Tämänhetkinen maailmantilanne on monella eri tavalla painostava, ja se vaikuttaa meihin niin kollektiivisella kuin yksilöllisellä tasolla. Varsinkin Ukrainan tilanne herättää huolta, ja sodan uusimmista käänteistä ei voi välttyä kuulemasta, oli sitten tilannetta seuraava aikuinen tai ruokakaupassa lehtien etusivuja silmäilevä pieni lapsi. Miten vanhempi voi käsitellä lapsen kanssa uutisia, jotka tuntuvat aikuisestakin käsittämättömiltä? Miten selittää tilannetta, mutta välttää siirtämästä omaa pelkoa ja huolta lapselle?
On sanomattakin selvää, että suurin vääryys sodassa kuin sodassa on lapsille ja nuorille koituva hätä, kärsimys, trauma ja pelko. Lapset ovat sotaan täysin syyttömiä, mutta heiltä evätään sodan myötä se, minkä pitäisi olla heille taattu: oikeus turvalliseen kotiin, ympäristöön, perheeseen, arkeen, aikuisiin, ystäviin, kouluun, päiväkotiin ja moneen muuhun heidän maailmaansa kuuluvaan tukipilariin. Sodan ulkopuolisilla lapsilla nämä tukipilarit saattavat pysyä paikallaan, mutta pelko ja huoli tarttuu ympäröivien aikuisten ja median kautta helposti myös heihin. Asiaa ei auta, jos vanhempi torjuu lapsen kysymykset ja huolet vähättelemällä lapsen huolta tilanteessa, missä lapsi eniten kaipaa vastauksia. Psykoterapeutti Maaret Kallion sanoin, ”toivo perustuu realiteetteihin, ei vaikeiden asioiden välttelemiseen.” Kun lapsi esittää kysymyksiä, joihin vastaaminen on vaikeaa, tärkeintä on pysyä rauhallisena ja lempeänä ja keskustella asiasta lapsen ikätason mukaisesti. Sodan julmuuksista ei tarvitse eikä pidäkään lapselle tarkasti selittää, mutta samalla on hyvä pitäytyä faktoissa, jottei lapsen vilkas mielikuvitus ala kehittää epärealistisia kauhukuvia.
Jokainen tilanne ja lapsi on erilainen, ja siksi vanhemman tulee ensikädessä käyttää omaa harkintaansa siinä, miten parhaiten lievittää lapsen tiedonjanoa ja huolta. Alle olemme listanneet mm. Lapsiasiavaltuutetun, Barnavårdsföreningenin, Mannerheimin Lastensuojeluliiton sekä muiden asian ammattilaisten kirjoittamia neuvoja sotauutisten ja kriisitilanteiden käsittelemiseen lasten ja nuorten kanssa.
Niin lapsen kuin aikuisenkin ahdistusta voi lievittää suunnattomasti se, että hän pääsee itse auttamaan hädässä olevia. Suomesta käsin paras tapa auttaa on tukemalla erilaisia avustusjärjestöjä, jotka organisoivat apua ukrainalaisille. MTV-uutisten nettisivuilta löytyy kattava listaus näistä järjestöistä, alla suorat linkit järjestöjen hätäapukeräyksiin:
Tala om krissituationen med ditt barn – 10 tips för föräldrar: www.bvif.fi/blogg/tala-om-krissituationen-med-ditt-barn-10-tips-for-foraldrar/
Kuinka puhua sotauutisista lapsen kanssa? lapsiasia.fi/usein-kysytyt-kysymykset/
Lapsi uutistulvassa: www.mll.fi/vanhemmille/tietoa-lapsiperheen-elamasta/lapset-ja-media/lapsi-uutistulvassa/
Näin voit vahvistaa turvaa ja toivoa turvattomuutta herättävissä tilanteissa: maaretkallio.com/2022/02/24/nain-voit-vahvistaa-turvaa-ja-toivoa-turvattomuutta-herattavissa-tilanteissa/
Lasten ja perheiden palvelut ja auttavat tahot: lapsiasia.fi/auttavat-tahot1
Selkokielistä tietoa Ukrainan sodasta: selkokeskus.fi/selkojulkaisut/selkokielista-tietoa-ukrainan-sodasta/
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Kommentti *
Nimi *
Sähköpostiosoite *
Kotisivu
Tallenna nimeni, sähköpostiosoitteeni ja kotisivuni tähän selaimeen seuraavaa kommentointikertaa varten.
Lähetä kommentti