Sain tehtäväksi suunnitella ja toteuttaa LapCIen Helsingin luovan toiminnan kerhon. Ensimmäisenä piti tietenkin miettiä kerholle teema. Olen itse ollut nuorempana Kuuloliiton nuorten leirillä, jossa kuvattiin oma elokuva. Pidin kovasti elokuvan tekemisestä ja oli hauskaa katsoa jälkeenpäin millainen elokuvasta tuli. Siitä jäi myös hauska muisto itselle talteen. Olen aina ollut myös kiinnostunut elokuvien tekemisestä. Videoita ja jotain pieniä elokuvia olen tehnyt aiemminkin joten siitä syntyikin sitten ajatus ottaa kerhon teemaksi elokuvat.
Kerhossa kävi aktiivisesti 4 lasta, jotka saivat ihan itse suunnitella oman elokuvansa. Ensimmäisellä kerhokerralla heräsi ajatuksia Prinsessoista ja kummituksista. Toisen kerhokerran tullessa ajatukset olivat kuitenkin täysin muuttuneet. Elokuvan teemaksi valikoitui Ankkalinna.
Lapset saivat porukalla miettiä roolit, puvustuksen, rekvisiitan ja juonen. Kaikki tapahtui lasten ehdoilla, me ohjaajat annoimme vain vähän vinkkiä jos sitä tarvittiin. Kun elokuva oli suunniteltu valmiiksi, se täytyi enää vain kuvata.
Käytimme kuvauksiin yhden kokonaisen kerhokerran verran aikaa. Tämä päivä oli kaikkien mielestä hauska ja hieman jännittäväkin. Kuitenkin lapset suoriutuivat kuvauksista erittäin mallikkaasti, uusia ottoja ei tarvinnut ottaa kertaakaan! Lopussa oli aikaa videoida myös lasten omia hassutuksia, joissa he vaihtoivat rooleja keskenään.
Editointitauon aikana teimme retken reippailuhalli Huimalaan joka sijaitsee Konalassa kauppakeskus Ristikon ylimmässä kerroksessa. Siellä oli erilaisia liikunta-aktiviteetteja. Reissu oli erittäin onnistunut ja kaikki lapset tykkäsivät paikasta kovasti.
Kun elokuva oli saatu täysin valmiiksi, vuorossa oli elokuvamme ensi-ilta! Lapset olivat todella innoissaan ensi-illasta. Kerhon alussa herkuttelimme ja jaoimme tehtäviä ensi-illan valmisteluun. Osa porukasta meni paistamaan popcorneja ja loput laittoivat salin kuntoon vieraita varten. Kun valmistelut oli tehty, katsoimme elokuvan ensin keskenään lasten kanssa. Sen jälkeen vieraat alkoivatkin saapua jonka jälkeen katsoimme elokuvan uudelleen heidän kanssa. Elokuvasta tuli todella paljon hyvää palautetta. Vanhemmat myös toivoivat tällaista kerhoa jatkossakin.
Otteita palautteesta:
”On hienoa kun kaikki lapset ovat samalla viivalla, eli huonokuuloisia. Helppo tulla toimeen, eikä tarvinnut nolona olla epävarmana missä mennään. Voi viittoa ja kysyä suoraan tai huomauttaa rohkeasti jotain, tai ehdottaa toisilleen kuten tässä elokuvassa saivat rohkaista toisiaan ja olla oma itsensä. Tämä on varmasti yksi mukava tapa itsetunnon kohottamisen muoto lapselle.”
”Tyttärellä ei ole oikein harrastusta ollut. Tämä oli mieluinen harraste yhdessä ystävien kanssa ja bonuksena vielä aivan kodin lähellä.”
”Yleisesti ajatellen lapselle on rentouttavaa saada heittäytyä luovaan prosessiin, iloita ja kokeilla eri rooleja. Luo yhteenkuuluvuutta ryhmän kesken. Lopputuloksena saatu lyhytelokuva antaa palautteen että yhdessä saa mielenkiintoisia juttuja aikaan. Elokuva on enemmän kuin osiensa summa. ”
”Ryhmä oli turvallinen ja kaverit tuttuja joten siinä uskalsi varmaan paremmin heittäytyä eikä tarvinnut varmaankaan jännittää muita. Jatkoa toivotaan.”
”Erityistä tukea tarvitseva lapseni on ensimmäistä kertaa innostunut harrastamaan tämän kerhon myötä. Hänestä on nähnyt ja hän on kertonut miten paljon on nauttinut tekemisestä.”
Minä ohjaajana pystyn samaistumaan näihin palautteisiin. Oli hienoa nähdä, kuinka lapset nauttivat päästessään toteuttamaan itseään. Heistä oikein huokui innostuneisuus ja ilo kun he toimivat yhdessä. Ja hyvin toimivatkin! Kukaan ei hävennyt ilmaista itseään ja muutenkin ryhmän ilmapiiri oli mitä mahtavin. Haluan vielä kiittää kerholaisia ja toivottavasti nähdään taas keväällä kun kerho jatkuu!
Luovan toiminnan kerho jatkuu Helsingissä ensi keväänä, rohkeasti vain uudetkin kerholaiset mukaan!
Viivi Kilpeläinen järjestöassistentti viivi.kilpelainen@lapci.fi 040 564 5656
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Kommentti *
Nimi *
Sähköpostiosoite *
Kotisivu
Tallenna nimeni, sähköpostiosoitteeni ja kotisivuni tähän selaimeen seuraavaa kommentointikertaa varten.
Lähetä kommentti