Cochlear™ Nucleus® 8 -puheprosessori esittelyssä


Cochlear on juuri julkaissut markkinoille Nucleus-perheen uusimman tulokkaan N8:n. Blogin vierailijakynää pitää kädessään tällä kertaa Ulla Konkarikoski, joka on töissä Suomessa Cochlearilla Baha-luujohtokuulolaitteiden asiantuntijana. Ullalla on ollut Cochlearin sisäkorvaistutteet vuodesta 2003 ja 2012. Hän sai uusimmat Nucleus 8 -puheprosessorit syyskuussa 2022 käyttöönsä ja kertoo tässä kokemuksistaan. Lisää tietoa N8:sta saat 24.1.2023 järjestettävässä webinaarissa, kannattaa jo ilmoittautua!

Nucleus 8 – Pienempi. Älykkäämpi. Paremmin yhdistettävissä. 

Koko 

Nucleus 8 on Cochlearin uusin puheprosessorimalli, joka julkaistiin marraskuussa 2022. Samalla se on maailman pienin ja kevyin korvan takana pidettävistä puheprosessorimalleista.1 Kokovertailussa se on 15 % pienempi kuin Nucleus 7 -puheprosessori ja Nucleus 6:een verrattaessa koko pienenee jo huikeat 32 %!1^^ Nucleus 8 onkin mielestäni paljon mukavampi pitää korvalehden päällä pienen kokonsa vuoksi ja kuten aiemmissakin malleissa, löytyy tarvittaessa monenlaisia lisäkiinnitystarvikkeita puheprosessorin paikallaan pysymiseen. 

Kuvassa vierekkäin beigen värinen Nucleus 6 ja musta Nucleus 8
Kuvassa vierekkäin Nucleus 6 (vasemmalla) ja Nucleus 8
Älykkyys 

Puheprosessoreissa äänenkäsittely on kokemuksieni mukaan kehittynyt malli mallilta. Olen aikanaan aloittanut ESprit 3G:n kanssa v. 2003 ja minulla on pidempää käyttökokemusta sen lisäksi Nucleus 5, Nucleus 6, Nucleus 7 ja nyt Nucleus 8 -puheprosessoreista. 

Uudessa Nucleus 8 -prosessorissani on uusi paranneltu automaattinen SCAN 2 -ääniympäristöluokittelija, joka pyrkii varmistamaan, että kuulen parhaalla mahdollisella tavalla erilaisissa haastavissakin kuunteluympäristöissä. Prosessori tallentaa myös käyttötietoja, joiden avulla säätäjäni voi seurata käytännössä, mikä neljästä ohjelmasta on minulle optimaalisin.  

Nucleus 8 -puheprosessorissa on parannettu uusi ForwardFocus 2 -tekniikka*, joka auttaa melutilanteissa kuulemista. ForwardFocus 2 -tekniikan avulla voin vaimentaa sivulta ja takaa kuuluvaa hälyä, että kuulen edestä tulevat äänet selkeämmin. Voin laittaa ForwardFocus-ominaisuuden päälle itse Nucleus Smart -sovelluksesta käsin ja onpa minulla yhdessä neljästä ohjelmapaikasta mahdollista saada automaattinen ForwardFocus 2 -tekniikka käyttöön. Automatiikka on toteutettu niin, että minulla on SCAN 2 -ohjelma, johon on säädöissä asetettu ForwardFocus 2 päälle siten, että melutilanteessa prosessori ottaa sen käyttöön automaattisesti. 

Oman kokemukseni mukaan kuuleminen hälyssä tuntuu helpommalta Nucleus 8:n SCAN 2:n mukanaan tuoman uuden äänenkäsittelyn myötä. Testasin uutta ForwardFocus-tekniikkaa lentokoneen melussa ja kuulin kuulutukset entistä selkeämmin. 

*Manuaalinen ja automaattinen ForwardFocus-toiminto pitää aktivoida päälle ohjelmoinnin yhteydessä CustomSound-ohjelmalla. 

Kuvassa valkoinen Nucleus 8 -puheprosessori
Nucleus 8: Copyright Cochlear Ltd
Paremmin yhdistettävissä 

Joka kerta, kun uuden päivityspuheprosessorin olen korvaani saanut, olen ihastellut sitä, kuinka tuntuu siltä, että erottelukyky ottaa askeleen eteenpäin. Erityisesti langaton suoratoisto auttaa kuulemaan paremmin puhelimessa sekä esimerkiksi musiikkia Spotifysta. Nucleus 7 toi minulle jo uusien biisien sanat paremmin kuuluviin ja nyt Nucleus 8:n myötä olen löytänyt vanhoista biiseistä täysin uusia sointukulkuja! 

Nucleus 8:ssa on myös valmius kuuloalan mullistavaan tekniikkaan eli Bluetooth LE Audioon. Tuotenimellä Auracast tuleva ominaisuus mahdollistaa sen, että voin yhdistää puheprosessorini suoraan esimerkiksi luentosalin äänentoistoon, lentokentän porttikuulutusjärjestelmään tai vaikka punttisalin äänettömällä olevaan televisioon. Auracastia odotellessa voin kuitenkin käyttää kaikkia vanhoja tuttuja Cochlearin lisälaitteita (PhoneClip, MiniMic 2+ ja TV Streamer) tai kuunnella induktiosilmukan kautta edelleen Nucleus 8 -puheprosessoreillani. Myös Nucleus 7:sta tutut Roger X -vastaanottimet voi liittää Nucleus 8 -puheprosessoriin. 

Reissun päällä 

Työni puolesta matkustan kohtuullisen paljon. Akkulaturi on nykyisin USB-liitäntään kytkettävä valkoinen Y-laturi, johon menee kaksi akkua tai yksiosainen, myös valkoinen matkalaturi, joka on USB-muistitikun kokoinen. Yhtään ei ole ikävä aikoja, jolloin laturilevyn lisäksi piti mukaan pakata iso muuntaja. 

Puheprosessorin päällä olevalla painikkeella voin lyhyellä painalluksella valita kuuntelutilanneohjelman ja puolipitkällä painalluksella laittaa päälle/pois induktiokuuntelun sekä lisälaitekuuntelun.  

Pienikokoinen kaukosäädin on saatavilla, mutta minä en käytä sitä. Nimittäin puheprosessorin asetusten muuttaminen on näppärää älypuhelimiin saatavalla Nucleus Smart -sovelluksella – se on aina varmasti mukana! Minulla on lisäksi ranteessani Apple Watch ja teatterissa on kätevää, kun voin säätää äänenvoimakkuutta tai vaihtaa ohjelmia kaivamatta isoa näyttöä esiin katsomon pimeydessä.  

Uusien Nucleus-puheprosessorien (Nucleus 7 – Kanso 2 – ja Nucleus 8 -prosessorit) älylaiteyhteensopivuus mahdollistaa myös kuulotestit kotoa käsin sekä etäyhteyden sairaalaan videopuhelun kautta istutteen perussäätöjä ja hienosäätöä varten. Se edellyttää kuitenkin, että oma sairaalani ottaa tämän toiminnallisuuden käyttöön. Tämä säästäisi aikaani, jos joka asian vuoksi ei ole tarpeen matkustaa paikan päälle. 

Kuvassa pieni poika päässään Nucleus 8 -puheprosessorit istuu leikkihuoneen lattialla ja katsoo vieressään laulavaa ja kitaralla soittavaa naista. Lapsen edessä rumpuja ja muita soittimia
Nucleus 8 parantaa kuuntelukokemusta entisestään. Copyright Cochlear Ltd

Yhteenveto 

Uusi Nucleus 8 -puheprosessori on osoittautunut oikein mukavaksi ja käteväksi. Kun katsoo taaksepäin, on kehitys ottanut isoja harppauksia. Toimivia sisäisiä elektrodeja ei tarvitse vaihtaa ja on hyvä, että uudet mallit sopivat myös vanhoihin sisäisiin elektrodeihin. Nucleus 8 onkin käytettävissä, jos sisäinen osa on leikattu v. 1997 jälkeen. Eli toisin sanoen Nucleus 8 ei toimi ainakaan vielä N22-elektrodin (leikattu vuosina 1995- osan vuotta 1997) käyttäjillä, vaan heille sopiva uusin puheprosessori on Nucleus 7, joka sekin oli jo huikean paljon kätevämpi kuin edeltäjänsä. 

Oikein mukavaa joulun odotusta kaikille! 
Ulla 

Linkkejä: 

-Nucleus 8 -tuotesivut Cochlearin sivuilla: cochlear.com/fi/fi/home/products-and-accessories/cochlear-nucleus-system/nucleus-sound-processors/nucleus-8  

-ForwardFocus -demovideo (englanniksi): youtube.com/watch?v=AgqjEuZFJnw  

-Tuotetukisivut, jossa hyvät käyttöohjevideot eri malleille: cochlear.com/fi/fi/home/ongoing-care-and-support/device-support/cochlear-nucleus-portfolio  

-Voit saada lisätietoa Auracastista englanniksi täältä: bluetooth.com/auracast/ 

Viitteet:  
  1. Cochlear Limited. D1190805, Processor Size Comparison. 2022, May. 
    ^^ Vertailu suoritettiin käyttäen Nucleus 8 -puheprosessorin Compact-akkumoduulia ja Nucleus 7 -puheprosessorin uudelleen ladattavaa Compact-akkua. 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *