10-vuotias Harri käyttää Nucleus 7 -puheprosessorien suoratoistoa aktiivisesti


Tämä blogi on tehty yhteistyössä Cochlear Nordic AB:n kanssa. Lue lisää uusimmista puheprosessoreista, suoratoistomahdollisuuksista ja Nucleus Smart -sovelluksesta Cochlearin sivuilta. Tässä haastattelussa Harri Rasmussen ja hänen isänsä Søren Berg Rasmussen kertovat kokemuksistaan Harrin Cochlear Nucleus 7 -puheprosessoreista.

Kesäinen kasvokuva Harrista 1,5-vuotiaana, toisen korvan valkoinen puheprosessori näkyy.
Harri sai sisäkorvaistutteet alle yksivuotiaana

Harri on kymmenenvuotias ja asuu Helsingin Viikissä äidin, isän, isoveljen ja pikkusiskon kanssa sekä käy ala-asteen kolmatta luokkaa. Harrille leikattiin sisäkorvaistutteet molemmille puolille HUS:ssa 11 kuukauden ikäisenä ja istutteet aktivoitiin yhden vuoden iässä. Harri oli yksi ensimmäisistä lapsista, joka sai bilateraaliset eli molemminpuoliset sisäkorvaistutteet Suomessa.

Nucleus vitosista seiskoihin

Harrin ensimmäiset puheprosessorit olivat Nucleus 5 -malliset ja ne päivitettiin Nucleus 7 -puheprosessoreihin juuri ennen ensimmäisen luokan aloitusta. Søren-isän mukaan päivitystä ei ihan suoraan saanut, vaan asiaa piti perustella ja koulunkäynnin aloitus kävikin hyvästä perusteesta.

Harri muistaa, kuinka hän uudet puheprosessorit saadessaan huomasi eron vanhoihin siinä, että hän pystyi nyt katsomaan puhelimesta videoita tai soittamaan kaverille niin, että äänen sai yhdistettyä suoraan puheprosessoreihin, eikä kukaan muu kuullut. Sama koskee myös pelien pelaamista ja Spotifyn kuuntelua, äänet saa yhdistettyä suoraan puheprosessoreihin. Harri käyttääkin suoratoistoa aktiivisesti.

Koulunkäynti oli mukava aloittaa uusilla puheprosessoreilla. Kun ensimmäinen luokka alkoi, luokkatovereille kerrottiin Harrin sisäkorvaistutteista ja kaikki ymmärsivät asian hyvin. Nyt on mennyt kolme vuotta eikä kukaan ole sen jälkeen sanonut mitään eikä asiaa ei ole sen kummemmin ihmetelty.

10-vuotias Harri kasvot kameraa kohti, päässään raidallinen värikäs pipo.
Nykyään kolmasluokkalainen Harri puhuu kahta kieltä ja harrastaa aktiivisesti urheilua sekä musiikin kuuntelua

Aktiivisia harrastuksia ja kielioppia

Harri harrastaa aikidoa ja puheprosessorit pysyvät sen aikana hienosti päässä – tosin joskus panta on mukana antamassa lisätukea. Harri harrastaa myös miekkailua ja on käynyt aiemmin uimakoulussa. Harrilla on lisäksi aivan mahtava kielipää: hän on kaksikielinen – isän äidinkieli on tanska ja äidin suomi. Isän kanssa keskustellaankin aina tanskaksi. Lisäksi koulussa opiskellaan englantia ja nelosella alkaa myös ruotsin kieli.

Kysyimme Harrilta, onko prosessorien käytön kanssa ollut ikinä ongelmia, johon hän vastasi että ei oikeastaan; ainoastaan silloin, kun akut ovat unohtuneet laittaa lataukseen, akku on saattanut loppua kesken päivän. Onneksi pikkusiskolla, jolla on myös sisäkorvaistutteet, on paljon akkuja, joita voi sitten hätätapauksessa lainata. Harri itse tietää akkujen loppuvan, kun hän kuulee piippaus-äänimerkin.

Koulussa kuitenkaan akku ei ole loppunut kesken, sillä Harri muistaa säännöllisesti laittaa edellisenä iltana akut latautumaan. Jos akku on loppunut, niin se on tapahtunut viikonloppuisin keskellä päivää, jolloin Harri on suoratoistanut paljon ohjelmia tai pelejä puhelimesta, mikä on vaikuttanut akun kestoon. Jos suoratoisto on paljon käytössä, niin silloin akkuja saa ladata useammin.  

Apuvälineet ovat joskus tarpeen

On paljon helpompaa toimia uusien ”seiskojen” kanssa, kuin oli Nucleus 5 -puheprosessorien kanssa, jolloin tarvittiin erillistä kauko-ohjainta.

Sørenin mielestä Nucleus Smart -sovellus on kätevä juuri akkujen varauksen tarkistamisessa. Sovellus helpottaa etenkin pikkusiskon puheprosessorien käyttöä: hälytyksen saa suoraan esimerkiksi älykelloon akkujen ollessa lopussa ja äänenvoimakkuuden saa helposti tarkistettua sovelluksesta. On paljon helpompaa toimia uusien ”seiskojen” kuin Nucleus 5 -puheprosessorien kanssa, jolloin tarvittiin erillistä kauko-ohjainta.

Uidessa myös Aqua+ -vesisuojat ovat olleet käytössä. Harri kuitenkin kertoo kuulevansa niiden kanssa paljon vaimeammin, mutta kyllä ne ovat toimineet. Isän mielestä Aqua+ on ollut iso juttu verrattuna vanhoihin pussisuojiin. Søren mainitsee, että Nucleus 7 -puheprosessorien vedenpitävyyden IP-luokitus on jo itsessään todella hyvä, ja kuinka joskus, kun Aqua+ -suoja on unohtunut ottaa mukaan vaikka rannalle lähtiessä, niin se ei ole haitannut kunhan on ollut varovainen veden kanssa.

Lisälaitteista Harri käyttää joskus TV-Streameria, jos vaikka katsotaan leffaa koko perheen kanssa. Mutta enemmän TV-Streamer on käytössä kolmevuotiaalla pikkusiskolla, joka katsoo ohjelmia television kautta.

Harri hymyilemässä kameralle, huivi kaulassa
Yksi parhaimista asioista sisäkorvaistutteissa on, että pääsee jonon ohi Linnanmäellä!

Paras juttu sisäkorvaistutteiden kanssa

Harrin mielestä paras juttu sisäkorvaistutteissa on se, että voi kuulla! Jos Harri saisi suunnitella oman puheprosessorin, niin olisi parempi jos sillä voisi striimata suoraan myös tietokoneesta eikä tarvitsisi käyttää kuulokkeita.

Vielä lopuksi Harri haluaa kertoa ihan mahtavasta jutusta: koska Harrilla on sisäkorvaistutteet, isä saa Linnanmäellä avustajarannekkeen, jonka avulla Harri ja isä pääsevät jonon ohi laitteisiin. Tämä on erityisen mukavaa Taiga-laitteen kohdalla, sillä siihen on aina pitkä jono. Taigassa pitää muistaa ottaa puheprosessorit pois tai pitää ainakin olla tosi kireä hattu päässä, etteivät prosessorit tipu hurjissa silmukoissa! 

Kiitos Harri ja Søren!
Haastattelun toimitti
Mirva Lopez
Marketing Specialist
Cochlear Nordic AB
mlopez@cochlear.com

P.S. LapCI ry lainaa Aqua+ -vesisuojia jäsenilleen! Jos haluat testata suojia ennen ostopäätöstä, niin laita meille viestiä info@lapci.fi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *