Kelan vammaistuen etuusohjeesta poistettiin syrjivä ikäraja!


Kerroimme joulukuussa blogissa upeasta vaikuttamistyön tuloksesta, kun saimme sitkeän vaikuttamistyön jälkeen yhdenvertaisuusvaltuutetun suosituksen, koskien Kelan alle 16-vuotiaan vammaistuen syrjivää etuusohjetta kuulovammaisten lasten kohdalla.

Vaikuttamistyö

LapCI ry ja KLVL ry ovat esittäneet yhdessä huolensa siitä, että Kelan alle 16-vuotiaan vammaistuen etuusohje syrjii kuulovammaisia lapsia ja nuoria. Etuusohjeessa perusvammaistuen myöntämisperusteissa oli kirjattu, että se myönnetään kuulovammaiselle lapselle, siihen asti, kunnes tämä täyttää 8 vuotta. Minkään muun vammaryhmän kohdalla ei tällaista lain hengen vastaista ikärajaa mainita.  

Kela päivitti vuoden alussa etuusohjetta, mutta ei ollut mitenkään huomioinut yhdenvertaisuusvaltuutetun suositusta. Yhdenvertaisuusvaltuutettu pyysi järjestöjen toiminnanjohtajille lähettämässään viestissä seuraamaan hänen laatimansa suosituksen vaikutusta. Koska suositusta ei oltu 1.1.2023 päivitetyssä ohjeessa huomioitu, oli syytä laittaa Kelalle muistutus yhdenvertaisuusvaltuutetun päätöksestä. Muistutuksessa heitä pyydettiin välittömästi poistamaan syrjivä kahdeksan vuoden ikäraja etuusohjeesta (19.1.2023 lähetetty viesti).  

Etuusohje päivitettiin uudestaan 23.1.2023 ja iloksemme huomasimme, että napakka sähköpostimuistutus asiasta oli tehonnut Kelaan. Nyt etuusohjeesta on viimein poistettu kyseinen syrjivä ikäraja. Olemme pyrkineet aktiivisesti vaikuttamaan ikärajan poistoon jo reilun 1,5 vuoden ajan. Olemme erittäin tyytyväisiä, että vaikuttamistyön tulos viimein konkretisoitui toivottuun lopputulokseen.  

Näet ohjeen muutoksen alta ja ohjeen löydät kokonaisuudessaan täältä: https://www.kela.fi/etti/Alle16-vuotiaanvammaistuki.pdf 

Perusvammaistukea koskeva kohta ennen muutosta: 

Vammaistukeen oikeuttavaa rasitusta ja sidonnaisuutta katsotaan aiheutuvan, jos lapsi tarvitsee kuulovian vuoksi erityistä hoitoa, huolenpitoa ja kuntoutusta kielellisen tai muun kehityksen turvaamiseksi. Jos kuulovammainen lapsi tarvitsee kuuloviasta johtuvien ongelmien vuoksi tai kuuloapuvälineiden (kuulokojeen tai sisäkorvaistutteen) käytön kanssa apua ja valvontaa päivittäisissä toiminnoissa tai koulutyössä, katsotaan tästä aiheutuvan tavanomaista suurempaa rasitusta ja sidonnaisuutta perusvammaistukeen oikeuttavasti yleensä siihen asti, kunnes lapsi täyttää 8 vuotta.  

Ja nyt muutoksen jälkeen:  

Vammaistukeen oikeuttavaa rasitusta ja sidonnaisuutta katsotaan aiheutuvan, jos lapsi tarvitsee kuulovian vuoksi erityistä hoitoa, huolenpitoa ja kuntoutusta kielellisen tai muun kehityksen turvaamiseksi. Jos kuulovammainen lapsi tarvitsee kuuloviasta johtuvien ongelmien vuoksi tai kuuloapuvälineiden (kuulokojeen tai sisäkorvaistutteen) käytön kanssa apua ja valvontaa päivittäisissä toiminnoissa tai koulutyössä, katsotaan tästä aiheutuvan tavanomaista suurempaa rasitusta ja sidonnaisuutta perusvammaistukeen oikeuttavasti. 

Vaikuttamistyö terveisin,
LapCI ry & KLVL ry (Kuulovammaisten lasten vanhempien liitto)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *