SI-tapahtuma lastenohjaajien näkökulmasta


Pienten SI-lasten perheiden viikonloppu järjestettiin Kiponniemen toimintakeskuksessa Jyväskylässä 5.-6.10.2019. Mukana menossa oli myös kolme lastenohjaajaa, jotka kaikki opiskelevat toimintaterapeuteiksi. Alta voittekin lukea miltä SI-tapahtuma näyttää lastenohjaajien silmin.

Opettavainen viikonloppu

”Koulukaverini kutsui minut mukaansa lastenohjaajaksi. Ajattelin, että miksipä ei, sillä en ollut aiemmin kuullut yhdistyksestä tai sen toiminnasta. Piti lueskella etukäteen, mitä se semmoinen sisäkorvaistute oikein käytännössä tarkoittaakaan.

Paikan päällä tapasimme tapahtumasta vastaavat työntekijät. Lapset oli jaettu tasaisesti ryhmiin ohjaajien määrän mukaan. Saimme kaulaamme roikkumaan nimikyltin, jonka toisella puolella oli kätevä lunttilappu ryhmään kuuluvien lasten nimistä ja mahdollinen merkintä sisäkorvaistutteesta. Tämä tehtiin ihan selkeyden vuoksi, vaikka kaikki lapset saivat leikkiä vapaasti toistensa kanssa.

SI-tapahtuma lastenohjaajien näkökulmasta
Kuvassa heitellään frisbeetä Kiponniemen pihalla.

Molempina päivinä lapset saivat temmeltää Kiponniemen isoilla nurmikentillä. Ulos lähtiessä innokkaimmat lapset pitelivät ovea auki muille. Viikonloppuun mahtui ruskalehtien heittelyä ja lehtikasoihin sukeltamista. Osalla lapsista oli rakennuspuuhia. Puun kannon päälle muodostui puupaloista, oksista, ruohosta ja kivistä upea talo ruokavarastoineen. Toiset keskittyivät hiekkakakkujen tekemiseen. 

Ohjaajien kanssa lapset tykkäsivät leikkiä muun muassa hippaa, peilileikkiä tai seuraa johtajaa. Sunnuntaina ihasteltiin yhdessä syksyistä järvimaisemaa. Ulkoilun jälkeen lapsilla riitti energiaa vielä sisälläkin askarteluun tai autoleikkeihin.

Toimintaterapeuttiopiskelijana koen tärkeäksi tietää mahdollisimman paljon apuvälineistä ja erilaisista ihmisryhmistä. Sain paljon tietoa sisäkorvaistutteista ja näin käytännössä, kuinka ne toimivat. Ilontäyteinen ja opettavainen viikonloppu kaiken kaikkiaan!”

Joona Närhi – Toista kertaa LapCI ry:n SI-tapahtumassa lastenohjaajana

SI-tapahtuma Pienten viikonlopun tunnelmia, lastenohjaaja opastaa lasta
Kuvassa kirjoitetaan Kaislamarin nimeä kehoaakkosilla.

”Olin toista kertaa LapCI ry:n SI-tapahtumassa mukana lastenohjaajana, ja kummallakin kerralla kokemus on ollut kovin positiivinen. Sisäkorvaistutteet sekä muutenkin kuulovammaisten arki tai heidän kokemuksensa eivät ole itselle kovin tuttuja, joten tätä kautta on ollut mielenkiintoista päästä edes vähän sisälle tähän maailmaan. Myös tulevan toimintaterapeutin näkökulmasta tämä oli opettavainen kokemus. 

Kaikki olivat todella mukavia ja meidät lastenohjaajat otettiin hyvin vastaan. Tapahtumassa oli hyvä ilmapiiri, ja on hienoa nähdä, että perheille järjestetään tällaisia vertaistukitapahtumia. Mukana oli eri ikäisiä lapsia ja kävin mielenkiintoisia keskusteluita sekä lapsien että muiden aikuisten kanssa. 

Lasten leikit olivat todella mielikuvituksellisia ja heidän kanssaan oli ilo touhuta. Toiset lapset ihmettelivät maailmaa ja luontoa, toiset keksivät leikkejä ympäristöstä. Teki myös itselle hyvää hengittää raikasta syysilmaa kauniissa Kiponniemen rannassa ja katsella lasten kanssa erivärisiä lehtiä. Lapset saivat leikkiä vapaasti, mutta ohjaajat myös vetivät erilaisia leikkejä lapsille. Viikonlopun aikana leikittiin kaikenlaista: me kokosimme lehtikasoja, leikimme hippaa, teimme kehoilla aakkosia nimistämme ja kokkailimme hiekkalaatikolla ruokaa. Kokonaisuudessaan todella kiva kokemus, ja olen iloinen, että tulin mukaan!”

Kaislamari Kyläinpää

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *