Hallituksen ja työntekijöiden yhteisessä kehittämispäivässä tuli esille EU:n Vammaiskortti ja selvisi, että osa hallituksen jäsenistä ei ole kuullutkaan kortista. Totesimme, että nyt on tärkeä tiedottaa jäseniä Vammaiskortista, ja kertoa miksi se kannattaisi hankkia ja miten kyseinen kortti hankitaan.
EU:n Vammaiskortti on vapaaehtoinen kommunikoinnin ja osallistumisen apuväline. Se on otettu käyttöön vuonna 2018. Yhtenäisellä kortilla eri tavalla vammaiset ihmiset voivat Suomessa ja muissa EU-maissa todentaa vaivattomasti vammaisuutensa tai avustajan tarpeensa matkustaessaan julkisilla kulkuneuvoilla ja osallistuessaan kulttuuri- ja liikuntatapahtumiin. Vammaiskortti on tarkoitettu ihmisille, jotka tarvitsevat erityistä tukea osallistumisessa yhteiskunnan toimintaan. Kortti on hyvä hankkia varsinkin niissä tapauksissa, kun vamma ei näy ulospäin. Kortti maksaa 10 €.
Vammaiskortti on samanlainen kaikissa Euroopan maissa, joissa se tulee käyttöön. Kortin tekstit ovat suomeksi ja englanniksi. Vammaiskorttiin on mahdollisuus saada A-merkintä, joka tarkoittaa, että henkilö tarvitsee useimmiten mukaansa avustajan tai tukihenkilön. A-merkintä ei kuitenkaan takaa sitä, että avustaja pääsisi aina ilmaiseksi tapahtumiin mukaan, vaan kunkin tapahtuman järjestäjällä on omat säädöksensä, joiden mukaan he toimivat.
Pystyt Vammaiskortilla helposti todistamaan vammaisuutesi ilman, että tarvitsee lähteä erityisesti avaamaan omia diagnoosejaan vieraille ihmisille. Lisäksi moneen paikkaan pääsee halvemmalla sisään ja A-merkinnän saaneen vammaisen avustaja pääsee moneen paikkaan ilmaiseksi (tai alennetulla hinnalla sisään). Tässä listattuna muutamia paikkoja, joista olemme kuulleet kokemuksia: Linnanmäki, Sea Life, Särkäniemi, Korkeasaari, Tuurin tivoli, Finnkinon teatterit, Superparkit, paikallisliikenteet monessa Suomen kaupungissa, monet uimahallit ja kylpylät, Tiedekeskus Heureka. Kansallisoopperaan ja Kansallisteatteriin on saatavissa avustajalle alennushintainen lippu. Kokemuksia Vammaiskortin käytöstä myös ulkomailla on saatu, esimerkiksi Tanskan ja Saksan Legolandeissa avustaja pääsee ilmaiseksi ja puiston sisällä koko seurue on saanut ilmaiset “jonon ohi” rannekkeet, Italian Colosseumissa ja Vatikaatissa on kortilla päästy jonon ohi ja koko seurue on päässyt ilmaiseksi sisään. Ruotsissa Kolmårdenissa on myös päästy jonon ohi ja avustaja on saanut ilmaisen sisäänpääsyn Lisää Vammaiskorttikohteita löydät täältä.
Voit hakea Vammaiskorttia olemassa olevalla, sinulle jo myönnetyllä virallisella päätöksellä. Näitä ovat esim. Kelan vammaistuet ja vammaispalvelulain mukainen kuljetuspäätös. Avustajatarpeesta kertova A-merkintä on mahdollista saada, kun kortin hakijalla on olemassa esim. Kuulovammaisen tulkkauspäätös, omaishoitosopimus, päätös saattajapalvelusta, henkilökohtaisen avun päätös, erityishuolto-ohjelman mukainen päätös ja siihen liittyvät palvelut tai erityisen tuen päätös, jotka myös riittävät dokumentiksi itsessään korttihakemukseen. Mikäli vammaisella on avustajan tarvetta, mutta nuo päätökset puuttuvat, olkaa yhteydessä hoitotahoonne esim. kuulokeskukseen ja kertokaa, että tarvitsette todistuksen vammaiskortin avustajamerkintää varten.
Vammaiskortin saaminen kestää noin kuukauden. Toimitusaika riippuu siitä, kuinka nopeasti viimeistelet tilauksesi verkossa itse tai tukihenkilön avustamana.
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Kommentti *
Nimi *
Sähköpostiosoite *
Kotisivu
Tallenna nimeni, sähköpostiosoitteeni ja kotisivuni tähän selaimeen seuraavaa kommentointikertaa varten.
Lähetä kommentti