Katsaus vuoteen 2022: Vuoden teema ja tapahtumakalenteri


Joka vuosi yhdistyksemme valitsee teeman, johon keskitymme erityisesti sen vuoden aikana. Tänä vuonna viestinnässämme tulee korostumaan tutkimustieto ja vuorovaikutus; selvennämme tässä artikkelissa, mitä tämä tarkoittaa käytännössä. Lisäksi katsomme myös tulevaa tapahtumakalenteria!

Tutkimustieto: on tärkeää pysyä ajan tasalla kuulon kuntoutuksessa

Kuvassa pieni lapsi ylhäältäpäin kuvattuna soittaa kanteletta
Innollamme odotamme CIsumusa-hankkeen lopputuotoksia!

Ensimmäinen osa vuoden teemaamme on tutkimustieto, jolla viittaamme kaikkeen sisäkorvaistutteiden ja kuulovamman saralla tehtyihin tutkimuksiin ja faktatietoon. Tähän lukeutuvat niin logopedian, kuntoutusohjauksen, audiologian ja monien muiden alojen uusimmat uutiset ja tutkimukset, joista pääkohderyhmämme – sisäkorvaistutetta käyttävät lapset ja nuoret sekä heidän perheensä – hyötyvät. Haluamme koota sivuillemme mahdollisimman kattavasti uutta tietoa, josta seuraajamme hyötyvät niin arkisissa kuntoutushetkissä, kuntoutusohjaajan käynnillä, kuulon tutkimuksissa ja tehdessään isoja päätöksiä erilaisten operaatioiden suhteen.

Tulemme julkaisemaan asiantuntija-artikkeleita eri alojen tutkijoilta blogissamme. CIsumusa-hankkeen päättyessä tulevat hankkeen lopputuotokset kaikkien luettavaksi nettisivuillemme. Sosiaalisen median kanavillamme aloitamme ”Tiesitkö, että…” -postaussarjan, jossa jaamme uusimpia tutkimustuloksia ja faktatietoa sisäkorvaistutteisiin ja kuulovammaan liittyen. Kannattaa seurata kaikkia meidän kanavia, jotta pysyt aallon harjalla!

Vuorovaikutus: mistä kaikesta se koostuu?

Vuorovaikutus on paljon muutakin, kuin kasvokkain juttelua: sillä viitataan sanalliseen ja sanattomaan kommunikaatioon ihmisten, tahojen, kuvien ja aiheiden välillä, sekä siihen vaikutukseen, jonka kommunikaatio jättää sen osapuoliin. Syy, miksi halusimme nostaa vuorovaikutuksen osaksi tämän vuoden teemaamme on yksinkertainen: vuorovaikutus on olennaisessa osassa kaikkea sitä, mitä yhdistyksemme tekee. Oli kyse sitten kuulon kuntoutuksesta, vaikuttamistyöstä, tiedonjaosta, tapahtumista, yhteistyöstä, viestinnästä tai vertaistyöstä, hyvä ja selkeä vuorovaikutus on todella tärkeää työmme tavoitteiden kannalta. Esimerkiksi ilman säännöllisiä tapahtumia, kohtaamisia jäsentemme kanssa ja jäseniltämme saamaa palautetta emme pystyisi kehittämään toimintaamme sellaiseksi, joka palvelee teitä, yhdistyksen toiminnan kohderyhmää. Vaikutustyömme olisi varsin tehotonta ellei jopa mahdotonta, jollemme saisi teiltä kokemustietoa. Lisäksi olemme jatkuvassa vuorovaikutuksessa yhteistyökumppaneidemme kanssa, joihin lukeutuvat monet muut alan järjestöt ja kuulokeskusten työntekijät. Yhdessä olemme enemmän.

Kuvassa kaksi tyttöä leikkii lumessa

Aktiivinen vuorovaikutus siis pitää toimintamme elinvoimaisena. Mutta viittaamme sillä myös SI:ta käyttävien lasten, vanhempien, opettajien, kuntoutusohjaajien, audiologien ja muiden ihmisten välillä arjessa tapahtuvaan vuorovaikutukseen. Vuorovaikutusta on pientä ja suurta, tiivistä ja passiivisempaa joka päivä näiden eri yksilöiden ja tahojen välillä. Jos se ei toimi me haluamme siinä parhaamme mukaan auttaa. Yksi tapa tuoda esiin näitä arjen haasteita vuorovaikutuksessa ovat blogissamme julkaistavat kokemusasiantuntijoiden puheenvuorot. Esimerkiksi viime vuonna aloittamamme kuulon kuntoutus ja ensitieto -blogiartikkelisarja tuo esille monien perheiden kokeman, ajoittain räikeänkin kaltoinkohtelun ja puutteellisen ensitiedon kuulopolun ensimmäisillä hetkillä. Toivomme, että näiden tarinoiden viestit ovat kantautuneet erilaisissa kuulon kuntoutuksen tiimeissä työskenteleville henkilöille ja auttaneet parantamaan vuoropuhelua ja -vaikutusta kuulon asiantuntijoiden ja perheiden välillä.

Tapahtumakalenteri 2022

Mitä kaikkea tänä vuonna on luvassa tapahtumien osalta? Tänä vuonna pyrimme panostamaan tiiviiseen yhdessäoloon tapahtumissamme, mikä on maailman tilanteesta johtuen jäänyt vähemmälle viimeisen kahden vuoden aikana. Jos olosuhteet sen sallivat, LapCI ry järjestää tänä vuonna useamman vertaisviikonlopun eri ikäryhmille ja koko perheelle! Tapahtumakalenterissa olevat tiedot saattavat muuttua ja ne täydentyvät pitkin vuotta. Vuoden alun tapahtumiin ilmoittautuminen on jo auki, pääset täyttämään ilmoittautumislomakkeen klikkaamalla tapahtuman otsikkoa.

Talvi
 • 22.1.-19.2. Lasten (n. 4-7-vuotiaiden) teemapajat, Helsinki
  Teemoina ovat näytelmä, taide ja tiede. Pajoissa opetellaan uusia taitoja leikkien kautta. Pajan aikana vanhemmat voivat ottaa rennosti ja jättää lapset osaavien ohjaajien huomaan. Ilmoittaudu pian mukaan joko kaikkiin tai vain osaan pajoista!
 • 1.2. SI-lasten vanhempien vertaistreffit, Zoom
  Tule mukaan kuuntelemaan ja keskustelemaan muiden SI:ta käyttävien lasten vanhempien kanssa! Tapahtuma on maksuton ja avoin kaikille, myös niille jotka vasta harkitsevat istutetta lapselleen.
 • 12.-13.2. Talvinen vertaisperheviikonloppu, Mikkeli
  Koko perheelle suunnatussa viikonlopussa vietetään paljon yhteistä aikaa, paistetaan lettuja kodalla, käydään (lumitilanteen salliessa) pulkkamäessä, ja rentoudutaan rantasaunassa.
Kevät
 • 1.3.-31.5. CIsumusan puhemuskarit, Tampere & etänä
 • 23.4. Vuosikokous, Helsinki
 • 20.-22.5. CIsupajanen: Vertaisperheviikonloppu
Kesä
 • 13.-17.6. Musaleiri 7-12-vuotiaille, Helsinki
 • 18.6. Musapaja 0-6-vuotiaille, Helsinki
 • 1.-5.8. Suurleiri 13-17-vuotiaille
 • 20.8. Kesäpäivät, Jyväskylä
Syksy
 • 3.-4.9. Vanhempien vertaisviikonloppu
 • 1.-2.10. Pienten lasten vertaisviikonloppu
 • 29.-30.10. Nuorten vertaisviikonloppu
 • 26.11. Yhdistyksen pikkujoulut
LapCI ry:n tapahtumakalenteri 2022: 

22.1.-19.2. TEEMAPAJAT 4-7-VUOTIAILLE, Helsinki

1.2. VERTAISTREFFIT SI-LASTEN VANHEMMILLE, etänä

12.-13.2. VERTAISVIIKONLOPPU SI-LASTEN PERHEILLE, Mikkeli

1.3.-31.5. CISUMUSA-PUHEMUSKARIT, Tampereella ja etänä 

23.4. VUOSIKOKOUS, Helsinki

20.-22.5. CISUPAJANEN: VERTAISPERHEVIIKONLOPPU

13.-17.6. MUSALEIRI 7-12-VUOTIAILLE, Helsinki

18.6. MUSAPAJA 0-6-VUOTIAILLE, Helsinki

1.-5.8. SUURLEIRI 13-17-VUOTIAILLE

20.8. KESÄPÄIVÄT, Jyväskylä 

3.-4.9. VANHEMPIEN VERTAISVIIKONLOPPU 

1.-2.10. PIENTEN LASTEN VERTAISVIIKONLOPPU

29.-30.10. NUORTEN VIIKONLOPPU 

26.11. PIKKUJOULUT

LISÄKSI: Kuulopajoja lapsille ja nuorille, etätapahtumia sekä muita koko perheen tapahtumia.
Kuvassa vuoden 2022 tapahtumakalenteri

Näiden lisäksi luvassa yhteistyöleirejä muiden kuulo- ja viittomakielialan järjestöjen kanssa, Kuulopajoja lapsille ja nuorille, sekä webinaareja ja muita etätapahtumia.

Seuraa meitä somessa ja saat ajantasaista tietoa toiminnastamme!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *