SOSTE: Järjestörahoituksen tulevaisuus on turvattava nyt


Kuvassa lukee "järjestörahoituksen tulevaisuus on turvattava nyt"

Vetoomus julkaistu alun perin SOSTE:n nettisivuilla 16.4.2021.

Rahapelitoiminnan tuotot laskevat. Sillä on suuri merkitys sosiaalisen hyvinvoinnin ja terveyden, liikunnan ja nuorison, kulttuurin ja taiteen sekä tieteen toimintaedellytyksille. Sosiaali- ja terveysalan järjestöt vetoavat hallitukseen, että se päättää puoliväliriihessä, miten järjestötoiminnan tulevaisuus ratkaistaan kestävästi ja järjestöjen autonomiaa kunnioittaen.

Järjestöillä on ollut suuri merkitys suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan rakennustalkoissa vuosikymmenten ajan. Ruohonjuuritason auttamistoiminta on viimeksi näyttänyt voimansa koronakriisin keskellä, kun se on tukenut ja auttanut heikoimmassa asemassa olevia ihmisiä, jotka olisivat ilman järjestöjen apua jääneet yksin. Tätä järjestöjen työtä ei yhteiskunnalla ole varaa menettää. Siksi hallituksen on tehtävä ratkaisut, jotka turvaavat järjestöjen toimintamahdollisuudet myös tulevaisuudessa.

  • Veikkaus Oy:n kautta kerättävät valtionavustustoiminnan määrärahat on kohdennettava yleishyödylliseen kansalaisjärjestötoimintaan.
  • Tuotoista on irrotettava rahoituskohteet, jotka kuuluvat selkeästi julkisen vallan vastuulle.
  • Emme kannata, että järjestöjen rahoitus siirretään maksettavaksi suoraan valtion budjetista. Se lisää järjestötoiminnan epävarmuutta ja vaikeuttaa pitkäjänteistä suunnittelua. Budjettirahoitus myös lisäisi pahimmillaan kansalaistoiminnan poliittista ohjausta ja heikentäisi autonomiaa.
  • Arpajaisvero on laskettava pysyvästi kuluvan vuoden tasolle.
  • Rahoituskohteiden siirtäminen valtion budjetissa paikasta toiseen ei ratkaise keskeistä haastetta eli tuottojen vähentymistä. On tärkeää, että jokainen avustuksen saaja tarkastelee toimintaansa kriittisesti ja arvioi, miten toimintaa voidaan kehittää ja mitä voidaan tehdä toisin.

Helsingissä 16.4.2021. Kannanoton allekirjoittaneet järjestöt lueteltu SOSTE:n sivulla (avautuu uudelle välilehdelle).

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *