Koristyttö Lapualta


Koristyttö Lapualta

Lapualainen Silja Viita (s. 2001) on harrastanut Lapuan Korikobrissa koripalloa esikouluikäisestä saakka. Oman joukkueen sarjapelien ja erilaisten turnauksien lisäksi hän on käynyt pelimatkoilla ulkomaillakin. Nyt syksyllä 2015 hän sai kutsun vuotta vanhempien maajoukkueeseen. silja koripallo 4

Siljalla on molemmin puolin sisäkorvaistutteet eli tuplaimplantit, eivätkä ne hänen vauhtiaan hidasta.

Ollessaan 12-vuotias Silja eteni pikku-Biddy Suomen koripallojoukkueeseen ja kävi mm. Espanjassa pelaamassa. Tämän vuoden keväänä hän pääsi karsintojen jälkeen mukaan varsinaiseen Suomen Biddy-joukkueeseen ja osallistui turnaukseen, joka pelattiin Yhdysvalloissa New Orleansissa. Molemmista turnauksista oli tuliaisina MVP (Most Valuable Player) -palkinto!

“Silja on äärimmäisen tunnollinen ja periksiantamaton sekä urheiluharjoituksissa että kouluasioissa”, kertoo Siljan äiti Ritva Viita.

Pelimatkat venyvät

Tänä vuonna Siljan joukkue pelaa B-tytöissä valtakunnallista 1 divisioonaa ja pelejä on parisenkymmentä kauden aikana. Näiden lisäksi on maajoukkueleirit ja kaikki turnaukset.

“Pelimatkat ovat täältä Lapualta aina pitkiä. Lähin vieraspeli on Tampereella. Muutoin pelireissut suuntautuvat mm. Orimattilaan, Lahteen, Kotkaan, Helsinkiin, Vantaalle, Espooseen, Forssaan…” luettelee Silja. _2PA1578

Huomioitavaa on, että sekä Espanjaan että Yhdysvaltoihin Silja matkasi ilman vanhempiaan ja lähestulkoon vieraiden ihmisten kanssa. ”Kieltämättä jännitti tuon ikäistä tyttöä vieraiden kanssa maailmalle lähettää. Lisäksi arvellutti, että mikäli implanttien kanssa tulee ongelmia, kuinka tyttö selviää sitten ja mistä apu löytyy. Mutta kaikki sujui hyvin ja Silja pärjäsi hienosti.” Ritva Viita kertoo.

“Suomessa harva tulee kojeistani mitään kysymään, katellaan vaan ja ehkä kuiskutellaan, että näitkö!? Rapakon takana New Orleansissa tultiin suoraan kysymään, että mikä värkki korvan takana on ja miksi”, Silja kertoo.

Koripalloa sisäkorvaistutteiden kanssa

Sisäkorvaistutteiden suhteen on joskus ollut hankaluuksia pelikentillä. Aikaisemmin Silja piti peleissä pantaa, että koje pysyi paikallaan. “Nyt meno on niin kovaa ja hikistä, ettei pantaa enää voi pitää enempää hiostamassa. Laitan tiukan ponnarin, joka pitää kelan ja sitä kautta kojeen paikallaan”, selittää Silja.

20151213_3517

Pari vuotta sitten Siljalle leikattiin toiselle puolelle SI. “Tässä uusimmassa mallissa koukku ei ole niin hyvä kuin vanhemmassa mallissa. Koukku irtoaa korvalta helposti”, Silja harmittelee. Sen lisäksi koukku irtoaa helposti myös kojeesta. “On siis selvittävä yhdellä kojeella, vaikka hän tarvitsisi ehdottomasti ne kummatkin kuulot pelissä”, äiti miettii. Joskus käy niin, että kesken pelin koje saa liikaa kosteutta ja lopun pelin Silja pelaa ilman kuuloa.

“Espanjan turnauksessa Silja oli unohtanut, että uuden implanttileikkauksen jäljiltä hiukset ovat korvan takaa vielä niin lyhyet, ettei ne yltäneet ponnarille saakka pitämään uutta kojetta paikallaan. Näin laite oli sitten tipahtanut kentälle ja se oli liki tuoreeltaan joutunut poljetuksi. Isot raapookset on edelleen muistona reissusta”, raportoi äiti. Usein Silja joutuu korjailemaan korvantausosaa paikalleen kentällä, kun se hyppyjen tai kaatumisen takia jää roikkumaan ponnarin alla olevan kelan varaan.

LapCI ry palkitsi Siljan stipendillä20151213_3437

Silja menestyy koulussakin kiitettävästi. Kokeisiin luetaan ja läksyjä tehdään usein linja-autossakin. Harkkoja on noin 5 x viikossa ja kisakauden aikana melkein joka sunnuntai on peli. Lisäksi Silja ehtii kesäisin pelaamaan myös jalkapalloa sekä viime kesänä hän juoksi piirinmestaruushopeaa sekä 1800 että 2000 metrin matkoilla. Vapaa-aikana, jos sitä on, Silja käy tietenkin katsomassa tyttöjen, poikien, miesten ja naisten koripallopelejä.

“Nämä kaikki ja myös oman joukkueen viime keväinen SM sarjan viides sija C-tytöissä ovat kumminkin melkoisia saavutuksia täältä periferiasta ja tuollaisella taustalla kuin Siljallakin on. Kannustaa toivottavasti muitakin”, ylpeä äiti kertoo.

LapCI ry palkitsi Siljan tänä jouluna stipendillä hyvästä koulu- ja urheilumenestyksestä.

Marianne Rintala

Stipendejä lapsille

  • LapCI ry haluaa muistaa sisäkorvaistutelapsia stipendeillä.
  • Mikäli tunnet jonkun lapsen tai nuoren, joka on esimerkiksi ylittänyt itsensä tai toiminut esimerkillisellä tavalla edistääkseen SI-lasten asiaa, niin laita viestiä: marianne.rintala@lapci.fi tai soita 045 8590 888.
  • Stipendejä jaetaan pääasiassa jouluisin ja keväisin.
  • Stipendi toimitetaan esimerkiksi lapsen koulun kautta, otamme yhteyttä opettajaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *