Mikä ihmeen Sateenvarjo-verkosto?


IMG_6474Mikä ihmeen Sateenvarjo-verkosto?

Kuulo- ja viittomakielialalla on Suomessa valtakunnallisesti lukuisia järjestöjä sekä toimijoita, joilla jokaisella on omat agendansa ja sitä kautta omat vahvat alueensa. Suurimpana kentällä ovat Kuuloliitto, Kuurojen liitto sekä Kuurojen Palvelusäätiö. Näiden lisäksi Valkeassa talossa Helsingissä toimivat myös mm. KLVL – Kuulovammaisten lasten vanhempien liitto ry ja LapCI – Sisäkorvaistutelasten valtakunnallinen yhdistys ry. Lisäksi on olemassa myös mm. Harvinaiset-verkosto, Satakieliohjelma, Kuurosokeat ry ja Suomen Kuurojen Urheiluliitto SKUL ry ja monia muitakin toimijoita Kuulo- ja tukikoirat ry:stä Kuurojen kansanopistoon ja Kuuloliiton omistamaan Kuulo-Auris Oy:n. Alalta löytyy toki myös ruotsinkieliset järjestöt sekä vielä vertaistuen ja toiminnan kannalta tärkeät paikallisyhdistykset ympäri Suomen. Kaikki nämä tuottavat vertaistukea tarjoavia tapahtumia kuulovammaisille lapsille, nuorille ja heidän perheilleen.

ray_tukee_hyvia_tekojaRaha-automaattiyhdistys (RAY) tukee melkein kaikkia järjestöjä osittain tai kokonaan.
Joulukuussa 2012 järjestettiin ensimmäinen kokoontuminen kuulo- ja viittomakielialan järjestöjen lapsi-, nuoriso- ja perhetyötä tekeville. Työntekijät eri järjestöistä kokivat tarvetta tällaisen verkoston perustamiselle, niin ammatillisen tuen näkökulmasta kuin yhteistyön ja päällekkäisen työn välttämisen vuoksi. Alkusysäyksen kokoontumiselle teki KLVL ry:n ja LapCI ry:n yhteinen Kuuloavain.fi -hanke. Tätä verkostoa on alettu kutsua Sateenvarjo-verkostoksi.

Sateenvarjo-verkosto on siis kuulo- ja viittomakielialan lapsi-, perhe- ja nuorisotyötä tekevien järjestöjen työntekijöiden yhteistyöverkosto.

Keitä Sateenvarjo-verkostossa on?

Verkostossa on tai on ainakin ollut mukana seuraavat tahot:

Finlandssvenska teckenspråkiga rf
Harvinaiset-toiminta (Kuuloliitto)
Kuulovammaisten Lasten Vanhempien Liitto – KLVL ry
Kuulo-Auris Oy (Kuuloliitto)
Kuuloavain.fi
Kuuloliiton lapsi- ja nuorisotyöntekijät
Kuurojen kansanopisto
Kuurojen Liiton kurssisuunnittelija
Kuurojen Liiton nuorisosihteeri
Kuurojen Palvelusäätiö – Junioriohjelma
LapCI – Sisäkorvaistutelasten valtakunnallinen yhdistys ry
Satakieliohjelma
SKUL – Suomen Kuurojen Urheiluliitto
Suomen Kuulo- ja tukikoirat ry
Suomen Kuurosokeat ry
Teatteri Totti

Kuvankaappaus 2015-11-4 kello 9.37.18

Mitä Sateenvarjo tekee?

Sateenvarjo-verkosto kokoontuu tasaisin väliajoin sekä pitää yhteyttä sähköpostitse. Verkoston puheenjohtajuus kiertää. Verkostolaiset jakavat tietoa toisilleen, jotta saman alan tahot tietäisivät mitä naapurissa tehdään ja mitä tapahtuu milloinkin.

Sateenvarjo on järjestänyt yhdessä mm.

  1. Avomet pikkujoulujuhlat perheille Valkeassa talossa
  2. Ohjaajakoulutus alan töistä kiinnostuneille

1. Pikkujoulut on järjestetty jo kahdesti; 2013 ja 2014. Molemmilla kerroilla talo täyttyi lapsista – paikalla oli yli 100 ihmistä. Perinne on toivottavasti tullut jäädäkseen. Järjestämässä on ollut kaikki mainitut 15 tahoa. Tänä vuonna 2015 pikkujoulut järjestetään myös.

ohjaajakoulutus_20162. Viikonlopun mittainen ohjaajakoulutus järjestettiin ensimmäistä kertaa tammi-helmikuun vaihteessa 2015 yhteistyössä Kuurojen kansanopiston kanssa. Se on suunnattu kaikille, jotka haluaisivat toimia ohjaajana kuulo-, kuulonäkövamma- ja viittomakielialan lasten ja nuorten toiminnan tapahtumissa. Ohjaajakoulutus järjestetään uudelleen myös alkuvuodesta 2016.

 

Mistä saa lisää tietoa?

Kukin järjestö ja taho tiedottaa omien kanaviensa kautta. Kuuloavain.fi -portaali tarjoaa puolueetonta tietoa ajankohtaisista alan asioista. Sieltä voi seurata ainakin! Erityisesti Kuuloavaimen FB-sivuilta.

 

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *