Kivaa tekemistä arkeen: Sensorinen leikki


Kivaa tekemistä arkeen: Sensorinen leikki

Parhaimmillaan leikki ei ole vain hauskaa yhdessä tekemistä, vaan se myös vahvistaa lapsen kehityksellisiä taitoja, kuten keskittymiskykyä ja itseilmaisua. Eräs hauska ja kehittävä tapa viettää aikaa yhdessä on sensorinen leikki.

Sensorisen leikin avulla voidaan vahvistaa lapsen motorisia taitoja ja tarjota samalla rauhoittavaa, mutta myös stimuloivaa tekemistä. Sensorinen leikki perustuu siihen, että lapsi saa tutkia ja kokeilla erilaisia aineita, materiaaleja ja tekstuureja. Tällä kertaa kannustammekin teitä valmistamaan yhdessä muotoiltavaa perunajauholunta- tai hiekkaa taikka jännittävää ei-newtonlaista nestettä oobleckia! Alla muutama ohje sensorisiin leikkeihin. 

Perunajauholumen valmistus 

Tarvitset:  
4dl perunajauhoja 
0,5dl (rypsi)öljyä 

Sekoita keskenään jauhot ja öljy käsin. Leiki! Lunta voi puristella, muotoilla ja leikkiin voi ottaa mukaan vaikkapa pikkueläimiä tai legoja.  

Perunajauhohiekan valmistus 

Tarvitset:  
4dl perunajauhoja 
0,5dl kahvia (kuivana tai poroina) 
2rkl kaakaojauhetta  
0,5dl rypsiöljyä 
 
Sekoita keskenään jauhot ja kahvi. Siivilöi paakut estääksesi kaakaojauhe mukaan, lisää öljyä ja sekoita taikina käsin. Leiki kuten perunajauholumellakin. Mielikuvitus rajana! 

Oobleckin eli ei-newtonlaisen nesteen valmistus 

Maissijauho ja vesi yhdistyvät niin, että ne luovat ohuen nesteen, mutta se muuttuu kiinteäksi, jos sitä puristaa tiukasti kädessä. Oobleck on siis varsin kummallisesti käyttäytyvä neste. 

Tarvitset: 
Paketillisen maissitärkkelystä 
noin 3-4 dl vettä 
Reunallisen kulhon 

Sekoita keskenään maissitärkkelys ja vesi. Lisää vettä vähitellen niin huomaat sopivan määrän. Hyvä ohje on, että sekoita n. 2 osaa tärkkelystä ja 1 osa vettä. 

Testatkaa yhdessä, mitä tapahtuu, kun avaatte nyrkin ja katsotte, miten neste muuttuu takaisin ”nestemäiseksi”. Voitte myös kokeilla työntää sormia nesteeseen tai vaikka ”paukuttaa” sitä nyrkillä. Lapselle tämä kokemus on yhtä aikaa tutkivaa ja hauskaa, sillä neste ei käyttäydy lainkaan niin kuin tavanomainen vesi. 

Vinkki: Kun leikitte sensorista leikkiä yhdessä, pyri herättelemään lasta huomaamaan ja tunnistamaan, miltä eri materiaalit tuntuvat. Esimerkiksi, onko neste kylmää vai lämmintä? Onko perunajauholumi pehmeää vai rapisevaa? Pystyykö lapsi kertomaan, kuinka oobleck muuttuu puristettaessa tai miltä se tuntuu, kun sitä tökkää sormella?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *