CIsumusan puhemuskarit sopivat kaikille kuulovammaisille 0-6-vuotiaille lapsille ja heidän vanhemmilleen. Haemme osallistujia kevään 2021 etänä toteutettavaan puhemuskariin ja Jyväskylän lähitoteutukseen. Lue tästä lisää CIsumusan kuulumisista ja toimintamallista!
Asiantuntijat yhdessä perheiden kanssa
Puhemuskareita on suunnittelemassa ja toteuttamassa aina kaksi eri ammattikunnan edustajaa. Toinen ohjaajista on logopedian (puheterapeutti) opiskelija tai ammattilainen, ja toinen musiikkipedagogian/musiikkiterapian opiskelija tai ammattilainen. Kuulovammaisille lapsille sopivia kielen kehityksen menetelmiä yhdistetään tavoitteelliseen musiikkitoimintaan, ja se edellyttää näiden kahden alan osaajien mukanaoloa ja tiivistä yhteistyötä. Olemme CIsumusa-hankkeessa saaneet ammattilaisten rinnalle useita mahtavia opiskelijoita tuomaan tuoretta näkökulmaa puhemuskareiden sisältöön. Ammattilaisten, opiskelijoiden ja perheiden yhteistyön avulla CIsumusa-hanke on ottanut vuodessa valtavan harppauksen kohti parempaa, tuloksellisempaa ja lapsilähtöisempää puhemuskaritoimintaa.
Kielen ja kuulon kehitys
Musiikkitoiminnan on tutkimuksissa havaittu kehittävän kuulovammaisen lapsen puhetta. Aiheeseen on Suomessa erikoistunut logopedian yliopistonlehtori ja puheterapeutti Ritva Torppa. Hän on tehnyt aiheesta tutkimuksia ja kehittänyt puhemuskarikonseptin jo vuosia sitten. CIsumusa-hankkeessa kehitämme konseptia edelleen yhteistyössä Ritvan, osallistuvien perheiden sekä monien muiden asiantuntijoiden kanssa. Ritva jatkaa CIsumusa-hankkeessa tutkimustaan puhemuskarin vaikutuksesta kuulovammaisen lapsen kuulon ja kielen kehitykseen.
Jotta lapsen kieli kehittyy, tulee musiikillista toimintaa harrastaa niin paljon kuin mahdollista. Tämä tarkoittaa musiikin tuomista perheiden arkeen. Kuulovammaisten lasten musiikkitoiminnassa on erityisiä piirteitä, joiden avulla kielen ja kuulon on mahdollista kehittyä. CIsumusan puhemuskareissa ei keskitytä musisoimaan ainoastaan kerran viikossa, vaan kielen ja kuulon kehitykseen tähtääviä musiikillisia ohjeistuksia ja tehtäviä annetaan perheille kotiin toteutettavaksi. CIsumusa-hankkeessa on annettu osallistujille koteihin lainaksi jopa soittimia ja tabletteja, joiden avulla ohjeistuksia on helpompi toteuttaa. CIsumusan puhemuskarit pyrkivät tuomaan musiikin osaksi perheiden arkea ja ulottamaan musiikin kielenkehitystä tukevat hyödyt perheisiin.
Miten haet mukaan CIsumusaan
Uudelle puhemuskarikaudelle keväälle 2021 etsitään nyt osallistujia kahteen ryhmään kuulovammaisten lasten perheistä. Mikäli koronatilanne sen suo, järjestämme yhden puhemuskariryhmän Jyväskylässä lähitoimintana. Korona ei kuitenkaan vaikuta etänä toteutettavaan puhemuskariin, ja siihen voikin osallistua mistä päin Suomea tahansa!
Lue lisää kevään toiminnasta ja hae mukaan täältä: https://lapci.fi/tapahtuma/cisumusa-puhemuskari-kevat-2021/
Äänestä CIsumusan toiminnalle paikkakuntaa
Puhemuskareita on toteutettu CIsumusa-hankkeessa jo kahdella paikkakunnalla, Helsingissä ja Jyväskylässä. Viimeiselle hankevuodelle etsitään nyt uutta paikkakuntaa syksylle 2021 ja keväälle 2022. Haluaisitko sinä osallistua 0-6-vuotiaan lapsesi kanssa puhemuskareihin? Käy äänestämässä omaa paikkakuntaasi TÄÄLTÄ.
Tule mukaan pitämään hauskaa yhdessä, nähdään CIsumusassa!

Terveisin,
Saana Poutanen
CIsumusan projektikoordinaattori
saana.poutanen(at)lapci.fi
Lisää CIsumusa-hankkeesta voit lukea täältä: https://lapci.fi/cisumusa/cisumusa-hanke/
Artikkeleita ja musiikin käytön ohjeita löydät täältä: https://lapci.fi/cisumusa/artikkelit-ja-blogikirjoitukset/