Ainutlaatuinen sisaruus


Sisaruus on niin ainutlaatuinen suhde, että sitä juhlistetaan ihan omalla päivällä! Kansainvälistä sisarusten päivää vietetään 10.4. Sisaruus on usein elämämme pisin ihmissuhde. Parhaimmillaan sisaruus tuo elämään leikkiä, rakkautta, välittämistä, huolenpitoa ja jakamista, mutta samalla se voi tuoda mukanaan kateutta, mustasukkaisuutta ja riitelyä. 

Erityistä tukea tarvitsevan lapsen perheessä arki on usein haastavaa ja vie paljon vanhempien voimavaroja. Vanhempien aika menee pitkälti erityisen asioita ja kuntoutusta hoitaessa ja heillä on jatkuva huoli siitä, että miten erityinen pärjää. Sisarukset oppivat usein pärjäämään siinä sivussa, eivätkä he halua huolestuttaa vanhempia omilla murheillaan ja asioillaan. Meillä jokaisella on tarve tulla nähdyksi ja kuulluksi. Tämä koskee myös erityisen sisaruksia. Myös he tarvitsevat vanhempiensa jakamatonta huomiota ja aikaa. Arjen kiireen keskeltä löytyy varmasti pieniä kahdenkeskisiä hetkiä sisarukselle, hetkiä, jolloin hän saa olla keskiössä ja vanhemman jakamattoman huomion kohde.

Kuuloavaimen sisaruus-artikkelissa on listattu vinkkejä vanhemmalle, miten huomioida vammatonta sisarusta:

  • Tehkää jotain yhdessä. Tekemisen ei tarvitse olla mitään hienoa tai kallista, vaan tavalliset asiat riittävät. Tärkeintä on, että lapsi huomaa vanhemman välittävän. 
  • Kysy päivittäin, mitä kuuluu tai miten koulussa meni kavereiden ja opettajien kanssa.
  • Kerro todenmukaisesti, lapsen ikätasolle sopivasti sisaruksen vammasta.
  • Keskustele ja annan lapsen ilmaista tunteitaan.

Erityinen sisaruus-projekti on kerännyt sivuilleen kirjallisuuteen ja kokemustietoon perustavaa tietoa liittyen pitkäaikaissairaan tai vammaisen henkilön sisaruuteen. Sivustolla on hyviä vinkkejä sisarusten huomioimiseen niin vanhemmille kuin ammattilaisille. Sivustolla on listattu mitä sisarukset itse toivovat vanhemmiltaan: yhdessäoloa, huomiota, tasavertaisuutta, huolehtimista, arjen sujuvuutta, kasvurauhaa ja tietoa.  

Oma suosikkini Erityinen sisaruus- projektin materiaaleista on sisaruuskortit, joissa on projektin aikana kuultuja sisarusten lauseita kortteina. Tässä muutama esimerkkilause, jonka lukeminen saa aina silmäkulmani kosteiksi: ”Toivoisin, että minustakin huolehdittaisiin.” ”Saanko minä enää aiheuttaa vanhemmilleni huolta?” ”Miksi vanhemmat eivät huomaa, että minäkin olen tärkeä?”

Leijonaemot ry:n Näkymätön sisarus -hankkeen (2018-2020) tapahtumat on tarkoitettu myös kuulovammaisten lasten sisaruksille. Kannattaa seurata hankkeen Facebook-sivustoa, jossa se tiedottaa tapahtumista. Ilmoittautukaa rohkeasti mukaan!

Sisarusten päivän Sisar, sinä olet Super! -kampanja

SuperPark tarjoaa kaksi yhden hinnalla -edun eli sisaruksille maksuttoman sisäänpääsyn Espoon, Jyväskylän, Oulun, Sveitsin, Tampereen Särkäniemen, Turun, Vantaan ja Vuokatin SuperParkeihin sekä Mikkelin ja Tahkon SuperCornereihin.  Edun saa mainitsemalla kassalla koodin ”SuperSisaruus”. Erityistä tukea tarvitsevan lapsen mahdollinen avustaja pääsee aina maksutta. 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *