Suoratoisto helpottaa arkea ja mahdollistaa kunnollisen kuulemisen


Kirjoitimme 1.10 blogitekstin, jossa puhuimme prosessoreiden liian pitkästä uusimissyklistä ja epätasa-arvosta, joka maassamme valitsee. Kerroimme lokakuun alussa myös uusien prosessoreiden kuulohyödyistä sekä käyttömukavuudesta. Suurella osalla nyt kouluiässä olevista lapsista on käytössään Nucleus 5-prosessori(t). Uuden Nucleus 7 (N7) prosessorin ehdoton huippuetu on se, miten sitä pystyy langattomasti yhdistämään muihin arkipäivän laitteisiin. Prosessori on sisäkorvaistutteen ulkoinen osa, joka on vaihdettavissa.

Langaton yhdistettävyys helpottaa arkea ja mahdollistaa kunnollisen kuulemisen

Nucleus 7 prosessorin ehdottomasti eniten arkea helpottava ominaisuus on mahdollisuus yhdistää prosessori suoraan älypuhelimeen. Monella sisäkorvaistutteen käyttäjällä on haastavaa kuulla puhelimessa ja erottaa kunnolla puhuttua tekstiä. Moni sisäkorvaistutteen käyttäjä joutuukin puhumaan kaikki puhelunsa kaiuttimen kautta, mikä vaatii sen, että puhelu pitää päästä puhumaan rauhalliseen tilaan, ettei henkilökohtaiset asiat kuulu lähellä oleville ja silloinkin kuuleminen on vaikeaa. Nucleus 7 –prosessoriin on ensimmäisenä maailmassa saatu tekniikka, joka mahdollistaa langattoman yhteyden älypuhelimiin ja tabletteihin ilman erillisiä lisälaitteita. Aluksi tämä tekniikka toimi vain Apple-puhelimissa, mutta syyskuusta 2019 se toimii myös Android-puhelimilla. Elämä helpottuu kummasti, kun kuulet kunnolla puhelimessa ja kuulet puhelimen merkki- ja soittoäänet suoraan prosessoriin eikä mitään erillisiä lisälaitteita tarvita.

Äänen suoratoisto helpottaa kuulemista

N7:n suoratoisto tuottaa erinomaisen äänenlaadun ja antaa mahdollisuuden kuulla äänet selkeämmin. Äänet voi suoratoistaa älylaitteesta suoraan puheprosessoreihin. Ominaisuus on hyödyllinen istutteen käyttäjille esimerkiksi puheluissa, videoita katsottaessa, pelejä pelattaessa tai musiikkia kuunneltaessa. Nykyään kouluissa käytetään paljon ääni- ja videomateriaalia, joiden kuulemista helpottaa se, että ääni tulee suoraan prosessoriin.

Langaton suoratoisto toimii kaikissa Applen nykyisissä puhelin- ja tablettimalleissa sekä iPodeissa. Langaton suoratoisto on osa Applen kehittämää Made for iPhone -tekniikkaa. iPhone 5:ssä tai sen jälkeen julkaistuissa malleissa on Made for iPhone -tekniikka.

Androidissa suoratoisto ilman erillisiä lisälaitteita perustuu Bluetooth Low Energyä käyttävään ASHA-standardiin (Audio Streaming for Hearing Aids), jonka Google on julkaissut Android 10 -käyttöjärjestelmässään syyskuussa 2019.  ASHA-yhteensopiviksi puhelimiksi on varmistettu Google Pixel 3, Google Pixel 3 XL, Google Pixel 3a ja Google Pixel 3a XL -puhelinmallit. On odotettavissa, että uusia yhteensopivia Android-laitteita tulee lisää lähiaikoina, kun muut laitevalmistajat päivittävät Android 10-käyttöjärjestelmän ja ottavat käyttöön ASHA-standardin.

Nykyisten Nucleus 7 -käyttäjien on päivitettävä prosessorin ohjelmisto klinikalla saadakseen ASHAn toimimaan. Vanhemman mallisten Android-puhelimien tai Nucleus 6 -prosessorien käyttäjät voivat käyttää PhoneClip-lisälaitetta saadakseen vastaavat ominaisuudet, mutta silloin puhelimen ja prosessorin lisäksi on muistettava ladata ja pitää mukana ylimääräistä lisäosaa. Nucleus 5 -prosessoreihin ei tätä ominaisuutta ole saatavana edes lisälaitteen avulla.

Prosessorien kaukosäädin älylaitteessa

Cochlearin kehittämä Nucleus Smart -sovellus löytyy Android-käyttäjille Play-kaupasta ja Apple käyttäjille AppStoresta. Sovelluksen avulla käyttäjä tai vanhemmat voivat säätää, hallita ja ohjata N7 -puheprosessoria. Lisäksi sovelluksessa olevan Kuuntelun seuranta -toiminnon avulla käyttäjä, huoltajat ja ammattilaiset voivat tarkastella kuinka paljon lapsi on kuullut puhetta ja ohjata esimerkiksi päiväkodin henkilökuntaa puhumaan enemmän lapsen kanssa. Sovelluksen avulla voi tarkistaa paristojen jäljellä olevan kestoajan tai muuttaa prosessorin äänenvoimakkuus- ja ohjelma-asetuksia.

Lisäksi sovelluksen avulla voi etsiä hukassa olevaa prosessoria. Sovellus näyttää kartalla sijainnin, jossa prosessori on viimeksi ollut yhteydessä puhelimeen. Lähietsintää varten laitteen näytöllä on lämpömittari, joka näyttää kuinka lähellä laitetta ollaan. Lähietsintä toimii vain, jos prosessori on päällä.

Kuvassa iPhonen näkymä etsittäessä prosessoria
iPhone:n näkymä etsittäessä prosessoria.

Applen oma tekniikka Made for iPhone mahdollistaa muutakin kuin suoratoiston

Made for iPhone (MFi) on Applen luoma alusta, jolla voidaan suoraan yhdistää iOS-laite (iPhone, iPod, iPad) ja N7 -prosessori. Tämä tarkoittaa, että Nucleus 7-puheprosessoria voi säätää/hallita Apple®- laitteilla (iPhone, iPod, iPad) ilman lisälaitteita tai erillistä sovellusta. Made for iPhone (MFi)-toiminnon käyttämiseen ei tarvita erillistä älypuhelinsovellusta, säätöohjelma on sisäänrakennettuna iPhonen-käyttövalikkoon. MFi:n avulla voit suoratoiston lisäksi:

  • käyttää iOS-laitetta etämikrofonina,
  • käyttää iOS-laitetta kaukosäätimenä,
  • vaihtaa puheprosessorin ohjelmia,
  • säätää puheprosessorin äänenvoimakkuutta ja
  • säätää langattomien lisälaitteiden äänenvoimakkuutta

Langattomat lisälaitteet

Cochlearin langattomat lisälaitteet eivät vaadi prosessoriin erillisiä lisälaitteita vaan vastaanotin on sisäänrakennettu kaikkiin Nucleus 6 ja Nucleus 7 -prosessoreihin. Nucleus 5 -prosessoreihin näitä ei ole saatavilla.

Langattomat lisälaitteet on tarkoitettu parantamaan sisäkorvaistutekäyttäjän kykyä selviytyä paremmin arkipäivän kommunikaatiotilanteista. Ne tuovat tutkitusti merkittävää hyötyä puheenymmärrettävyyteen arkipäiväisissä kuunteluolosuhteissa, joita voi olla mm. koti-, työ-, ja kouluympäristöt, autot ja muut ajoneuvot, kaupungin häly, sosiaaliset tilanteet, kahvilat, ravintolat, kokoukset, luentotilanteet jne.

Cochlear pienoismikrofoni (Minimic 2+) on FM-laitteeseen verrattavissa oleva digitaalinen kuulemisen apuväline, joka helpottaa kuulemista haastavissa kuunteluolosuhteissa. Siinä oleva mikrofoni poimii esimerkiksi opettajan äänen ja siirtää sen langattomasti suoraan puheprosessoriin. Lisäksi se toimii suoratoistolaitteena mukana tulevan 3,5 mm audiojohdon avulla.

Cochlear puhelinlisälaite (Phone Clip) auttaa sisäkorvaistutekäyttäjää, jolla ei ole puhelimessaan Mfi- tai ASHA-suoratoistoa, selviytymään puhelimessa ja saamaan puheesta selvää haastavissakin kommunikaatiotilanteissa. Puhelinlisälaite siirtää puhelimesta tulevan äänen suoraan puheprosessoriin, ja lisäksi poimii käyttäjän äänen mikrofonilla. Langatonta puhelinlisälaitetta voi myös käyttää useiden Bluetooth-lähettimillä varustettujen audiolaitteiden suoratoistolaitteena.

Cochlear TV-lisälaite ( TV-streamer) on digitaalinen kuulonapuväline, joka helpottaa sisäkorvaistutekäyttäjän kykyä seurata ja kuunnella TV-lähetyksiä normaaleissa sekä haastavissa kuunteluolosuhteissa. Ääni siirtyy suoraan prosessoriin ja seurassa olevat muut katsojat kuulevat äänen ihan normaalisti television kaiuttimen kautta. Langatonta TV-lisälaitetta voi myös käyttää muiden audiolaitteiden (esim. stereot, CD-soitin, MP3-soitin, luentosalin PA-järjestelmä) suoratoistolaitteena. TV-lisälaitteen voi liittää käyttäen lukuisia eri liitäntöjä: 3,5 mm TRS (analoginen), RCA (analoginen), SCART (analoginen), koaksiaalinen RCA (digitaalinen), optinen liitin: Toslink (digitaalinen).

Nucleus Smart -sovelluksella voit säätää puheprosessorin ja lisälaitteen sekoitussuhdetta. Voit hallita kuinka paljon ääntä tulee prosessorin oman mikrofonin kautta ja kuinka paljon lisälaitteesta.

Langaton ohjelmointi

Sisäkorvaistutetta käyttävät lapset käyvät säännöllisesti tarkistuttamassa prosessorien toiminnan ja tarvittaessa kuulemiseen tehdään säätöjä. Nucleus 7 -prosessoreissa säätötilanteessa asennetaan langattomat lisäpalikat, jolloin lapsi voi halutessaan liikkua vapaasti säätöhuoneessa. Aiemmilla prosessorimalleilla yhteys säätötietokoneeseen on toiminut johdon avulla, jolloin lapsen on pitänyt istua tietyssä pisteessä koko säädön ajan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *