YO-kirjoitukset implantoidun näkökulmasta


markusYO-kirjoitukset implantoidun näkökulmasta

Savonlinnalainen Markus Suhonen, 18, suoritti ylioppilastutkintoaan syksyllä 2016 kirjoittamalla yhteiskuntaopin ja englannin. Yhden sisäkorvaistutteen käyttäjänä Markus sai joitakin apuja englannin kielen kuuntelukokeeseen.

”Ylioppilaskirjoitusten lähestyessä opinto-ohjaajani esitteli yksityiskohtaisesti monenlaisia tarjolla olevia mahdollisuuksia saada tasoitusta muihin kuuleviin opiskelijoihin nähden. Englannin kuuntelukokeessa tehtävien vastaamiseen oli mahdollista saada lisäaikaa sekä nauhoitteet oli mahdollista pyytää pidempien taukojen kanssa.

Koe tehtiin erillisessä tilassa, joten muista mahdollisista häiriötekijöistä ei tarvinnut juurikaan huolehtia. Myös omia apuvälineitä, kuten FM-laitetta, oli mahdollisuus käyttää. Koen, että juuri apuvälineen käyttö lisäsi itsevarmuuttani vieraan kielen kuuntelukokeeseen valmistautuessa ja myöhemmin itse koetilanteessa, koska sen avulla erotin vaikeatkin englannin kielen sanat, eikä puhujien aksentitkaan vaikeuttaneet kielen ymmärtämistä.

Mikäli opinto-ohjaaja ei automaattisesti tarjoa apuja, kannattaa ottaa tasoitusmahdollisuuksista itse etukäteen selvää, jotta niitä voi myös pyytää Ylioppilaslautakunnalta. Tietysti myös oman lääkärin kanssa kannattaa keskustella.

Jatkossa itseäni kiehtovat erityisesti nyky-yhteiskuntien sosiaaliset rakenteet, historialliset taustat sekä kulttuuriset aikaansaannokset, ja nyt loppusuoralla olevan lukion jälkeen tähtäänkin yliopistoon yhteiskuntatieteelliselle linjalle. Tulevaisuudessa tavoitteenani on toimia vahvasti yhteiskunnallisten muutosten parissa joko asiantuntija- tai tutkijatehtävissä.”

Markus Suhonen

 

Keväällä 2017 Markuksella on vielä edessään maantiedon, psykologian, äidinkielen ja matematiikan kirjoitukset. LapCI ry onnittelee jo nyt ja tsemppaa tulevaan!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *