Vieraskynä: Sarjakuvat kielenkehityksen ja luovan ilmaisun välineenä


LapCI ry:n hallituksen jäsen, Tuulia Harjunmaa, kertoo alla sarjakuvista ja siitä minkälainen merkitys niillä on ollut hänen elämässään.

Sarjakuvista oppii kielestä ja elämästä

Olen paljosta velkaa sarjakuville. Peruskoulussa en oikein päässyt mukaan kaveripiireihin kuulovammastani johtuen, joten uppouduin mielelläni sarjakuvien visuaaliseen maailmaan. On iso harmi, että sarjakuvat ovat niin aliarvostettuja taidemuotona, vaikka ne opettavat niin paljon elämästä ja jokaisen makuun löytyy kyllä jotakin!

Tuulia Harjunmaan piirtämä omakuva
Tuulian omakuva

Pienestä pitäen raahasin kaikkialle joko Aku Ankkaa, Tinttiä taikka japanilaisia sarjakuvia. Erityisesti Aku Ankalla on ollut iso rooli suomen kielen taitoni karttumisessa alakouluikäisenä, tämä kaikkialta löytyvä sarjakuva on kyllä mitä erinomaisin väline sanavaraston laajentamiseen ja kielen vivahteiden oppimiseen! Koulun penkillä en millään saanut englannin oppeja päähäni, mutta sarjakuvien avulla sain tämänkin vieraan kielen haltuuni.

Tulevaisuuden unelmia

Sarjakuvat opettivat minut myös piirtämään ja avasivat minulle oven luovaan ilmaisuun sekä taiteen kirjavaan maailmaan.
Nyt minulla on unelma siitä, että saan jonakin päivänä itsekin tehtyä täyspitkän sarjakuva-albumin. Olen saanut sarjakuvien maailmasta niin paljon, että on minun vuoroni antaa sille jotakin. Tai ainakin yrittää!

Tiedotteessa ilmestyvä sarjakuvastrippi on yksi askel lähempänä unelmani toteutumista. Toivon voivani tehdä tulevaisuudessa sarjakuvia henkilökohtaisista SI-kokemuksista, sisäkorvaistutteiden käytöstä, kuurojen kulttuurista ja monesta muustakin aiheesta. 

-Tuulia Harjunmaa

Psst. Huomasitkin jo, että Pupu ja Poro etsivät nimeä. Kerro meille ehdotuksesi kommenttikentässä, tai lähettämällä meille viestiä info@lapci.fi. Nimiehdotuksista äänestetään voittajat Helsingin vuosikokouksessa 25.4. Nimiehdotuksia lähettäneiden kesken arvotaan LapCI-aiheisia palkintoja!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *