Vieraskynä: Kohtalotoverina erityislapsen sisarus


sisarukset katsovat toisiaan

Sisarusten päivää vietetään tämän viikon perjantaina. Alla Leijonaemot ry:n Erityislapsiperheen näkymätön sisarus -hankkeessa työskentelevä Karolina Lamroth kertoo erityislasten sisaruksille järjestettävästä toiminnasta ja sen merkityksestä perheille.

Tukea sekä sisaruksille että vanhemmille

Leijonaemojen ”Erityislapsiperheen näkymätön sisarus” -hankkeessa valokeilassa ovat erityislasten sisarukset, jotka usein jäävät erityislapsiperheissä sivuosaan. Heiltä vaaditaan loputonta joustoa, kun vanhempien huomio ja voimavarat menevät erityislapsen hoitamiseen tai hänen asioittensa järjestämiseen. Erityislapsen sisarus voi olla perheessään näkymätön: hän ei halua aiheuttaa vanhemmilleen enempää huolta omilla asioillaan. Tai hänestä kasvaa supermiehen kaltainen ylisuorittaja, jota eivät mitkään maalliset esteet tai heikkoudet estä toimimasta. ”Erityislapsiperheen näkymätön sisarus” -hankkeessa Leijonaemot antavat äänen perheen sisarukselle. Haluamme tukea vanhempia siinä, että myös sisarus saisi vanhemmalta omaa, erityistä aikaa ja huomiota. Sisaruksille tarjoamme mahdollisuuden kohdata toisia samanlaisessa perhetilanteessa eläviä lapsia erilaisissa sisarustapahtumissa ympäri Suomea.

Leijonaemojen Sisarusviikonloppuihin voi osallistua perheestä yksi sisarus ja yksi vanhempi kerrallaan. Sisarusviikonlopuissa tarjotaan kaksikoille hetkellinen pakopaikka hektisestä ja paineisesta arjesta. Tarjotaan puitteet, joissa on mahdollisuus, mutta samalla myös pakko viettää aikaa kaksin. Mutta ei pelkästään kaksin vaan myös ohjatun ohjelman parissa, ryhmässä.  

Tapahtumista saa vertaistukea ja uusia ystäviä

Olen ollut mukana muutamissa Sisarusviikonlopuissa Leijonaemojen vapaaehtoisten apuna töissä. Sisarusviikonlopuissa työntekijällekin tulee riehakas tunnelma, kun näkee, miten 9-10-vuotiaat lapset äkkiä ovat heti valmiina leikkimään, ryhmää vahvistavat leikit uppoavat. Ja kohta onkin käsillä riemusta hihkuva ryhmä, jolta onnistuu leikkimisen ohella myös vertaishetki. Aikuisen vetämässä vertaishetkessä voi vaikeistakin asioista jutella ujosti, ja kaunistelematta. Päivän päätteeksi lapset hengailevat kuin ikänsä tunteneet ystävät. Olen saanut nauttia siitä, miten yhdeksänvuotiaat ystävykset juttelevat keskenään välittömän vapautuneesti, ja sen jälkeen tankkaavat kupillisen kermavaahtoa ripauksella jäätelöä. Ja kun sunnuntain lounaalla perheet vaihtavat yhteystietoja, ja kiivasta whatsuppailua suunnitellaan, kenties kyläilyäkin, niin eihän siinä voi työntekijänä kuin hymyillä hangon keksinä ja kiitollisena kaiken yhdessä koetun jälkeen.

Nuorison ryhmäytyminen Sisarusviikonlopuissa ei ole niin välitöntä. Mutta vaikka istuisikin hupparin suojissa, hartiat lysyssä omalla tuolillaan kaukana muista, voi silti olla ihan mukavaa. Ja vaikka antaisi ymmärtää, että on kokenut elämässään suurta vääryyttä joutuessaan pois sivistyksen keskeltä, ventovieraiden ihmisten keskelle ja vielä äidin kanssa, voi salaisesti olla ihan tyytyväinen koko touhuun. Ja tokaista suupielestään vanhemmalle, että ihan ok koko viikonloppu, voisin tulla toistekin. Joskus käy niinkin, että viikonlopuksi löytyy samanikäistä hölmöilyseuraa.  Viikonloppu on sellaista vähän arkaa yhdessä rämpimistä. Jossa silloin, kun vähiten melontaretkellä odottaa, tulee kastelluksi toisen melojan toimesta. Vesi oli ehkä kylmää, mutta silti molempia naurattaa.  

Myös sisarukset tarvitsevat vertaisia

Perheiden keskinäisellä kohtaamisella Sisarusviikonlopuissa on suuri merkitys. Vaikka kaikkein tärkeintä on lapsen ja vanhemman suhteen vahvistaminen, on hyvä näyttää sisaruksille, että muitakin oman ikäisiä ihmisiä on samassa jamassa. Muitakin on pakotettu luonnonläheiseen majapaikkaan, jossa joutuu viettämään aikaa vanhemman kanssa sekä leikkimään seuraleikkejä, mahdollisesti ihan puhumaan uppo-outojen ihmisten kanssa, jakamaan asioita. Se ei välttämättä sillä hetkellä tunnu aina mukavalta, ei lapsesta eikä aikuisesta.  Mutta asioiden jakamisella on suuri voima, ja sen tuoman hyvän tai kepeän olon voi joskus tajuta vasta aikojen päästä. 

Tiedon lisääntyminen ja yhdessä oleminen vahvistavat sisaruksen itsetuntoa

Leijonaemojen Sisarusviikonlopuista ja sisarustapahtumista on pidetty, ja niihin on löytynyt osallistujia eri puolilla Suomea. Palautteen mukaan tällaisen huolettoman ja huojentavan, rennon tapahtuman jälkeen kotiin on laskeutunut rauhallisempi ja luottavaisempi ilmapiiri. Sisarusten ei tarvitse enää olla varuillaan, he ovat saaneet tietoa erityisestä sisaruudesta ja kokemuksen siitä, että eivät ole perhetilanteensa kanssa yksin, kohtalotovereita on. Ja että se erityisestä perhearjesta voi selvitä. Välit vanhempaan tiivistyvät: sisarus tulee nähdyksi ja kuulluksi omana itsenään, ja vanhempikin näyttäytyy rennolta ja on vastaanottavainen sisaruksen asioille. Se kaikki vaikuttaa sisaruksen itsetuntoa kohottavasti ja lisää sisaruksen hyvinvointia. 

Leijonaemojen sisarustapahtumissa on alkanut käydä ns. kanta-asiakkaita. Tapahtumiin tulee samoja perheitä, joskus sama vanhempi osallistuu perheen toisen sisaruksen kanssa. Tai joskus mukana on sama sisarus toisen vanhemman kanssa. Tapahtumissa voi olla vanhoja tuttuja sekä sisarukselle että vanhemmalle. Joskus moikkaillaan vienosti ja vähäeleisesti, joskus halataan oikein urakalla koko porukka.

Poikkeuksellinen tilanne vaikuttaa kaikkiin

Nyt, kun eletään poikkeuksellisia aikoja, ja kaikki perheet ovat suljettuina koteihinsa, voivat erityislasten sisarukset olla todella kovilla. Kun perheen erityislapsen normaalit tukitoimet ja terapiat ovat katkolla, tarvitsee erityinen entistä enemmän vanhempien apuja ja resursseja. Erityislapsen sisaruksen pitää saada huomiota myös tässä poikkeusarjessa. Kun sosiaalinen elämä on rajoitettua eikä kavereita voi tavata, voi kohdata vertaisia verkossa! Www.tukinet.net -sivustolla on tarjolla chatteja eri-ikäisille sisaruksille ja aikuisille. Tule mukaan Erityinen sisaruus -verkoston Nuorten sisarusten chat-iltaan keskiviikkona 8.4. klo 16-17.30. Se on suunnattu 12-17-vuotiaille nuorille. Erityislapsiperheen aikuisille suunnattu chat alkaa heti perään klo 17.30-19.

Pe 10.4. vietetään kansainvälistä sisarusten päivää. Lue lisää, miten Leijonaemoissa juhlitaan sisaruksia koko viikko!

Karolina Lamroth

Kirjoittaja työskentelee projektityöntekijänä Leijonaemot ry:n ”Erityislapsiperheen näkymätön sisarus”.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *