Satakieliseminaarissa, osa 1


Satakieliseminaarissa, osa 1

Kuuloliitto ry:n Satakieliohjelma järjesti Satakieliseminaarin Seinäjoella 23.-25.9.2015. Satakieliseminaari kokosi lähes 200 kuuloalan ammattilaista, perhettä ja nuorta yhteen kuulemaan alan tuoreimmista uutisista. Tässä artikkelissa joitakin poimintoja vuoden 2015 seminaarin annista keskiviikon ja torstain osalta. Perjantaista kerromme myöhemmin!

Maahantuojien workshop ke 23.9.2015

Ohjelmaan otettiin varaslähtö jo keskiviikkoiltana. Sisäkorvaistutteita (SI) maahantuovat Advanced Bionics, Cochlear ja MED-EL järjestivät workshopin, jossa kuulimme kunkin maahantuojan istutteista sekä niihin liittyvistä lisälaitteista. Suuntaus näyttää olevan kohti pienempiä sisäisiä osia.

Cochlearilla on uusi sisäinen osa, uimasuoja sekä tässäkin blogissa aiemmin esitellyt lisälaitteet. LapCI ry lainaa jäsenperheilleen lisälaitteita ja vesisuoja Aqua +:ssaa kokeiluun.

Advanced Bionics, joka on uusin Suomen markkinoilla toimivista yrityksistä on viime viikolla julkaissut uuden puheprosessorin Naida CI Q, josta kolme eri mallia tulossa: Q30, Q70 ja Q90. Äänenkäsittelytekniikka on kopioitu Phonakin kuulokojeista. Arvaattekin varmaan, että mitä suurempi mallinumero on, sitä enemmän ominaisuuksia prosessorissa on?

MED-EL on noin vuoden ajan leikannut Synchrony-istutetta, jossa magneetin suunta on perinteisen ylös-alas-suunnan sijasta ns. vasemmalle ja oikealle. Tästä saavutetaan etuna se, ettei muun kuin pään alueen max. 3 teslan magneettikuvauksessa tarvitse poistaa magneettia tai laittaa kiristyssidettä, vaan se pääsee pyörimään omassa kolossaan. Pään alueen kuvauksissa magneetti aiheuttaa varjostumaa ja poistetaan. Tästä huolimatta kehoitan ottamaan yhteyttä ennen kuvantamista omaan korvalääkäriin.

Torstain aiheina apuvälinetekniikka ja SI-kuntoutus viittomakielisissä perheissä

Torstaina saimme hyvät katsaukset apuvälinelaitteiden mahdollisuuksiin ja tekniikkaan HUSin fysiologiainsinööri Ville Sivosen luennolla. Tällä luennolla selvisi, miksi joissain laitteissa huonekohtainen induktiosilmukka ei tunnu toimivan kunnolla. Syynä on induktiokelan asento laitteen sisällä, joka on optimoitu puhelinkäyttöön ja tästä syystä kuuluvuus huonesilmukassa voi olla huonompi. Laitteen asentoa kääntelemällä kuuluvuus paranisi, mutta se on hankalaa.

Keski-Suomen sairaanhoitopiirin kuntoutusohjaaja Rauno Jäntti kertoi kuntoutusohjaajien vinkit apuvälinekuuntelujärjestelmistä kouluissa. Varsin monipuolisia virityksiä joudutaan tekemään, kun luokan älytaulu ja CD-soitin sijaitsevat eri puolilla huonetta. Myös lisäkaiuttimista saimme vinkiksi, että kuuluvuus saattaa parantua, jos se siirretään luokan takaseinälle perinteisen etuseinän sijaan. Kokeilemalla selviää!

TAYSin puheterapeutti Sari Vikman kertoi onnistuneen SI-kuntoutuksen kriteereistä. Ne ovat potilaskohtaisia. Joissain tapauksissa saavutetaan huippuhyvä tulos, mutta toisen kohdalla välttävä tulos voikin olla jollain se huipputulos. Tähän vaikuttaa paljon se, kuinka ajoissa kuulovamma löydetään ja kuinka nopeasti esimerkiksi myöhemmin lapsuudessa tapahtuvan kuuroutumisen jälkeen lapsi päästään leikkaamaan.

Päivän koskettavin ja mielestäni paras luento oli viittomakielisen kuuron äidin Outi Kujalan kertomus siitä, kuinka he olivat kuuron miehensä kanssa pohtineet kuurona syntyneen lapsensa implantointia. Kiitos Outille, kun jaoit kokemuksemme.

Päivän päätteeksi logopedi Karin Nyberg ja erikoispedagogi Anna-Karin Scheutz Tukholman Karoliinisesta sairaalasta kertoivat ns. Tukholman mallista. Siinä ne viittomakieliset perheet, joihin on syntynyt kuuro lapsi, kutsutaan kuntoutustiimin luokse keskustelemaan ilman painostusta siitä mitä SI-kuntoutus on. Tämä keskustelu käydään perheen valitsemalla kielellä ja ensin perheiltä kysytään mitä he tietävät ennestään SI-leikkauksesta ja -kuntoutuksesta. Näin päästään heti oikaisemaan mahdolliset virheelliset tiedot ja perhe saa tehdä päätöksensä oikeiden tietojen valossa.

Ensimmäisen päivän raportin kirjoitti toiminnanjohtaja Ulla Konkarikoski.

Ensi vuoden seminaari järjestetään syyskuun lopussa Imatran Valtionhotellissa 29.-30.9.2016 – laitahan jo kalenteriisi.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *