuisen.

Lauloimme yhdessä kaikille jo entuudestaan tuttuja suosikkilauluja ja soitimme niin tuttuja kuin ihan uusia soittimia. Lopussa laulettiin vielä muutama lasten toivelaulu. Lasten uteliaisuutta ja iloa riitti koko tuokion ajaksi, ja musiikista nauttiminen oli käsin kosketeltavan läsnä. Perheet lauloivat ja soittivat yhdessä ja oli ilo seurata, miten isommat sisarukset auttoivat taitavasti pienempiään. Kymmenen pistettä ja papukaijamerkki myös jokaiselle vanhemmalle! Ei ole itsestään selvää, että vanhempi uskaltaa heittäytyä hassuttelemaan ja laulamaan.

Tapahtuman ohjelma muovautui osallistujien näköiseksi ja toimimme lasten tarpeet ja toiveet edellä. Päivällä oli mahdollisuus käydä uimassa ja saunomassa meille varatussa sisäallasosastolla. Sää oli kuitenkin niin upea, että osa perheistä meni yhdessä ulkoilemaan ja aikaa riitti hyvin myös molempiin.

Musiikki osaksi perheiden arkea

Kuvassa ihmisiä makaa alustojen päällä isossa voimistelusalissa.

Pienimmät osallistujat sattuivat olemaan päiväunilla juuri satuhieronnan aikaan, joten muokkasimme ohjelmasta vanhemmille ja isommille lapsille sopivammaksi rentoutuksen ja venyttelyhetken parissa. Pieni rauhoittuminen muuten niin vauhdikkaan tapahtuman päätteeksi oli paikallaan. Lopuksi kävimme läpi osallistujien tunnelmia tapahtumasta ja CIsumusan puhemuskaritoiminnasta. Monille musiikki on tullut CIsumusan myötä isoksi osaksi arjen rutiineja ja lapset nauttivat siitä suuresti.

Oli ihanaa tavata perheitä, liikkua ja musisoida yhdessä livenä. Tunnelma oli rento ja mukava koko tapahtuman ajan. Palautekeskustelussa oli mahtava saada palautetta, että osallistujat olivat kokeneet olevansa yhtä perhettä muiden perheiden ja ohjaajien kanssa. Yhdessä olemme enemmän!

LapCI ry:n väki

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *