Syksyn CIsumusa on laitettu pakettiin ja odottamaan kuusen alle


Pieniä CIsumulaisia leikkimässä ohjaajan ympärillä

Keväällä 2019 alkoi uuden hankkeen, CIsumusan, suunnittelu asiantuntijaryhmän voimin. CIsumusan puhemuskaritoimintaa lähdettiin työstämään MUKULA-materiaalien pohjalta, jotka oli koettu jo aiemmin toimiviksi. Puhemuskaritoimintaan haettiin 0-6-vuotiaita kuulovammaisia lapsia ja heidän vanhempiaan. Haku aloitettiin hyvissä ajoin ennen kesälomien alkua toiveikkaina ja hieman jännittyneinä. Tiesimme, että CIsumusan kaltaiselle toiminnalle on tarvetta, mutta hakijoiden määrä yllätti meidätkin.  

CIsumusan ensimmäinen puhemuskariryhmä aloitti musisoinnin syksyllä. Syksyn CIsumusa oli suosittu, mukaan haki 21 lapsi-vanhempi-paria, mutta paikkoja syksylle oli vain kuudelle lapselle. Olimme innoissamme suuresta hakijamäärästä, mutta samalla turhautuneita siitä, ettemme voineet tarjota kaikille hakijoille paikkoja syksylle. Saimme kuitenkin syksyn hakijoista muodostettua uuden ryhmän myös keväälle ja toivomme saavamme muille paikan myöhemmin etäpuhemuskarista. 

Osallistujiin tutustuttiin ennen puhemuskarin alkua kasvokkain ja kaikkien kanssa sovittiin tapaaminen, jossa tutustuttiin perheiden toiveisiin, tarpeisiin ja kiinnostuksen kohteisiin. Tapaamiset jatkuivat syksyn aikana, kun logopedian opiskelijat mittasivat lasten kielellistä kehitystä puhemuskarin ajan. 

Syksyn CIsumusalainen kuvassa vanhempien kanssa
Ensimmäisen CIsumusakerran tunnelmia

Aloitimme ensimmäisen lukuvuoden puhemuskarit pienemmillä lapsilla, jotka olivat iältään 1-4-vuotiaita. Joukkoon mahtui niin sisäkorvaistutetta, kuin kuulolaitetta käyttäviä. Toiminnan suunnittelusta vastasivat puheterapeutti logopedian yliopistonlehtori Ritva Torppa ja musiikkiterapeutti, musiikin varhaiskasvatuksen lehtori Laura Huhtinen-Hildén sekä heidän opiskelijansa. Puheterapeutti Ritva Torppa aloitti puhemuskarit logopedian ja varhaisiän musiikkikasvattaja –opiskelijoiden kanssa lokakuussa. Lapset olivat vielä ensimmäisellä kerralla hieman varautuneita, mutta lähtivät nopeasti mukaan toimintaan. Erilaiset soittimet ja äänet kiinnostivat lapsia ja monipuolinen äänimaailma houkutteli kokeilemaan erilaisia soittimia. Laulut olivat mukaansatempaavia ja ne painuivat nopeasti kaikkien mieleen. Vanhemmat saivat kotiin viemisiksi ohjeita ja materiaaleja, joiden avulla musisointia oli helppo jatkaa kotona. Näin musiikki saadaan osaksi koko perheen ja etenkin kuulovammaisen lapsen arkea. 

Syksyn CIsumusan kuvia
Opiskelijat ohjaamassa puhemuskaria

CIsumusan vertaisviikonloppu

Järjestimme puhemuskarin oheen myös CIsumusan vertaisviikonlopun, johon oli mahdollista osallistua koko perheen voimin. Yövyimme historiallisissa maisemissa Suomenlinnassa. Lauttamatka saarelle oli kostea, sillä päivä oli sateinen. Se ei meitä kuitenkaan haitannut, sillä leikimme, piirsimme, söimme ja keskustelimme lämpimässä Suomenlinnan hostellissa. Tulipa meitä viihdyttämään myös puhemuskarista tutut opiskelijat, jotka järjestivät upean shown! Toiminta tempaisi kaikki mukaansa laulamaan ja tanssimaan. Uni tuli helposti ja pinkaisimme aamupalan jälkeen retkelle Suomenlinnaan. Ihmettelimme laivoja, merta ja tietenkin isoja tykkejä ja pimeitä käytäviä. 

Syksyn CIsumusan vertaisviikonlopun porukkaa
Retki Suomenlinnassa
Lapsi Suomenlinnassa kanuunan päällä istumassa
Vertaisviikonloppu Suomenlinnassa

Lomille lompsis ja ensi vuonna uudestaan

Nyt viimeinen puhemuskarikerta on takana ja pääsemme kohta joululoman viettoon. Kehittämistyö on ollut suuressa roolissa ja CIsumusan käytänteet ovat alkaneet hiljalleen muodostua toiminnan edetessä. On ollut mahtavaa huomata, kuinka innoissaan lapset ja vanhemmat ovat lähteneet mukaan CIsumusaan ja kuinka tärkeäksi osaksi elämää se on joillekin muodostunut. Syksyn CIsumusa on saanut viimeiseen kertaan osallistuneilta mahtavat arvostelut. Saimme keskiarvoksi CIsumusan yleisarvosanaa kysyttäessä 9,6. Olemme siis oikealla tiellä, vaikka aina on varaa parantaa. Keväällä jatkamme jälleen uuden ryhmän kanssa, mutta sitä ennen kaikilla meillä on tiedossa hyvin ansaittu loma.  

Kiitos kaikille osallistujille kuluneesta syksystä!
Kiitos myös ohjausryhmälle ja kaikille opiskelijoille huikeasta panoksestanne!

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *