Kohti lapsen Cochlear-puheprosessorien päivitystä


Ensimmäiset Nucleus 6 -puheprosessorien lapsikäyttäjät alkavat saada päivitysprosessoreita sairaaloista. Tämä tarkoittaa sitä, että sisäkorvaistutejärjestelmän ulkoiset osat vaihdetaan uusimman sukupolven laitteeseen, joka tällä hetkellä Cochlearilla on Nucleus 8.

Mitä muuttuu fyysisesti?

Laitteen fyysinen koko on pienempi, Nucleus 8 on 32 % pienempi ja 34 % kevyempi kuin Nucleus 6. Se istuu paremmin korvan taakse ja on siten miellyttävämpi käyttää kuin vanhat mallit.

Värivalikoima on muuten sama kuin ennenkin, mutta uutena värinä on hieman vaaleanharmaaseen taittava väri, jonka nimi on Silver. Värit näet nettisivuillamme.

Laitteessa on kahden painikkeen sijasta yksi painike, jolla voi vaihtaa lyhyellä painalluksella kuuntelutilanneohjelmia. Hieman pidemmällä painalluksella, kestoltaan 2 sekuntia, napista voi aktivoida induktiokuuntelun ja/tai lisälaitekuuntelun. Viiden sekunnin yhtenäisellä painalluksella puheprosessori sammuu.

Akkulaturien koko on mukavan pieni verrattuna Nucleus 6:een, kahden akun Y-laturi tai yhden akun muistitikun kokoinen yksiosainen laturi on helppo ottaa mukaan. Laturit ovat liitettävissä normaaliin USB-liitäntään, jolloin lataus onnistuu vaikka tietokoneen USB-portista, jos seinäkappaletta ei halua reissussa mukana pitää.

Valkoinen Nucleus 8 puheprosessori, jonka edessä on ääriviivoin hahmoteltu Nucleus 6:n koko.
Kuva havainnollistaa Nucleus 6:n ja 8:n kokoeroa

Kiinnitystarvikkeet ja vesisuojat saatavilla

Nucleus 8 -puheprosessoriin on saatavana eri kokoisia koukkuja. Myös erilaisia lisäkiinnitysratkaisuja, jos koukun kanssa prosessori ei meinaa jossain käyttötilanteessa pysyä, kannattaa pyytää sairaalasta. Turvasiimat on hyvä olla käytössä, jos lapsella on esimerkiksi sellainen harrastus, jossa laite voi tipahtaa korvalta, näin prosessori ei putoa maahan asti.

Nucleus 8 on IP68-luokiteltu, joten se kestää paremmin sadetta ja roiskevettä, mutta uimaan sen kanssa ei voi mennä. Yhden uimasuojanhan saa tätä nykyä lapselle maksutta sairaalasta, joten muistakaahan kysyä Aqua+ -uimasuoja mukaan päivitysreissulla. Jos perhe haluaa ostaa uimasuojan molempiin korviin, kannattaa liittyä maksuttomaan Cochlear Family -ohjelmaan Cochlearin nettisivuilla ja liittymisen myötä sähköpostiin tulevilla verkkokaupan alekoodeilla saa -15% alennuksen myytävistä uimasuojapaketeista. Jos vanhoilla jäsenillä on alekoodit hukassa, niin Cochlearin asiakaspalvelu neuvoo mielellään: finland@cochlear.com Uimasuojaa tilatessa kannattaa olla mitattuna kelajohdon pituus ja kurkattuna magneetin vahvuus.

Nucleus 8 -puheprosessori lähikuvassa

Mitä uutta ohjelmallisesti on tarjolla?

Äänensäätö hoituu joko erillisellä kaukosäätimellä tai älypuhelimeen asennettavan sovelluksen avulla. Sovellus auttaa myös etsimään hukassa olevan puheprosessorin ja seuraamaan kuunteluaikaa, jolloin on saatu puheen kaltaista signaalia.

Isoin muutos on langaton suoratoisto! Se helpottaa istutekäyttäjien elämää, kun äänet älypuhelimesta suoratoistetaan äänet omaan puheprosessoriin ilman välikappaleita. Puhelimen pitää olla joko iPhone 5 tai uudempi tai sitten Android-maailmassa ns. ASHA-puhelin (Android Streaming for Hearing Aids). Cochlearin testaamat ja siten varmasti toimivat mallit löytyvät nettisivuiltamme.

Pöydällä on monenlaista sälää, kuten silmälasit, kastelukannu, Kanso 2 ja Nucleus 8 -puheprosessorit, puhelin ja laukku.

Myös muut ASHA-mallit voivat toimia, mutta varoituksen sanana, että olen kuullut käyttäjästä, joka osti halvan puhelimen, jonka valmistaja väitti olevan ASHA-yhteensopiva. Sovelluksista suoratoisto toimikin hienosti, mutta tämä puhelinpa ei sitten suoratoistanut puheluiden ääniä. Eli kannattaa testata liikkeessä ennen ostopäätöstä puhelimen toiminta.

Nucleus 8:ssa on myös valmius Auracastiin, joka on tulevaisuuden Bluetooth-standardi, jossa käyttäjä voi saada langattomasti äänet esimerkiksi televisiosta, lentokentän portilta, elokuvateattereissa yms. suoraan puheprosessoreihin, tai kuuleva henkilö omiin kuulokkeisiinsa. Auracast-ominaisuus ei vielä ole saatavilla, mutta kun se tulee, päivitämme nykyiset puheprosessorit ohjelmallisesti. Lisätietoa Auracastista englanniksi täällä: https://www.bluetooth.com/auracast/

Uusia kuuntelutilannemahdollisuuksia

Vanhemmille lapsille voidaan tarjota mahdollisuutta saada ns. ForwardFocus -tekniikka käyttöön. ForwardFocus on tarkoitettu kahdenvälisiin keskusteluihin melutilanteissa ja se mahdollistaa paremman kuulokyvyn vaikeissa kuunteluolosuhteissa, koska se vaimentaa tehokkaasti sivulta ja takaa tulevaa hälyä.

Nucleus 8-prosessorissa ForwardFocus-teknikkaa voi käyttää kahdella eri tavalla, sen voi aktivoida manuaalisesti päälle ja pois älypuhelimesta, silloin kuin sitä tarvitsee. Vastaavasti Nucleus 8 -prosessoriin voidaan yhdeksi ohjelmaksi asettaa ns. automaattisen ääniympäristöluokittelun sisältävä SCAN 2 FF -ohjelma, jossa prosessori vaihtaa ForwardFocusin päälle ja pois tarvittaessa automaattisesti. Automaattista SCAN 2 FF-kuuntelutilanneohjelmaa voi hallita suoraan puheprosessorista, kaukosäätimestä tai älypuhelimen sovelluksesta.

Lapsen kohdalla tulee harkita, että hän on riittävän vanha osatakseen hallita sen käyttöä ja ymmärtää millaisissa kuuntelutilanteissa siitä on hyötyä.

ForwardFocus-toiminnon esittelyn löydät alla olevasta videosta.

Ulla Konkarikoski
Cochlear Nordic AB

4 thoughts on “Kohti lapsen Cochlear-puheprosessorien päivitystä”

 1. N8.n kanssa yhteensopivissa malleissa ei ole yhtään Samsungin A-mallin Android puhelinta, vain S-mallia. Tiedättekö onko niin että Samsungin A-mallit eivät kaikilta osin täysin toimi N8.n kanssa vai eikö niitä ole vielä testattu?

  1. Hei Anu! Kiitos kysymyksestä. Tähän emme valitettavasti vielä tiedä tarkalleen vastausta, sillä lapset aivan ihan vasta alkaneet saada N8 mallin prosessoreja. Voimme lähettää kysymyksenne eteenpäin Cochlearille ja palaamme sitten tähän 🙂

  2. Hei! Sain Cochlearin päästä vastauksen tähän kysymykseen: ”Näin tosiaan on että yhteensopivuuslistalta (www.cochlear.com/compatibility) ei löydy A-sarjan Samsung-puhelimia, koska niitä ei ole testattu Nucleus-tuotteiden kanssa. Yhteensopivuuslista on valitettavasti rajallinen ja kattaa vain pienen osan Android-puhelimia.

   On mahdollista että joku yhteensopivuuslistan ulkopuolinen puhelin toimii kokonaan tai osittain Nucleus 7:n tai 8:n kanssa (tällaisia tarinoita olen kentältä kuullut), mutta A-sarjasta en osaa antaa varmaa tietoa. Eli jos tarjoutuu mahdollisuus, kannattaa testata esim. puhelinkaupassa tai jos vaikka kaverilta löytyy halutun mallinen puhelin. Mutta tosiaan emme voi luvata yhteensopivuutta muiden kuin listalta löytyvien puhelinmallien kanssa. Applen puhelimista käytännössä kaikki ovat yhteensopivia, myös vanhemmat ja edullisemmat mallit.”

   Toivottavasti vastaus auttoi kysymykseesi ja mikäli kaipaat vielä lisätietoja, voit olla suoraan yhteydessä meidän info@lapci.fi sähköpostiosoitteeseen.

   Mukavaa kesän jatkoa!

   Terkuin, Katsu / LapCI ry

 2. Hei! Ok, kiitos tiedosta. Pojan laite päivittyi keväällä N6.sta N8.aan ja täytyy pojan kännykkäkin nyt ennen koulun alkua päivittää. Sen verran kokeiltiin että N8 toimii ainakin osittain Samsung A53 5g.n kanssa, vanhemman Samsung galaxy A22.n kanssa ei toiminut ollenkaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *