Vammaiskorttiasiaa


Hallituksen ja työntekijöiden yhteisessä kehittämispäivässä tuli esille EU:n Vammaiskortti ja selvisi, että osa hallituksen jäsenistä ei ole kuullutkaan kortista. Totesimme, että nyt on tärkeä tiedottaa jäseniä Vammaiskortista, ja kertoa miksi se kannattaisi hankkia ja miten kyseinen kortti hankitaan.  

Mikä Vammaiskortti on? 

EU:n Vammaiskortti on vapaaehtoinen kommunikoinnin ja osallistumisen apuväline. Se on otettu käyttöön vuonna 2018. Yhtenäisellä kortilla eri tavalla vammaiset ihmiset voivat Suomessa ja muissa EU-maissa todentaa vaivattomasti vammaisuutensa tai avustajan tarpeensa matkustaessaan julkisilla kulkuneuvoilla ja osallistuessaan kulttuuri- ja liikuntatapahtumiin. Vammaiskortti on tarkoitettu ihmisille, jotka tarvitsevat erityistä tukea osallistumisessa yhteiskunnan toimintaan. Kortti on hyvä hankkia varsinkin niissä tapauksissa, kun vamma ei näy ulospäin. Kortti maksaa 10 €. 

Vammaiskortti on samanlainen kaikissa Euroopan maissa, joissa se tulee käyttöön. Kortin tekstit ovat suomeksi ja englanniksi. Vammaiskorttiin on mahdollisuus saada A-merkintä, joka tarkoittaa, että henkilö tarvitsee useimmiten mukaansa avustajan tai tukihenkilön. A-merkintä ei kuitenkaan takaa sitä, että avustaja pääsisi aina ilmaiseksi tapahtumiin mukaan, vaan kunkin tapahtuman järjestäjällä on omat säädöksensä, joiden mukaan he toimivat. 

kuva vammaiskortista
Kuvassa on esimerkki vammaiskortista. Kortin omistajan nimen päällä näkyy
valkoisella A-kirjain, joka kertoo, että henkilö on oikeutettu avustajaan.


Mitä hyötyä Vammaiskortista on? 

Pystyt Vammaiskortilla helposti todistamaan vammaisuutesi ilman, että tarvitsee lähteä erityisesti avaamaan omia diagnoosejaan vieraille ihmisille. Lisäksi moneen paikkaan pääsee halvemmalla sisään ja A-merkinnän saaneen vammaisen avustaja pääsee moneen paikkaan ilmaiseksi (tai alennetulla hinnalla sisään). Tässä listattuna muutamia paikkoja, joista olemme kuulleet kokemuksia: Linnanmäki, Sea Life, Särkäniemi, Korkeasaari, Tuurin tivoli, Finnkinon teatterit, Superparkit, paikallisliikenteet monessa Suomen kaupungissa, monet uimahallit ja kylpylät, Tiedekeskus Heureka. Kansallisoopperaan ja Kansallisteatteriin on saatavissa avustajalle alennushintainen lippu.
Kokemuksia Vammaiskortin käytöstä myös ulkomailla on saatu, esimerkiksi Tanskan ja Saksan Legolandeissa avustaja pääsee ilmaiseksi ja puiston sisällä koko seurue on saanut ilmaiset “jonon ohi” rannekkeet, Italian Colosseumissa ja Vatikaatissa on kortilla päästy jonon ohi ja koko seurue on päässyt ilmaiseksi sisään. Ruotsissa Kolmårdenissa on myös päästy jonon ohi ja avustaja on saanut ilmaisen sisäänpääsyn  
Lisää Vammaiskorttikohteita löydät täältä. 

Kuka voi hakea Vammaiskorttia? 

Voit hakea Vammaiskorttia olemassa olevalla, sinulle jo myönnetyllä virallisella päätöksellä. Näitä ovat esim. Kelan vammaistuet ja vammaispalvelulain mukainen kuljetuspäätös. Avustajatarpeesta kertova A-merkintä on mahdollista saada, kun kortin hakijalla on olemassa esim. Kuulovammaisen tulkkauspäätös, omaishoitosopimus, päätös saattajapalvelusta, henkilökohtaisen avun päätös, erityishuolto-ohjelman mukainen päätös ja siihen liittyvät palvelut tai erityisen tuen päätös, jotka myös riittävät dokumentiksi itsessään korttihakemukseen.  Mikäli vammaisella on avustajan tarvetta, mutta nuo päätökset puuttuvat, olkaa yhteydessä hoitotahoonne esim. kuulokeskukseen ja kertokaa, että tarvitsette todistuksen vammaiskortin avustajamerkintää varten.

Näin haet vammaiskortin 

  1. Tarkista, että sinulla on korttiin oikeuttava päätös
  2. Tarvitset voimassa olevan sähköpostiosoitteen, joka voi lapselle korttia haettaessa olla vanhemman tai edunvalvojan sähköpostiosoite. Jos sinulla on useampi lapsi, tarvitset jokaiseen hakemukseen eri sähköpostiosoitteen (tietosuojasyistä yhtä sähköpostiosoitetta voi käyttää vain yhteen Vammaiskortti-hakemukseen).  
  3. Tarvitset kasvokuvan, jonka ei tarvitse olla virallinen passikuva, vaan kännykkäkameralla otettu kasvokuva sopii hyvin. 
  4. Täytä Kelan lupalomake ja tallenna se tietokoneellesi, tulosta ja lähetä se Kelaan. Kelan sähköisen asiointipalvelun kautta ei voi hakea aikuisen tunnuksilla lapselle korttia. Jos lapsella ei ole tunnuksia asiointipalveluun, lähetä lomake Kelaan postitse. Jos virallinen päätös, jonka perusteella haet korttia ei ole Kelan tekemä, lähetä kopio päätöksestä lomakkeen mukana. Postitse lähetettäessä ei kuvaa laiteta kuoreen mukaan.  

    Sähköisen palvelun kautta asioidessa tämä lupalomake lähetetään viestit -toiminnolla Kelaan. Valitse viestisi aiheeksi vammaistuet ja EU:n Vammaiskortti. Liitteeksi voit laittaa myös sähköisen valokuvan.  

    Kela vie tietosi Vammaiskortin tilausjärjestelmään ja lähettää antamaasi sähköpostiosoitteeseen linkin. Linkin kautta pääset täydentämään hakemustasi verkossa. Muista tehdä tämä viimeistään neljän (4) kuukauden sisällä linkin tultua, sillä tiedot poistuvat automaattisesti järjestelmästä. Mikäli et saa sähköpostiisi linkkiä, kannattaa tarkastaa roskapostikansio. Jos sähköposti ei ole tullut perille, ota yhteyttä Vammaiskorttitoimistoon. 

  5. Saatuasi linkin tarkista, että hakemuksen tiedot ovat oikein kortin tilausjärjestelmässä (Käytä selaimena Safari, Google Chrome tai Firefox. Tilausjärjestelmä ei toimi Internet Explorerilla). Ohjevideon avulla saat selkeät ohjeet siitä, miten viimeistelet Vammaiskortti-tilauksesi saatuasi Kelan linkin. Linkki ohjevideoon.  
  6. Lisää valokuva (jpeg- tai jpg-muodossa) 
  7. Lisää halutessasi avuntarvetta kuvaavat symbolit tai QR-koodi (QR-koodia ei pysty jälkikäteen lisäämään. QR-koodin taakse kortin käyttäjä voi itse tallentaa tietoja omasta avun ja tuen tarpeestaan. Lue lisää
  8. Maksa Vammaiskortti verkkopalvelussa. Hinta on 10€ (kymmenen euroa). 
  9. Saat valmiin kortin postitse. Kortti on voimassa vuoteen 2028.

Vammaiskortin saaminen kestää noin kuukauden. Toimitusaika riippuu siitä, kuinka nopeasti viimeistelet tilauksesi verkossa itse tai tukihenkilön avustamana.  

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *