“Jokainen ihminen varmaan jossain vaiheessa elämäänsä tarvitsee vertaistukea”, sanoi eräs 16-vuotias kuuro sisäkorvaistutteiden käyttäjä. Tämä on varmasti totta. Elämä tuo eteen kaikenlaista, ja silloin ihmiselle on luontaista hakeutua seuraan, jossa on samaa kokeneita, saman diagnoosin saaneita tai samassa elämänvaiheessa olevia.
Tässä artikkelissa LapCI ry:n työntekijät pohtivat työssä vuosien aikana saatuja palautteita ja vertaistuen parissa työskennellessä tehtyjä oivalluksia.
Me LapCI ry:n toimistolla olemme nähneet vertaistuen merkityksen. Sisäkorvaistutteen saaneita lapsia (0–18-vuotiaita) on Suomessa vain noin 450 ja Suomessa on pitkät välimatkat. Nämä lapset eivät kohtaa toisiaan sattumalta. Monet ovat perheensä, päiväkotinsa ja koulunsa ainoita kuulovammaisia tai sisäkorvaistutetta käyttäviä. Arjen keskeltä ei välttämättä löydy toista saman kokenutta.
Lähes jokaisen tapahtuman jälkeen luemme palautteista, kuinka tärkeäksi on koettu, että lapset pääsevät näkemään toisia lapsia, joilla on sisäkorvaistutteet. He saavat näin kokea, etteivät ole ainoita, joilla on hassut kapistukset korvien takana ja magneetit päässä.
Pienten lasten vanhemmat kirjoittavat meille, kuinka helpottavaa on nähdä isompia lapsia, koululaisia ja nuoria, jotka ovat aivan samanlaisia kuin muut ikäisensä sisäkorvaistutteista huolimatta: he oppivat eri kieliä ja kuuntelevat musiikkia. Tämä voi olla iso juttu monille vanhemmille, jotka pohtivat oman lapsensa tulevaisuutta.
Nuoret kirjoittavat meille siitä, kuinka heidän täytyy käsitellä omaa identiteettiään ja tulla sinuiksi sen kanssa, että heillä on sisäkorvaistutteet: Olenko kuuro vai kuuleva? Näitä pohdintoja on tärkeä käydä läpi oman henkisen hyvinvoinnin takia. Tässä prosessissa auttaa vertaisten seura.
Vertaisten parissa saa kuulla muiden tarinoita ja nähdä, miten muut ovat navigoineet elämässään esimerkiksi koulu-, harrastus- ja uravalintojen osalta. Mitä minusta voi tulla kuulovammastani huolimatta? Minkälaista tukea voin saada mistäkin?
Siksi LapCI ry on olemassa ja siksi järjestämme vertaistukitapahtumia ympäri Suomen. Mikään muu taho ei tätä toteuta. #siksiLapCIry#onneksionjoku
Koemme onnistuneemme joka kerta, kun kuulemme esimerkiksi, että sisäkorvaistutteita käyttävän lapsen itsetunto on kasvanut sen ansiosta, kun musaleirillä on päässyt soittamaan kitaraa ja rumpuja. Että lasta ei ehkä sitten koulussa enää musiikkitunneilla niin jännitä! Tai jos lapsi on halunnut aloittaa vaikkapa pianon tai rumpujen soiton harrastuksena, tai jopa perustanut bändin.
Tai kun kuulemme nuoren saaneen itseluottamusta ja parempia koenumeroita esimerkiksi englannin kielessä käytyään sisäkorvaistutetta käyttävien nuorten kansainvälisellä leirillä Englannissa. Tai jopa lähtevän vaihto-oppilaaksi ulkomaille tai muuttavan johonkin toiseen maahan asumaan!
Lisäksi joka kerta kun kuulemme, että sisäkorvaistutteita käyttävä lapsi harrastaa lajia, jossa kuulemisella on väliä – esimerkiksi muodostelmaluistelua – me iloitsemme.
Tämä kaikki ei tietenkään ole pelkästään yhdistyksen ansiota, sillä kaikki tuki lapsen ympärillä vie häntä eteenpäin siihen omaan potentiaaliinsa, johon hän haluaa. Elämä on monen tapahtuman ja kokemuksen summa. Sen vuoksi yhdistyksen toiminnan vaikutuksen mittaaminen numeroilla on melko mahdotonta.
Me LapCI ry:ssä kuitenkin iloitsemme mukana, kun vanhemmat kiittävät, kuinka heidän lapsensa on innostunut uusista harrastuksista, saanut uusia kavereita ja itseluottamusta: kun vanhemmat näkevät, mitä lapsesta voi tulla kuulovammasta huolimatta eikä mitä he voivat olla, koska ovat kuulovammaisia.
LapCI ry:n tapahtumat on suunnattu ensisijaisesti sisäkorvaistutetta käyttäville lapsille ja nuorille sekä heidän perheilleen, mutta mukaan saavat useimmiten tulla myös muut kuulovammaiset, kuurot ja erilaisten kuulokojeiden käyttäjät. Järjestämme myös yhteistyössä muiden kuulo- ja viittomakielialan järjestöjen kanssa useita tapahtumia vuodessa.
Lisäksi olemme huomioineet normaalikuuloiset sisarukset, jotka ovat tervetulleita mukaan esimerkiksi musaleireille ja perhetapahtumiin – on tärkeää huomioida, että kuulovammaisen sisaruksena saattaa myös tarvita joskus vertaistukea.
Tervetuloa mukaan tapahtumiin löytämään vertaisia!
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Kommentti *
Nimi *
Sähköpostiosoite *
Kotisivu
Tallenna nimeni, sähköpostiosoitteeni ja kotisivuni tähän selaimeen seuraavaa kommentointikertaa varten.
Lähetä kommentti